A bajnoki forma mellékes, ez kupadöntő!

S. G., B. M., Z. A.S. G., B. M., Z. A.
Vágólapra másolva!
2006.05.17. 01:43
Címkék
Szerda este 18 órától játssza a Vasas és a Fehérvár az Üllői úti stadionban a Magyar Kupa döntőjét. Bár telt házat alighanem botorság lenne várni, az előzetes hírek alapján szépen fogynak a jegyek, úgyhogy két nagyszámú tábor biztatja a csapatokat. Bár könynyebb helyzetben a bajnokságban menetelő Fehérvár van, az angyalföldi hívek is bíznak a kupagyőzelemben, hiszen a Vasas edzője, Pintér Attila az elmúlt két évben az FTC-vel és a Sopronnal már két kupát nyert. A döntő előtt ezúttal a két együttes középső védőjét kérdeztük meg, hogy milyen reményekkel várja a szerda esti meccset.
A Vasas kôkemény védôje, Tóth András ma este is bátran cselez, ha a helyzet úgy kívánja
A Vasas kôkemény védôje, Tóth András ma este is bátran cselez, ha a helyzet úgy kívánja
Meggyesi Bálint
A Vasas kôkemény védôje, Tóth András ma este is bátran cselez, ha a helyzet úgy kívánja
A Vasas kôkemény védôje, Tóth András ma este is bátran cselez, ha a helyzet úgy kívánja
A Vasas kôkemény védôje, Tóth András ma este is bátran cselez, ha a helyzet úgy kívánja
Meggyesi Bálint
A Vasas kôkemény védôje, Tóth András ma este is bátran cselez, ha a helyzet úgy kívánja

A Vasas-szurkolók szerda délutánig még vásárolhatnak jegyet a kupadöntőre. Nagy kérdés, hányan szánják rá magukat erre a lépésre a siralmas, s egyre inkább kieséssel fenyegető bajnoki szereplés után. Vajon ott lesz-e az Üllői úti stadion lelátóján az a mintegy száz angyalföldi drukker, aki Pápán, a szombaton elveszített mérkőzést követően hosszasan elbeszélgetett a játékosokkal – s nem fenyegetőzött, hanem sírt. Itt tart most a Vasas. Az a csapat, amely legutóbb húsz éve nyert Magyar Kupát. Rég volt, s most hiába szavatolja Jámbor János tulajdonos a nyugodt, biztos hátteret, a csapat vergődött Egervári Sándor vezetésével, és ugyanez a helyzet Pintér Attila irányításával is.
Ám a kupadöntő – az más!

Az edző már tud nyerni

A Vasas nyeri meg a döntőt, mert...
  • égetően szüksége van a sikerélményre
  • számára ez az utolsó esély arra, hogy maradandót alkosson
  • Pintér Attila tudja, mi a kupasiker titka
  • csak kupagyőzelemmel engesztelheti ki a szurkolóit
Ez az érv most Angyalföldön, s ebben is van igazság. Egyetlen meccsre összekaphatja magát a tavasszal mindössze egy bajnoki találkozót megnyerő Vasas. Ebben bízik Tóth András is. A Vasas csapatkapitánya időtlen idők óta játszik a Fáy utcában, s már nagyon vágyik némi sikerélményre.
– Kerek tíz éve a Vasas játékosa, s ebben az időszakban három bajnoki bronz, valamint egy kupaezüst a mérlege. Úgy is fogalmazhatnék, hogy még semmit sem nyert.
– Sokszor úgy érzem, mintha elátkozottak lennénk. Amikor erős keretünk volt, akkor sem sikerült semmi, amikor pedig meggyengültünk, rögvest kiestünk. Nagyon szeretnék már nyerni valamit, felejthetetlen élmény lenne magasba emelni a kupát.
– Csakhogy az esélyek egészen mást sugallnak. Amíg a Fehérvár Csertői Aurél irányításával stílusosan, s ami még ennél is fontosabb, eredményesen futballozik, ráadásul a játékosai duzzadnak az önbizalomtól, addig a Vasas labdarúgói lassan elfelejtik még azt is, hogy milyen érzés győzni.
– Nem tagadom, hogy nyomaszt bennünket a megmagyarázhatatlanul gyenge bajnoki szereplés. Minden adva van a sikerhez, nyugodt a háttér, normálisak a szurkolók, s viszonylag erős a játékoskeret. Nekünk mégsem megy... De szerdán a kupadöntőn azért győzünk! Annyira ellenünk szól minden, hogy ennyi balszerencse és szenvedés után szoros meccsen megverjük a Fehérvárt. Ennyivel tartozunk magunknak, és azoknak a drukkereknek, akik a szemünk láttára sírtak a pápai meccs után.

– A kupagyőzelemhez gólt kell szerezni, s a Vasasnak ez megy a legnehezebben.
– A bajnokságban oda-vissza legyőzött bennünket a Fehérvár, de én pontosan emlékszem mindkét meccsre. A Fáy utcában hiába támadtunk többet, lekontráztak bennünket, néhány héttel ezelőtt Fehérvárott pedig nem adtak meg nekünk egy szabályos gólt, elvettek tőlünk egy tizenegyest, s végül egy szabadrúgás döntött. Ezért is állítom, van esélyünk. Látom a csapattársaimon, hogy minden energiájukkal, erejükkel a kupadöntőre koncentrálnak. Felejthetetlen élmény lenne, ha győznénk. S ami még ennél is fontosabb, a kupasiker óriási lökést adna a bajnoki véghajrához. Éppen ezért úgy várjuk ezt a meccset, mint pályafutásunk egyik legfontosabb összecsapását.



Óriási különbség a posztokon

Kapusok

Németh Gábor személyében elvileg kipróbált, megbízható, meccseket eldönteni képes kapusa van a Vasasnak. Csakhogy a Pécsről igazolt játékos, amióta Angyalföldön szerepel, nem tudja hozni korábbi formáját. A másik oldalon az eltiltott Daniel Tudort helyettesítő Sebők Zsoltról nem tudni, milyen formában van, hiszen eddig kevés lehetőséget kapott.

Védők

A Vasas védelmében valaki – rendre – nagyot hibázik, és figyelembe véve a Fehérvár magas embereit a szögleteknél, beívelt szabadrúgásoknál bőven lesz dolguk Tóth Andráséknak. A székesfehérváriak ebből a szempontból is jobban állnak. Kuttor Attila összefogja társait, és ha úgy hozza a helyzet, még középcsatárként is bevethető. Máris kettő nulla a Fehérvár javára.

Középpályások

A Vasasnál sok a kiégettnek mondható futballista. Pintér Attila gyakran két labdaszerzőt állít csatasorba, ami azért érdekes, mert Csertői Aurél is kedveli a kétszűrős hadrendet. A fővárosiaknál Zováth János, Pintér Zoltán, Ivan Janjics vagy Adem Kapic is el tudja játszani ezt a szerepet, a Fehérvárnál pedig erre a feladatra ott van Schwarz Zoltán és Mario Bozsics. A két irányító – Bárányos Zsolt, illetve Dvéri Zsolt – közül szintén a fehérvári van jobb passzban.

Csatárok

A csatársorokban is lényeges eltérés mutatkozik. Hogyan is fogalmazhatnánk másképp, amikor Waltner Róbert és Gyánó Szabolcs krónikus önbizalomhiánnyal küzd, rossz a helyzetkihasználásuk a Vasas-csatároknak, míg Sitku Illés szinte minden meccsén betalál az ellenfél kapujába...

Szakvezetők

Eddig valamennyi csapatrész sima fehérvári sikert hozott, az edzőkkel azért már nehezebb helyzetben vagyunk. Bár Csertői Aurél kétségtelenül az egyik legtehetségesebb magyar szakvezető, remek csapatot rakott össze a Fehérvárból, Pintér Attila ugyanakkor bukdácsol a Vasassal, kupaspecialistának egyértelműen az angyalföldi szakvezetőt tekinthetjük. Márpedig ne feledjük, szerda este kupadöntő következik…

MÚLTIDÉZŐ: Még az óvás sem segített

A döntő két résztvevője közül a Vasas büszkélkedhet jelentősebb kupamúlttal. Az angyalföldiek hetedik alkalommal kerültek a fináléba, és négy alkalommal megszerezték a kupát. Először 1955-ben, az akkor a világ legjobbjaként tisztelt Bp. Honvéd ellen nyertek a piros-kékek a döntőben 3:2-re, 1973-ban ismét a kispestieket győzték le hosszabbításban 4–3-ra, majd 1981-ben a Diósgyőrt verték meg az angyalföldiek 1–0-ra.

A legutóbbi sikerüket éppen húsz éve, 1986-ban ünnepelték, a Ferencváros elleni mérkőzésükön nem esett gól, a 11-es rúgásokban 5–4-re jobb volt a Vasas. Azóta még egyszer jutottak a fináléba az angyalföldiek, de 2000-ben az MTK 3–1-re legyőzte őket. A Fehérvár együttese mindössze kétszer verekedte el magát a döntőig, ám még nyeretlen: az 1982-es végjátékot az Újpesttel szemben vesztette el 2–0-ra, a 2001-es fináléban a Debrecentől kapott ki 5–2-re.

A 21. században egyszer találkozott a kupában a két együttes, 2001. március végén a Fáy utcai stadionban az akkor Videoton néven szereplő fehérváriak nyertek 2–0-ra, és jutottak az elődöntőbe. Pedig a Vasas mindent megpróbált a továbbjutás érdekében, gyengébb bajnoki teljesítményét igyekezett szemrevaló kupaszerepléssel feledtetni, jogosulatlan játék miatt megóvta a mérkőzést, de a pályán kívül sem tudta legyőzni a fehérváriakat.

Szavazás

Ki nyeri a Magyar Kupát?

----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik