Talán aláírtuk volna, hogy Fábián mérkőzést nyer a főtáblán – Balázs György

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.05.30. 19:24
Balázs György (balra) a kiesés ellenére talált pozitívumot is Marozsán Garrosában (Fotó: Koncz Márton)
Mint arról beszámoltunk, csütörtökön kora délután Marozsán Fábián három játszmában búcsúzott a Roland Garrostól Grigor Dimitrov ellen a második fordulóban – edzője, Balázs György a mérkőzést követően többek között arról is beszélt, bár valóban nem ez volt az ő tornájuk, pozitívumot is talált tanítványa teljesítményében.

Beragadt a rajtnál Marozsán Fábián (ATP-43.) a Roland Garroson tizedikként kiemelt bolgár Grigor Dimitrov (10.) ellen a párizsi majortorna második körében – a 6:0-ra elbukott első szett után közelebb került ellenfeléhez a 24 éves magyar játékos, több jobb periódusa volt a mérkőzésen, de végül három játszmában vereséget szenvedett karrierjük első egymás elleni párharcában.

„Nem kezdődött túl jól Fábián szempontjából a mérkőzés, nem volt elég agresszív a tenisze, Dimitrov pedig minden adódó lehetőséget kihasznált, így viszonylag hamar jelentős előnyt épített fel. Az elmúlt napok esőzései miatt sokkal mélyebb, lassabb volt a pálya, ez nem annyira volt ideális Fábiánnak, Dimitrov viszont nyeséseivel, és rendkívül variábilis játékával vesztett gém nélkül megnyerte az első játszmát” – kezdte az értékelést Balázs György, Marozsán Fábián edzője, majd kitért arra, hogy az elmúlt napok szinte folyamatos esőzései miatt az edzési lehetőségek is megcsappantak Párizsban, tanítványának vasárnap óta csak néhány beütésre volt alkalma.

Balázs György szerint a második és a harmadik szett abszolút a vállalható kategóriába tartozik, előbbiben a magyar teniszező 3:0-ról egyenlített, utóbbiban 3:5-nél, semmi negyvenről felállva három mérkőzéslabdát hárított – itt még megúszta a kiesést, és bár a bolgár végül kiszerválta a meccset, egyes pillanatokban a magyar teniszező irányított.

„A Roland Garros előtt talán aláírtuk volna, hogy Fábián egy mérkőzést nyer a főtáblán, majd a világ egyik legjobbja ellen búcsúzik, így nem vagyunk teljesen elégedetlenek. Tudtuk, hogy rendkívül nehéz meccs lesz a Dimitrov elleni, a világranglista tizedik helyezettje, nagyon jól szervál, és ezt meg is mutatta. Összességében nem volt ez a mi tornánk, hátráltattak a körülmények – amelyet nem kifogásként használok –, de például sokkal jobban feküdt volna Fábiánnak, ha nem 15-16 fokban, hanem napsütéses kánikulában kell játszania” – emelte ki Balázs György a nem épp optimális helyszíni körülményeket.

A tréner szerint azon túl, hogy Marozsán mérkőzést nyert a Garroson – ezzel Wimbledon maradt az egyedüli Grand Slam-tornája, melyen még nincs főtáblás győzelme –, pozitívum, hogy küzdeni akarásról, kitartásról is tanúbizonyságot tett a Hajdúszoboszló SE teniszezője, így nincs ok a szégyenkezésre.

Marozsán Fábián párosban még pályára lép a brazil Fernando Romboli oldalán, majd elkezdi a felkészülést a füves pályás szezonra – a tervek szerint Párizs után a június 10–16. közötti, stuttgarti 250-esre utazik el, majd az egy héttel későbbi, hallei 500-as versenyre a wimbledoni majortornát megelőzően.

TENISZ
ROLAND GARROS, PÁRIZS (salak, 53 478 000 euró)
FÉRFIAK, 2. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)
Marozsán Fábián–Grigor Dimitrov (bolgár, 10.) 0:6, 3:6, 4:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik