Öt év után újra felért a csúcsra a Győri ETO, immár hatszoros BL-győztes

Vágólapra másolva!
2024.06.02. 19:30
Ana Gros emeli magasba a BL-trófeát (Fotó: Török Attila)
Stabil védekezésre és koncentrált játékra alapozva aratott biztos győzelmet a négyes döntős újonc német Bietigheim felett a Győr a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti fináléjában. A 2013, 2014, 2017, 2018 és 2019 után újra aranyérmes ETO – ahogy 2005 óta mindig – ezt az idényt sem zárja trófea nélkül.

 


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–SG BBM BIETIGHEIM (német) 30–24 (17–12)
Budapest, MVM Dome, 18 500 néző. Vezette: Lovin, Stancu (románok)
GYŐR: SOLBERG-ÖSTHASSEL – GYŐRI-LUKÁCS 5, GROS 6 (5), V. Kristiansen 2, BRATTSET 6, S. Oftedal, Fodor Cs. 2. Csere: Sandra Toft (kapus), HAUGSTED 3, Nze Minko 2, De Paula 1, Blohm, Rju Un Hi, Szöllősi-Schatzl 3, Hovden. Edző: Per Johansson
BIETIGHEIM: Moreschi – Behrend, Kudlacz-Gloc 3 (1), Gassama 2, Dulfer 2, X. Smits 2 (1), Mala 3. Csere: Lönborg (kapus), I. Smits 3, Döll 2 (1), I. HVENHELT 5, Johansen, Faluvégi D. 2. Edző: Jakob Vestergaard
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–2. 11. p.: 6–2. 18. p.: 10–5. 22. p.: 13–9. 26. p.: 16–10. 36. p.: 20–13. 44. p.: 21–17. 46. p.: 23–17. 50. p.: 25–18. 54. p.: 25–21.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Jakob Vestergaard: – A Győr nagyon jó csapat, a legjobb a világon, tudtuk, hogy okosnak kell lennünk támadásban és védekezésben is, hiszen az ellenfélnél minden poszton kiváló játékosok vannak. Az első félidőben sok problémánk akadt a védelemben, próbáltunk változtatni, de elöl hiába adódtak jó lehetőségeink, Silje Solberg remekelt a kapuban. A győriek jobbak voltak.

ÖSSZEFOGLALÓ

Öt éve várják a Győr női kézilabdacsapatának szurkolói, hogy kedvenceik újra a magasba emeljék a Bajnokok Ligája trófeáját. Az ötszörös aranyérmes ETO a legutóbbi, 2019-es siker óta kétszer volt harmadik (2021, 2023), egyszer pedig második (2022) a budapesti négyes döntőben, így a története első final fourjában szereplő német Bietigheim elleni vasárnap esti aranycsatában hosszú böjtnek vetett volna véget a magyar együttes.

A győriek több klasszisa, például Szöllősi-Schatzl Nadine, Győri-Lukács Viktória, a norvég Silje Solberg-Östhassel, a dán Sandra Toft, a szlovén Ana Gros vagy a francia Estelle Nze Minko még ennél is sokkal régebb óta vár a legnagyobb klubsikerre, hiszen – bármilyen hihetetlen is – a BL-arany még hiányzik az éremkollekciójukból. Az pedig végképp különlegessé és fontossá tette ETO-szempontból a döntőt, hogy a klubtól nyáron búcsúzó Schatzl, Solberg, Gros, a norvég Stine Oftedal, a dán Line Haugsted és a holland Yvette Broch (illetve utóbbi honfitársa, a meccskeretbe nem nevezett Rinka Duijndam) is utoljára viselte a zöld-fehér mezt.

Per Johansson és Ana Gros figyelik a pályán történteket (Fotó: Török Attila)


A dán Esbjerg elleni elődöntő hőse, Toft helyett ezúttal Solberg kezdett a győri kapuban, míg a sérült kapus Szikora Melindát változatlanul nélkülöző bietigheimieknél Faluvégi Dorottya és Háfra Noémi is kispados volt. Ki tudja, talán egyfajta vezércselnek szánta vagy csak szimplán elégedetlen volt valamivel, mindenesetre a németek a dán Viborggal korábban kétszeres BL-győztes rutinos edzője, Jakob Vestergaard alig négy perc elteltével, 3–1-es győri előnynél időt kért. A korai eligazítás nem hatott, a sok lábmunkára építő, rendkívül masszív győri védelem hatékonyan állította meg a rivális akcióit. A stabil hátsó alakzatra építve a támadójáték is sokkal jobb és színesebb volt magyar részről a rengeteg hétméterest hozó első félidőben. A szünet előtti utolsó öt percre 16–10-es vezetéssel fordult a kiváló egyéni teljesítményekre építő (Győri-Lukács Viktória például mind az öt ziccerét gólra váltotta) ETO, amely abszolút uralva a játékot harminc percre került a hőn áhított hatodik diadalától.

Szöllősi-Schatzl Nadine BL-arannyal búcsúzhatott (Fotó: Török Attila)



A pihenőt követően sem tűnt úgy, hogy bárki vagy bármi is meg tudná állítani az elképesztő akarattal és koncentráltan kézilabdázó Győrt. A 38. percben Gros akkora felső sarkos bombát zúdított a németek kapujába, hogy azt hittük, kiszakad a háló, majd a 21–14-es vezetést eredményező gólja után a klasszis jobbátlövő elementáris ordítással rohant le cserére a kispadhoz – ez a mindent elsöprő hév is kirívó különbség volt a két csapat között. Nem sokkal ezután a Bietigheim lengyel ásza, Karolina Kudlacz-Gloc kapufára lőtt egy büntetőt, majd a kipattanót megszerezve az újabb próbálkozása is a lécen csattant, ez a jelenet jól jellemezte a találkozó képét. 

A március közepén kinevezett, a román CSM Bucuresti-tel korábban nyert két bronz után ezúttal révbe érő svéd Per Johansson által irányított magyar rekordbajnok ellentmondást nem tűrve igazolta, hogy jobb erőkből áll, mint ellenfele.

Az óriási izgalmak közepette megnyert elődöntővel ellentétben az ETO-drukkereknek most nem volt miért aggódniuk, kis túlzással végig ünnepelhették a második játékrészt: kiváló teljesítménnyel és biztos győzelmet aratva szerezte meg hatodik BL-sikerét a csapatuk, amely 2019 után ülhetett fel újra az európai klubkézilabda trónjára, bearanyozva sokak búcsúját a klubtól.

Ekkor már tudták Fodor Csengéék, megvan a döntő (Fotó: Török Attila)

A 3. HELYÉRT
Team Esbjerg (dán)–Metz (francia) 37–33 (18–18)

A VÉGEREDMÉNY
Győztes: GYŐRI AUDI ETO KC (Linn Blohm, Kari Brattset, Yvette Broch, Rinka Duijndam, Farkas Eszter, Farkas Júlia, Fodor Csenge, Ana Gros, Győri-Lukács Viktória, Line Haugsted, Emilie Hovden, Veronica Kristiansen, Estelle Nze Minko, Stine Oftedal, Bruna de Paula, Rju Un Hi, Silje Solberg-Östhassel, Szöllősi-Schatzl Nadine, Sandra Toft, edző: Ulrik Kirkely, a negyeddöntőtől Per Johansson)
2. SG BBM Bietigheim (német)
3. Team Esbjerg (dán)
4. Metz Hb (francia)
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP):  Stine Oftedal (Győr)
A BL gólkirálynője:  Ana Vjahireva (orosz, jobbátlövő; Vipers Kristiansand, 113 gól)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik