McCain megint beleköpött

GALLOV REZSŐ jegyzeteGALLOV REZSŐ jegyzete
Vágólapra másolva!
2004.05.13. 22:46
Címkék
Már az elején következtetni lehetett arra, hogy világraszóló botrány lesz. Amikor tavaly a rockzenészből doppingguruvá avanzsáló Victor Conte lebukott, az addig szokásos teszttel kimutathatatlan teljesítménynövelő csodaszer, a THG (tetrahidrogesztrinon) előállításával és terjesztésével, a BALCO laboratóriumában pisztolyukat minden eshetőségre készen kézben tartó nyomozók tartottak razziát, még a szemeteskukák gyomrát is kiforgatták.
A leleplezés után maga az igazságügyi miniszter, John Ashcroft kezdeményezésére indított eljárást San Franciscóban a szövetségi bíróság. Victor Conte mellett még három további főszereplőre terelődött a gyanú, köztük az ukrán származású neves edzőre és sprintspecialistára, Remi Korcsemnire. A tiltott szerek terjesztése mellett csalás és pénzmosás vádjával is szembe kell majd néznie a "négyek bandájának".

Mikor? Ez a nagy kérdés. Négy amerikai atlétát már eltiltottak, sőt így járt a brit Európa-bajnok vágtázó, Dwain Chambers is – ők bizonyára nem mehetnek augusztusban az olimpiai játékokra. A hírek szerint azonban nemcsak amerikaifutball-sztárok és baseballcsillagok tettek vallomást a San Franciscóban székelő bíróságon, hanem számos atlétanagyság is, többek között a világ leggyorsabb házaspárja, Tim Montgomery és az olimpiai és világbajnok Marion Jones is, akiket állítólag az ukrán szakember kevert bele az ügybe. A legutóbbi fejlemények nem kis fejfájást okoznak, mert az eljárás mihamarabbi lezárására, befejezésére – mármint az olimpia előtt – szinte alig van esély.

John McCain ugyanis, közönséges kifejezéssel élve, megint beleköpött a levesbe. Az arizonai szenátor nem ismeretlen a sportbotrányok krónikáiban. A Vietnamban többszörösen kitüntetett katonatiszt, republikánus szenátor a szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke. Emlékezhetünk, 1999-ben, Salt Lake City megvesztegetési botránya idején hallatlanul kemény hangon fenyegette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, szenátusi vizsgálóbizottsága elé citálta az akkori elnököt, Juan Antonio Samaranchot is. Nos, John McCain és testülete arra az elhatározásra jutott, hogy akcióba lép, át akarja tanulmányozni a szövetségi bíróságon összegyűlt dokumentumokat. Ezek az akták, amelyek sportolók, vezetők, menedzserek és más érintett személyek tanúvallomásait s feltehetőleg különféle bizonyítékokat is tartalmaznak, több mint huszonnyolcezer oldalt tesznek ki, áttekintésük felettébb lassítja az ügymenetet. Elsősorban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága és a függetlenül működő Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USAADA) illetékesei türelmetlenek, egyre idegesebbek: idejében tisztán kell látniuk, tudniuk kell, kikre számíthatnak, s kiknek az olimpiai kiküldetéséről kell esetleg kényszerűen lemondaniuk. Mert elképzelni is rossz, hogy Athénban rajthoz állhat, bajnok lehet egy-egy, magát ártatlannak valló versenyző, akiről korábbi bizonyítékok alapján aztán kiderül az ellenkezője… Visszavenni az érmet – mint Kelli White-tól az atlétikai világbajnokság után –, meg ezen felül az összes kínos járulékos következménnyel számolni – rémálom, amelynek még a víziójától is mentesülni akarnak az amerikai olimpiai vezetők. A szövetségi nyomozó hatóságok, a bíróság s éppen így a szenátusi testület tagjai ellenben némák. "Gondosan tanulmányozzuk a dokumentumokat, de ennél többet nem óhajtok mondani… No comment" – nyilatkozta John McCain szenátor. Minden titkolózás ellenére a szenátusi bizottság egyik memorandumából persze, mint szokott, kiszivárgott egyebek között például – s a San Jose Mercury News közzé is tette –, hogy bizony minden következetes tagadása ellenére Tim Montgomery és Marion Jones is kapott szteroidokat Victor Conte laboratóriumából. A mindentudás vágyától vezérelt USAADA vezetői elszántságukban még a főbűnösként jegyzett Victor Contét is megkörnyékezték, ossza meg velük ismereteit, vallomását, segítsen, de a doppinggurunak esze ágában sem volt kötélnek állni. Ô legfeljebb a bírósággal hajlandó a kedvező elbírálás és enyhébb ítélet reményében vádalkut kötni – ha eljön az ideje.

Az időzavar pedig egyre nyomasztóbb. Az amerikai atléták olimpiai válogatóira július 9-én kerül sor a kaliforniai Sacramentóban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik