Budapesten keveredik a sport a kultúrával, a művészettel és a zenével – Párizsért

Vágólapra másolva!
2024.05.21. 11:52
null
Igazi fesztiválhangulat várható június 20. és 23. között az Orczy téri Ludovika Campuson, ahol négy sportág, a bmx, a gördeszka, a sportmászás és a breaking legjobbjai vívhatják ki a párizsi kvótát. Az ingyenesen látogatható Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS) nem csak verseny lesz, hiszen kísérőrendezvényként tartják meg az Urban Festivalt , így a sport, a művészet, a zene és a kultúra egy helyen találkozhat. (X)

Négy „fiatal” olimpiai sportág, a BMX freestyle, a gördeszka, a sportmászás és a breaking legjobbjai szerezhetnek kvótát a párizsi ötkarikás játékokra június 20. és 23. között a budapesti Orczy téri Ludovica Campuson. Az idén indult Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS) második, utolsó állomásán induló 464 sportoló közül több mint 150 lehet ott Párizsban, a világhírű La Concorde Parkban.

Az ingyenesen látogatható budapesti verseny sokkal több, mint egyszerű sportesemény, hiszen a sportágak része a művészet, a zene és a kultúra is. Nem véletlen, hogy kísérőrendezvényként az Urban Festivalon hip-hop, rock, surf-punk zenei irányzatok mutatkoznak be a színpadon, ahol dj battle és beatbox show is lesz. Ráadásul az eseményre kilátogató nézők kipróbálhatják magukat a sportágakban is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Agenda 2020+5 elnevezésű reformprogramjának kulcsfontosságú projektjeként indult el idén négy sportág, a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás két állomásból álló Olimpiai Kvalifikációs Sorozata (OQS), melynek első megmérettetéseit május 16. és 19. között rendezték Sanghajban, a másodiknak pedig Budapesten a Ludovica Campus ad otthont június 20. és 23. között.

A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős Államtitkársága a hazai szövetségek bevonásával szervezett eseményén a BMX freestyle, a street- és park gördeszka, a breaking, illetve a boulder, a speed és a lead sportmászásban versenyeznek egymással a legjobb sportolók.

A mezőny mindenképp erős lesz, hiszen a budapesti lesz az utolsó megmérettetés Párizs előtt, a kvótához pedig Sanghajban és a magyar fővárosban is indulniuk kell a sportolóknak, s az adott sportág kvalifikációs rendszere alapján több mint 150-en is biztosíthatják részvételüket az ötkarikás játékokon.

A sportot a művészettel, a zenével és a kultúrával ötvöző Olimpiai Kvalifikációs Sorozat nem hagyományos szurkolói élményt kínál, hiszen az ingyenesen látogatható fesztiválon egy városi parkban mérik össze tudásukat a világ legjobb urban sport versenyzői. A magyar színeket BMX freestyle-ban Kempf Zoltán (Kempf Zozo), a breakingben Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature), sportmászásban pedig Tusnády Nimród Sebestyén képviseli.

 

 

Urban Festival

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat kísérőrendezvénye, az Urban Festival keretében hip-hop, rock, surf-punk kapcsolódó zenei irányzatok mutatkoznak be a színpadon, ahol többek között dj battle-lel és beatbox show-val is készülnek. Ráadásul a látogatók a sportágakat kipróbálhatják, a hazai szövetségek ugyanis oktatással, sportszer-kipróbálási lehetőséggel, tanácsadással és egyéb programokkal is készülnek.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat egyszerre kínál vibráló fesztiváltapasztalatot, felejthetetlen sport és sportolási élményt mindenkinek, aki június 20-23. között ellátogat a budapesti Ludovika Campusra.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatba most bárki közelebb kerülhet: árpilis 9-től önkéntesek jelentkezését várják a szervezők a https://oqs.volhub.hu felületen. Az önkéntesek közel 20 területen segíthetik a verseny lebonyolítását.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik