Nagy csatában verte meg a Metzet, bronzérmes az Esbjerg a női kézilabda BL-ben

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 16:43
Henny Reistadot nem tudta tartani a Metz (Fotó: Török Attila)
A dán Team Esbjerg szerezte meg a bronzérmet a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjén, miután a harmadik helyért rendezett találkozón nagy csatában győzött 37–33-ra a francia Metz ellen.

Két évvel ezelőtt már rendeztek egyszer Budapesten bronzmeccset a Metz és az Esbjerg között, akkor a franciák jó első félidejüknek köszönhetően 32–26-ra nyertek, míg a dánok egyelőre a szimpatikus vesztes szerepét töltötték be a négyes döntőkön, hiszen tavaly a Győr ellen is elbukták a helyosztót, azaz nyeretlenek voltak a végső megmérettetésen.

Kristina Jörgensen, a Metz irányítója:
Őrült órák vannak mögöttünk, sosem jó elveszteni az elődöntőt. Azért dolgoztunk, hogy ma a legjobbak legyünk, remélem, mindenki látta, hogy küzdöttünk a szurkolókért és a családjainkért. Csalódottak és frusztráltak vagyunk, mivel szoros volt a meccs, de a végét jobban kellett volna bírnunk.

Nemcsak a harmadik hely, hanem a gólkirálynői cím is ezen a mérkőzésen dőlhetett el, hiszen a franciák beállója, Sarah Bouktit 99,  Nora Mörk 97, Henny Reistad 93 gólnál járt a meccs előtt, ezzel nekik még volt egy kis esélyük beérni a 113-szor eredményes Vipers-átlövőt, Anna Vjahirevát, s ennek megfelelően a Metznél tömték is labdával a beállót, míg a dánok több hetest is kiharcoltak Mörknek, Reistad pedig igazolta klasszisát.

Az Esbjergtől hét év után távozó, nyártól csak a dán válogatottra koncentráló Jesper Jensen utolsó klubmérkőzésén nagyon egymásnak feszültek a felek az első percekben, de Reistadék nyugodtak meg előbb és léptek meg három góllal bő tíz perc után, hogy aztán pillanatok alatt visszafordítsa az állást a Metz és újabb néhány pillanattal később ismét kettővel menjen az Esbjerg.

Henny Reistad, az Esbjerg balátlövője:
Nem egyeztettünk külön Nora Mörkkel, csak tettük, amit tudunk azért, hogy segítsük a csapatunkat és először tudjuk győztesen elhagyni a pályát itt Budapesten.

Az első félidő utolsó tíz perce pedig kisebb adok-kapokká alakult, végül 18–18-cal fordultak a csapatok. A második játékrészben ismét fej fej mellett haladtak a felek, s hiába használta ki jóval hangosabb szurkolóinak támogatását az átmenetileg kettővel vezető Metz, az utolsó negyedórára fordulva sem dőlt el semmi. 26–26

A hajrában azonban új erőre kaptak Nora Mörkék, akik az utolsó nyolc percet háromgólos előnyről kezdték, ezt pedig már nem tudta ledolgozni Emmanuel Mayonnade csapata, így az Esbjerg első győzelmét aratta a négyes döntőkben és BL-bronzéremmel búcsúztatta Jesper Jensent. 37–33

Bár a gólkirálynő-jelöltek Vjahirevát nem tudták beérni, a CSM Bucuresti román klasszisát, Cristina Neagut letaszították a második helyről, hiszen Nora Mörk a négyes döntő két meccsén szerzett 19 góllal zárt 110 találattal a második helyen, míg Bouktit 107 góllal harmadik, a bronzmeccsen Mörkhöz hasonlóan 13-at szóró Reistad 106 találattal lett negyedik a góllövőlistán.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ, BUDAPEST
A 3. HELYÉRT
Team Esbjerg (dán)–Metz (francia) 37–33 (18–18)
Budapest, MVM Dome, 14 200 néző. Vezette: Weijmans, Wolbertus (hollandok)
ESBJERG: A. Kristensen – A. Petersen 2, M. Möller, IVERSEN 3, Heindahl, REISTAD 13, Sanna Solberg-Isaksen 4. Csere: Milling (kapus), Breistöl 1, N. MÖRK 13 (9), Kamp 1, L. Rushfeldt Deila. Edző: Jesper Jensen
METZ: Sako – Granier 2, Burgaard 1, GRIJSEELS 10 (3), BOUKTIT 7 (1), Anne M. Hansen 4, Valentini 3. Csere: Depuiset (kapus), K. JÖRGENSEN 6, Chambertin. Edző: Emmanuel Mayonnade
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–3. 8. p.: 7–4. 15. p.: 9–7. 19. p.: 10–11. 26. p.: 17–14. 38. p.: 21–23. 42. p.: 26–24. 45. p.: 26–26. 49. p.: 29–28. 53. p.: 32–31. 57. p.: 35–31.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 9/9, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Jesper Jensen: – Nagyon elégedett vagyok, szoros mérkőzést játszottunk egy nehéz ellenféllel, de a végén erőt mutattunk. Mind emberileg, mind szakmailag büszke és boldog lehetek.
Emmanuel Mayonnade: – Először is gratulálok az Esbjergnek, megtisztelő volt velük újra találkozni. Nem azzal az eredménnyel távozunk, amit elvártunk magunktól. El kell fogadnunk, hogy jobb volt az ellenfelünk. Remélem, a következő évben visszatérhetek ide.

DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–SG BBM BIETIGHEIM (német) 30–24 (17–12)

A VÉGEREDMÉNY
Győztes: GYŐRI AUDI ETO KC (Linn Blohm, Kari Brattset, Yvette Broch, Rinka Duijndam, Farkas Eszter, Farkas Júlia, Fodor Csenge, Ana Gros, Győri-Lukács Viktória, Line Haugsted, Emilie Hovden, Veronica Kristiansen, Estelle Nze Minko, Stine Oftedal, Bruna de Paula, Rju Un Hi, Silje Solberg-Östhassel, Szöllősi-Schatzl Nadine, Sandra Toft, edző: Ulrik Kirkely, a negyeddöntőtől Per Johansson)
2. SG BBM BietigheiM
3. Team Esbjerg (dán)
4. Metz Hb (francia)
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP):  Stine Oftedal (Győr)
A BL gólkirálynője:  Ana Vjahireva (orosz, jobbátlövő; Vipers Kristiansand, 113 gól)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik