Lőhettek volna tízet is a lilák

A mérkőzésről tudósított: BENKŐ GÁBOR, VARGA T. RÓBERTA mérkőzésről tudósított: BENKŐ GÁBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.09.25. 03:41
Címkék
Vágjunk a közepébe: az Újpest a Tatabánya elleni mérkőzés első negyedórájában mindössze kétszer lőtt kapura. Ennek azért van jelentősége, mert azt várta volna az ember a bajnokság legeredményesebb támadófutballját produkáló csapattól, hogy nekiesik ellenfelének, és mihamarabb megpróbálja dűlőre vinni a dolgot.

Ahogy a rögtönzött statisztikánkból is kiderült, a találkozó nem így kezdődött. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az újonc Tatabánya cseppet sem megilletődötten lépett pályára, szilárd 4-4-2-es hadrendben lezárta a hátsó területet, és két gyors támadójának megugrási lehetőségeire várt. Hiába érződött a lila-fehéreken a Mészöly Géza , Valére Billen edzőpáros munkája, ekkor még semmi jele nem volt annak, hogy itt nem sokkal később gólparádét láthat a publikum.

Pedig aztán ez történt.

A 22. percben az addig leginkább pontatlan passzaival kitűnő Sándor György nagyszerű cselek után kiszolgálta Erős Károlyt, s egyszeriben már nem volt miért dicsérni a vendégeket - kilenc perc alatt kaptak három gólt. A tatabányaiak képtelenek voltak megállítani a lilák támadóit, akik szinte valamennyi akciójukat befejezték, rendesen körbelőtték Turi Géza kapuját. Az Újpest megszállta ellenfele térfelét, a két középső védő a kezdőkörben posztolt munka nélkül, Sisa Tibor futballistái képtelenek voltak kihozni a labdát, így más lehetőség nem lévén, előrerugdosták azt, aminek folyamatosan az lett a vége, hogy Kovács Zoltánék ellentámadásba lendültek.

S ha már Kovács Zoltán…
A meccs napján a 32. születésnapját ünneplő támadót Mészöly Géza a jobbszélső helyére állította, s habár emiatt ritkábban ért a kapu elé, de olyan képességeket csillogtatott, amilyeneket korábban nem: Tóth Norbert mellett magára vállalta az irányítást, látványosan indított, s rutinja kiemelte őt a mezőnyből.

Erôs Károly volt az egyik legjobb fej a Megyeri úton, nem véletlen, hogy a gólja után Tóth Norbert (balra) és Vituska István is lelkesen paskolgatta
Erôs Károly volt az egyik legjobb fej a Megyeri úton, nem véletlen, hogy a gólja után Tóth Norbert (balra) és Vituska István is lelkesen paskolgatta
Mirkó István
Erôs Károly volt az egyik legjobb fej a Megyeri úton, nem véletlen, hogy a gólja után Tóth Norbert (balra) és Vituska István is lelkesen paskolgatta

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Kiemelte, de nem annyira, hogy elhomályosítsa Sándor Györgyöt. A fiatal középpályás mindegyik gólban benne volt, és nagy szerepe volt abban, hogy az Újpest kimondottan európai futballt idézően játszott. Egyérintős, gyors szélsőjáték, letámadás, ami kell.

Más kérdés, hogy ehhez a Tatabánya kedvesen asszisztált…
A szünet után sokáig félő volt, hogy az Újpest sorra elszórakozza a lehetőségeit, mígnem a 74. perctől - Rajczi Péter góljától - ismét úgy játszottak a lilák, ahogyan az első félidőben.

A lila-fehérek bebizonyították, hogy Magyarországon az egyik leghatékonyabb támadó futballt játsszák, szép akciókat vezettek, rúgtak öt gólt, de a semleges nézőkben mégis maradt hiányérzet. Kovács Zoltánék ugyanis a játék képe alapján rúghattak volna akár nyolc, tíz gólt is. És egy igazán profi csapat egy pillanatra sem adja alább annál, mint amennyire képes… ---- M ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik