Párizs 2024: közlekedési sztrájk az olimpiai pluszmunkáért

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 12:32
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Az olimpiai időszak alatti munkáért járó bónuszok kiharcolása céljával keddre (mára) sztrájkot hirdettek a legnagyobb francia vasutas-szakszervezetek.

A hétfő este bejelentett munkabeszüntetés – az insidethegames.biz portál szerint – Franciaország két fő repülőtéri csomópontját is érinti. A bérsztrájk miatt csak minden ötödik ingázó vonat közlekedik egyes fővárosi vonalakon.

Súlyos fennakadások várhatók a nap folyamán, az üzemeltető Transilien Paris regionális hálózata arra szólította fel az embereket, hogy dolgozzanak otthonról vagy keressenek más közlekedési lehetőséget.

A szakszervezeti bejelentés szerint „augusztusban 4500 pótvonat indul, nagy leterheltség vár a vasutasokra, akik közül így sokan nem tudnak majd nyaralni”.

A légiközlekedésiek szakszervezetei is sztrájkot hirdettek keddre. Arra hívták fel a Charles de Gaulle és az Orly repterek dolgozóit, hogy hagyják abba a munkát, a munkáltatókat pedig a béremelésről szóló tárgyalások megkezdésére, az olimpia s a paralimpia idejére, július 8. és szeptember 15. közötti periódusra mozgósított munkavállalók „egységes bónuszainak” megadására szólították fel.

A portál emlékeztet rá, hogy a párizsi ötkarikás játékok biztonságáért felelős francia rendőröknek – a széles körű tiltakozások és a jobb fizetési feltételeket követelő szakszervezeti mozgósítások közepette – a kormányzat megszavazta, hogy extra fizetést kapjanak olimpiai szolgálataikért.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik