A hazaiak a kapufát találták el

A mérkőzésről tudósított: FÓNAI IMRE, KUN ZOLTÁNA mérkőzésről tudósított: FÓNAI IMRE, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2002.11.09. 20:20
Címkék
Az egyik oldalon nyugalom, a másik oldalon feszültség. Mert amíg Siófokon legfeljebb az okozhatott nyugtalanságot a mérkőzés előtt, hogy vajon meglesz-e a kétezer néző, Kispesten sokkal komolyabb események izgatták (fel) a szurkolókat. Egyetlen nappal a siófoki bajnoki előtt ugyanis a Honvéd Ioan Patrascu edzőt a harmadszor is beugró Szurgent Lajosra cserélte, és ez az időzítés bizony igen váratlanul ért mindenkit. A vezetők talán abban bízhattak, hogy az ellenfelet is sikerül meglepni… Mondjuk ez rögvest sikerült is, amikor a siófokiak megtudták a kispestiek összeállítását. Hiányzott ugyanis a csapatból Marius Sasu, aki ugyan néha szeret a pályán lustálkodni, de eddigi edzői szerint megkérdőjelezhetetlen helye volt a csatársorban. Nos, Szurgent Lajos sem gondolkodik másként, csakhogy ezúttal nem csupán a futballtudás alapján kellett kihirdetnie kezdőcsapatát.
Hanem kompromisszumkészség szerint is, és abból Sasu állítólag nem vizsgázott jelesre. Történt ugyanis, hogy a harmatgyenge szereplés miatt a tulajdonosok egyfajta ultimátumot intéztek a játékosokhoz. Mint Kiss Zsolt, a vezetők egyike elmondta, a következő öt mérkőzésen nyolc pontot kell szereznie a Kispestnek, máskülönben komoly szankciók érhetik a focistákat. Hogy ezek mégis mik lehetnek, arról nem beszélt a tulajdonos, de úgy hisszük, a jelenlegi keserves helyzetben alighanem a gyatra teljesítményt nyújtó játékosok kirúgásáig is elmennének az elöljárók. A futballisták többsége ennek ellenére odakanyarította nevét a papírra, Sasu azonban nem. Sőt egyszerűen kisétált a szobából, és ezért a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy fegyelmi okokból ezen a mérkőzésen nem játszhat. Kérdés persze, további ódzkodás esetén játszhat-e a következőn… És a döntés által az élet igen furcsa kettősséget produkált: emlékezhetünk, másfél éve, Szurgent Lajos második beugrásakor a vezetők arra kötelezték a szakembert, hogy játszassa Sasut – most meg arra, hogy ne játszassa.
Szurgent azért jobb hírről is be tudott számolni, hiszen egy-két héten belül megkapja az A-licences diplomáját. Ennek talán Gujdár Sándor kapusedző örül a legjobban, akinek eddig megfelelő képzettség birtokában vezetőedzőként könyvelték el a vereségeket a statisztikusok.
Hogy a siófoki oldalról nem tudunk ily hosszú bevezetőt írni, annak egyetlen oka van: Csank János alakulatánál minden rendben, újoncként bárkit kielégíthet a jelenlegi, középmezőnybeli helyezés.
Fülöp Zoltán erejébôl ezúttal látványos mozdulatra futotta, ám a Siófok támadója a Kispest ellen nem tudta a hálóba lôni a labdát
Fülöp Zoltán erejébôl ezúttal látványos mozdulatra futotta, ám a Siófok támadója a Kispest ellen nem tudta a hálóba lôni a labdát
Fülöp Zoltán erejébôl ezúttal látványos mozdulatra futotta, ám a Siófok támadója a Kispest ellen nem tudta a hálóba lôni a labdát

Igaz, az első félidő nem úgy zajlott le, hogy oly nagy különbség lenne a két csapat között. A nagy küzdelmet úgy értelmezték az együttesek, hogy vajon melyikük tud rosszabbul játszani… Jelentjük, a Siófok félidő végi feltámadása miatt ez a Kispestnek sikerült, hiszen a vendégek Bárányos Zsolt egy gyenge közeli lövését és egy kiváló távoli emelését kivéve az égvilágon semmit sem mutattak, míg a hazaiak legalább Schwarcz Zoltán révén két alkalommal tesztelték a kapufát. Ami a Kispest javára írható még, az az, hogy a játékosok a kapujuk előtt nem cifrázták, hanem bőszen rugdalták a labdákat a mezőnybe vagy éppen szögletre.
Hogy ebben mi a pozitívum? Az, hogy így – az első félidőben legalábbis – nem szedte be a szezon hozzávetőleg harmincadik, egyéni hibából származó gólját…
Aligha meglepő, a második félidő is siófoki kapufával kezdődött – igaz, ezúttal a lécfelelős Schwarcz már lesen állt. Valamivel viszont mégis a vendégek tűntek aktívabbnak, Hercegfalvi Zoltán beállítása nagyon jót tett a Honvéd csatárjátékának, mert a kiegyensúlyozott játékot néhány perc után így már némi kispesti fölény váltotta fel. Bárányos Zsolt egy nagyon okos szabadrúgásból kisvártatva vezetést is szerzett a látogatóknak, és ez már előrevetítette, hogy a befejező percek hazai rohamokkal, illetve vendégbekkeléssel telnek majd. Többször be is szorította ellenfelét kapuja elé a Siófok, ám a kispestiek ezen a napon jól védekeztek – Tóth József pedig az egy, első félidőbeli gyenge kifutása után ekkor már nem ingott meg. Úgy tűnt tehát, hogy nagyon izgalmas lesz az utolsó néhány perc, ám az egyik kispesti kontra újabb góllal végződött: a karmester Bárányos remekül fejelt Hercegfalvi elé, és a csereként beállt futballista nagyon higgadtan duplázta meg csapata előnyét.
Bár a Siófok négy kapufát is rúgott, és volt több veszélyes helyzete is, összességében a Kispest győzelme nem érdemtelen, hiszen a vendégek kevesebb lehetőségükből kettőt is góllal fejeztek be, így megérdemelten fogadhatták a meccs után szurkolóik pacsiját. A mérkőzés két dolgot is bebizonyított: Szurgent Lajos debütálóként egyszerűen nem tud hibázni, harmadik alkalomal is győzelemmel nyitott – másfelől pedig nagyon úgy fest, hogy Sasunak érdemes lehet aláírni azt a papírt…

Percről percre

11. perc: Torghelle futtatta a jobbösszekötő helyén magányosan a kapu felé lopakodó Bárányost, aki néhány méteren keresztül vezette a labdát, majd amikor átlépte a tizenhatos vonalát, jobb lábbal, félmagasan a bal kapufa mellé lőtt.
19. perc: Borgulya elől Erős a büntetőterületen belül ollózva rúgta ki a labdát, a siófoki térfél közepén Bárányos észrevette, hogy Csernyánszki kapus kiindult, a vendégek középpályása félfordulatból egyből visszaemelte a labdát a kapu irányába, s csak kevéssel tévesztett célt, hiszen a labda a háló tetején landolt.
22. perc: Schultz a bal oldalról csavarta középre jobb lábbal a labdát, középen Pantics fejjel megcsúsztatta, a jobbösszekötő helyén érkező Schwarcz négy méterről fejelt, a labda a bal oldali léc külső éléről perdült az alapvonalon túlra.
38. perc: Schultz szabadrúgásból, kissé jobbról ívelt a kapu elé, Schwarcz a hosszú oldalon nagyszerű ütemben ugrott fel, és négy méterről a keresztlécre fejelt. Másodszor találta tehát el a kapufát Schwarcz Zoltán.
50. perc: Usvat jobb oldali beívelése után Pandur Fülöp elől fölfejelte a labdát, ami előbb a felső léc tetejére, majd onnan a kapu mögé hullott.
52. perc: Usvat ezúttal laposan adott középre jobbról, érkezett Gaál, s középről, nyolc méterről egy védő szorításában jobbal kapura is perdített, ám Tóth kapus ki tudta tenyerelni a labdát.
60. perc: Koller némileg feleslegesen fellökte Takácsot a tizenhatos vonala előtt egy méterrel, a szabadrúgásból Bárányos jobb lábbal a siófoki lábak között laposan a jobb alsó sarokba lőtt.
0–1
70. perc: Schultz kényszerítőzött Erőssel, a visszakapott labdát húsz méterről, nagy erővel bombázta kapura, Tóth azonban elvetődve hárította a lövést.
79. perc: Gaál jó ütemű indításával Fülöp fordult le őrzőjéről a balösszekötő helyén, hétméteres, éles szögből leadott lövése után Tóth bravúrral beleütött a labdába, amely így is a kapuba tartott, végül Batrinu a gólvonalról szögletre mentett. Még ebben a percben Schultz jobb oldali szögletét követően Pantics középről, nyolc méterről, felugrás nélkül fejelt, s a bal kapufát találta el.
86. perc: A Siófok kihagyta a helyzeteit, a Kispest azonban nem: egy hosszan előrevágott labdát a balösszekötő helyén kiugró Bárányos nagyszerűen fejelt középre Hercegfalvi elé, aki előbb higgadtan kicselezte Sipekit, majd miután üresen maradt, középről, kilenc méterről, bal lábbal a bal alsó sarokba passzolt.
0–2

Mestermérleg

Csank János
a Siófok vezetőedzője: A Kispest szervezetten védekezett, ezzel együtt megvoltak a lehetőségeink akár a győzelem eléréséhez is. Mindezeket figyelembe véve is azt mondom, hogy ezt a mérkőzést a játékvezető döntötte el.

Gujdár Sándor a Kispest vezetőedzője: A Békéscsaba Ferencváros elleni meglepetés győzelme bennünket is ösztönzött. Örülök, hogy minden játékosom átérezte azt, hogy ez a mostani, Siófok elleni mérkőzés milyen fontos a csapat, és persze az ő számukra is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik