Fradi: nem elég megsétáltatni a mezt

A mérkőzésről tudósított: BENKŐ GÁBOR, VARGA T. RÓBERTA mérkőzésről tudósított: BENKŐ GÁBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.11.10. 22:09
Címkék
Papírforma. A futballban jól ismert ez a fogalom, és bár időnként az esélytelenebb csapat is szerezhet meglepetést, ezen az estén túl sok minden szólt a Ferencváros mellett.


A régmúlt statisztikáit böngészve például az derült ki, hogy a pécsieknek az eddigi 42 Üllői úti fellépésükön csak hat döntetlenre és három győzelemre futotta a 33 vereség mellett. És ha mindehhez hozzátesszük, hogy a mérkőzéseken 104-32 a gólkülönbség a zöld-fehérek javára, illetve, hogy a fordulót megelőzően a Fradi dupla annyi pontot és több mint kétszer annyi találatot jegyzett, mint Nagy Tamás együttese, akkor érthető, miért fogalmaztak úgy a ferencvárosi játékosok a meccs előtt: a PMFC ellen kötelező a győzelem.

S lám a vendégek még át sem lépték a felezővonalat, egy potya ízu góllal már meg is szerezte a vezetést a Ferencváros. Előnyük tudatában nem rohantak fejetlenül előre Lipcsei Péterék, többnyire inkább kényelmesen paszszolgattak a középpályán és a pécsi 16-os előterében, arra várva, hogy ismét hibázzanak a vendégek. Éles kritikával illethetnénk a Pécset, amely az első félidőben jóformán semmit nem csinált (két távoli, ám veszélyt egyáltalán nem jelentő lövési kísérletet nyugodtan nevezhetünk semminek…), de hiába vezetett a bajnokegyüttes, a hazaiakat is el lehetett marasztalni. Mégpedig azért, mert a mérkőzéshez csupán asszisztáló ellenféllel szemben sem törekedtek arra, hogy kiszolgálják a közönséget. Nem akadt egyetlen kiemelkedő teljesítmény sem a zöld-fehérek között, s erre a címvédő végül rá is fizetett.
Azt csak sejthettük, a két szakvezető milyen instrukciókkal látta el a játékosokat a szünetben, mindenesetre a találkozó az első félidő lagymatag, unalmas iramában folytatódott. A PMFC vezetőedzője ugyan becserélte az idei szezonban huzamosan gyengén teljesítő támadóját, Horváth Gyulát, ám mindössze ennyi jelezte a vendégek egyenlítési szándékát. A pályán mindebből sokáig semmi nem látszott meg, így továbbra is alárendelt szerepet játszottak a pécsiek.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Németh Ferenc)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Németh Ferenc)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Németh Ferenc)
Jelentős fordulatot hozhatott volna az a büntető, amelyet a semmiből harcolt ki a vendégcsapat, de a labda mögé álló Pest Krisztián nem élt a felkínált lehetőséggel, viszont az is igaz, hogy Szucs Lajos bravúrral hárította a 11-est. Ami mindenképpen elismerésre méltó, főként azért, mert a ferencvárosi kapusnak egészen addig nem akadt komoly védenivalója a találkozón. Pest Krisztián viszont joggal foghatta a fejét…
Aki azt remélte, hogy a megijesztett fradisták bedarálják ellenfelüket, újfent csalódnia kellett, hiszen elmaradtak a várt rohamok. Elképzelhető persze, hogy a hazaiak még a lábukban érezték a Feyenoord elleni hajtós, valamint a Debrecen elleni olykor brutális mérkőzéseket, de ez nem jelenthet mentséget a mostani gyatra produkcióra. Időnként már szórványos füttyel és bekiabálással fejezték ki nem tetszésüket a ferenvárosi szurkolók - ennél bizony ők is többet vártak kedvenceiktől.
Ezek után elképzelhető, milyen szitok áradat és füttykoncert zúdult a ferencvárosi játékosokra, amikor a hajrában váratlanul egyenlített a Pécs. Zárásként azért azt is jegyezzük meg, hogy a valós tudása alatt teljesítő Fradi ellen megérdemelten szerzett gólt és ezzel egy pontot a PMFC, így a papírforma is odalett… ---- 5. perc: Vagner szlalomozott a pécsi védők között jobbról befelé, az alapvonal közeléből. Husztit játszotta meg, aki közelről kapura perdített volna, ám Szabados szögletre mentett. Huszti adta középre a labdát, a nagy kavarodásban az Gyepes elé, pontosabban mögé került. A védő fordulásból, jobbal kapura lőtt, a vendégvédők közül ketten is sikertelenül próbálták kivágni a vánszorgó labdát, így az végül a jobb alsó sarokba gurult.
1-0
36. perc: Gyepes buktatta Kulcsárt a hazai 16-os előterében. A szabadrúgást Pest Krisztián rúgta el, aki 17 méterről, jobbal a jobb alsó sarok mellé küldte a labdát.
60. perc: Horváth Gyulát Vukmir szerelte a hazai 16-osnál. Pest Krisztiánhoz került a labda, aki Horváthhoz passzolt vissza, és amikor már nem volt nála a labda, Gyepes elsodorta. A játékvezető 11-est ítélt. Pest Krisztián a kapu jobb alsó sarkát vette célba, de Szucs Lajos bravúrral hárított, ráadásul szerencséje volt, mivel a kipattanó labdát Horváth négy méterről a jobb oldali kapufára rúgta.
82. perc: Tőzsér végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, a 16-os oldalsó vonalának közeléből. Lövése után a labda Gyepes elé vágódott, aki egymás után háromszor is próbálkozhatott kapura lövéssel, ám mindannyiszor közbelépett valaki.
84. perc: A hazai védők sorozatos hibáját kihasználva egyenlített a Pécs. Horváth Gyula és Lipcsei küzdött a bal oldalon a labdáért, a pécsi támadó azonban valahogy csak középre adott, ahol Vukmir olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy Baumgartnert hozta helyzetbe, és a pécsi játékos hét méterről, jobbal, az elvetődő Szucs Lajos mellett a kapu közepébe gurította a labdát.
1-1 ---- László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: "Értékelhetetlen, ahogy a játékosaim ehhez a mérkőzéshez hozzáálltak. A győzelemért meg kell szenvedni, vért kell inni a meccs előtt. A mezt nem elég megsétáltatni. Jó, hogy nem kaptunk ki."

Nagy Tamás, a Pécsi MFC vezetőedzője: "Két ellentétes félidőt játszottunk. Az elsőben átadtuk a területet, a másodikra már támadóbb szellemben mentünk ki. Örülök, hogy egy nulla és a kimaradt a tizenegyes után is talpra álltunk."

Fény és árnyék

+++Ezen a találkozón debütált Magyarországon a Ferencvárost öltöztető sportszergyártó cég legújabb fejlesztésű labdája. A Total 90 Hi-Vis Aerow sárga-kék színű labda jobban látható és nagyobb erővel lőhető meg, mint elődei. A találkozó után Lipcsei Péter ígéretét betartotta, hogy annyi labdát lő a nézőtérre, ahány találatot ér el a Fradi.

---Az Üllői úti eredményjelző tábla az első félidőben szinte teljes egészében rosszul muködött, mivel az elmúlt napok esőzései igencsak megviselték. Hozzá kell tenni, nem a Ferencvárost érheti emiatt kritika, hanem a létesítményt üzemeltető Sportfolió Kht.-t.

Játékvezető: Fábián Mihály (7): Egy bíró megfeledkezett arról, hogy létezik előnyszabály. Egyetlenegy esetben sem alkalmazta, ráadásul minden apróbb szabálytalanságot lefújt, ezért rengeteg alkalommal gátolta a folyamatos játékot.
Asszisztensek: Gyarmati I T., Márkus

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik