Fodor Csenge: A távozók miatt is különleges ez az aranyérem

Vágólapra másolva!
2024.06.02. 22:24
Fodor Csenge könnyes öröme (Fotó: Török Attila)
Mint beszámoltunk róla, a Győri ETO győzelmével ért véget a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője. A finálé után a csapat két magyar szélsőjével, Győri-Lukács Viktóriával és Fodor Csengével, a csapatkapitány Kari Brattsettel, valamint Estelle Nze Minkóval és Linn Blohmmal beszélgettünk.

 

BRATTSET: MOST ÚGY ÉREZZÜK, MEGMENTETTÜK AZ IDÉNYT

A döntő könnyebbnek tűnt, mint az elődöntő. Ön hogy érezte?
– Inkább azt mondanám, jobban kézben tartottuk – válaszolta Kari Brattset, a Győr csapatkapitánya. – Az Esbjerg elleni elődöntőben is megszereztük a vezetést, de a dánok erősebben jöttek vissza a második félidőre, és nem tudtuk olyan jól megoldani a helyzetet, mint most. A Bietigheim végig harcolt, de volt egy határozott tervünk, végigcsináltuk, ragaszkodtunk hozzá, ami most elég volt.

Ráadásul nem is voltak a csapatnak gyenge periódusai, mint az Esbjerg vagy a Vipers ellen. Jobban koncentráltak?
– Azért a döntőben is akadtak hullámvölgyeink, még ha nem is akkorák. A második félidőben például volt egy hosszabb időszak, amikor nem tudtunk gólt lőni, igaz, szerencsére a rivális sem… De tettük a dolgunkat, mintha mi sem történt volna, ugyanolyan erős maradt a védelem, mint addig, és Silje Solberg is elképesztően védett, így a németeknek nem sikerült közelebb kerülniük hozzánk. Ráadásul ők sem váltottak, nem jöttek ránk a szünet után, és amikor újra nagyobb előnyt harcoltunk ki, már éreztük, hogy ez a meccs a zsebünkben van, tartani tudtuk a nagyobb különbséget. A védekezés és a csapatmunka volt a két legnagyobb fegyverünk.

Egy megnyert BL-döntő után milyen visszanézni az idényre?
– Elveszítettük a magyar bajnokságot és a kupát, ezért most úgy érezzük, megmentettük az idényt. Az ETO-nál mindig a győzelem a cél, jól ismerjük a nyomást és tudjuk, mit várnak el tőlünk. Természetesen szomorúak vagyunk, hogy nem tudtunk mindent megnyerni az idényben, de most legalább visszaadtunk valamit a drukkereknek, akik mindig velünk vannak, mindig buzdítanak minket, ők a klub szíve, ezért nagyon örülünk, hogy legalább egy trófeát megszereztünk!

Beszélgettem Fodor Csengével a meccs előtt, és ő mondta, hogy nagyon reméli, hogy ez egy gyorsan elrepülő másfél óra lesz, ami azt jelenti, hogy végig vezetünk és úgymond könnyebb mérkőzésünk lesz, de nem gondoltam volna, hiszen a Bietigheim egy iszonyatosan jó csapat, az elődöntőben is megmutatta, mire képes, de most nekünk jött ki jobban a lépés” – kezdett bele a magyar újságíróknak az öt góllal záró, és első BL-győzelmét ünneplő Győri-Lukács Viktória.

Nagyon komolyan vettük a felkészülést és a mérkőzést, hiszen nagy meglepetésekre képes és nagyon jó csapat az ellenfél. Tudtuk, hogy száztíz százalékot bele kell adni, ha mi akarjuk ezt az aranyérmet. Tegnap nem ment olyan jól a játék és nyilván emberek vagyunk, nem robotok, szóval van ilyen nap, de úgy gondolom, össze tudtam szedni magam és boldog vagyok, hogy most jobban ment” – jegyezte meg a Győr jobbszélsője.

Az egész idény hullámvasút volt, nagyon sokat kellett dolgoznunk és szerintem még jobb csapat lettünk, egységesebbé váltunk és ez a javunkra vált. A végén muszáj volt ezt is elővennünk, ezért tudtunk nyerni” – összegzett a jobbszélső, aki szerint plusz motivációt adott számukra, hogy többen távoznak a csapattól.

Sokan mennek el, ezért miattuk is, magunk miatt is nagyon akartuk, de szerintem ez nagyon szép búcsú lesz nekik” – tette hozzá.

Egy hét pihenő lesz, két hét otthoni felkészülés és utána már az edzőtáborban találkozunk. Várom azt az egy hetet, de tisztában vagyok vele, miért edzünk otthon és fontos lesz az is, hogy megcsináljuk az otthoni programot” – beszélt már az előtte álló időszakról Győri-Lukács, aki megjegyezte, ugyan barátnője, Szöllősi-Schatzl Nadine távozik, Győrben maradnak szomszédok.

Győri-Lukács Viktória (Fotó: Török Attila)

Fodor Csenge harmadik BL-címét gyűjtötte be, az első kettőt még az első két évében, 2018-ban és 2019-ben szerezte meg.

Ez az aranyérem nagyon különleges az én szívemnek és szerintem azoknak a csapattársaimnak is, akik részesei voltak az elmúlt években az elbukott döntőknek, illetve a megnyert bronzmeccseknek. Ennyi év után most visszaadott nekünk valamit a sors, megérdemelten nyertünk, nagyon boldogok vagyunk” – mondta az MTI kérdésére a döntőben két gólig jutó Fodor.

A balszélső szerint a hazai porondon begyűjtött két ezüstérem csak még jobban spannolta őket, hogy a BL-ben megmutassák, több van bennük.

A távozók miatt is különleges ez az aranyérem – folytatta. – Stine hozzám is nagyon közel állt, együtt érkeztünk, sok évet játszottunk együtt, most pedig visszavonul. Örülök, hogy ilyen búcsút tudtunk neki is adni. Minden úgy alakult, ahogy lennie kellett.”

Annyira lentről kellett indulnunk, nehéz volt magunk elé képzelni, hogy összejöhet az idény végén ez a siker. Mindenki frusztrált volt, de a hitünket nem veszítettük el. Távoli célnak tűnt azonban a BL-győzelem, a final four persze minimum elvárás volt magunk felé. Szép lezárás volt, a klubnak és nekünk egyénileg is sokat jelent ez az aranyérem.”

Estelle Nze Minko első BL-trófeáját nyerte az ETO-val, a döntőben két gólt lőtt.

Annyi minden történt velünk az idény során.. – fogott bele egy nagy sóhajtás kíséretében a Győr balátlövője. – Kezdve azzal, hogy rögtön a bajnokság második meccsén vereséget szenvedtünk, majd edzőváltáson is átestünk az elbukott kupadöntő után. A BL-ben ugyan hamar bebiztosítottuk az első helyünket a csoportkörben, de közben több góllal kikaptunk a Fradi otthonában, amely már előrevetítette, hogy aligha nyerünk trófeát a hazai sorozatokban. A Vipersszel nagyon kemény negyeddöntőt vívtunk, majd a final fourban is bizonyítottuk, hogy nem kell folyamatosan jól játszani a végső sikerhez, az a fontos, hogy amikor igazán számít, a topon legyél. Nagyon összetartó társaság vagyunk, szeretjük egymást, és már csak a távozók miatt is nyerni szerettünk volna. Ez az utolsó nagy trófea, amely még hiányzott, egy polcra teszem a válogatottal nyert aranyérmekkel.”

A francia játékoshoz hasonlóan a svéd beálló, Linn Blohm is beteljesítette az álmát a Győrrel, számára azért is különlegesebb a siker, mert válogatott szinten közel sem tudott eddig olyan eredményeket felmutatni, mint csapattársa:

Amikor Győrbe igazoltam, tisztában voltam vele, hogy ezzel a csapattal jó esélyem lesz a BL-győzelemért harcba szállni – mondta lapunknak Blohm. – Ugyan a megelőző években nem tudtunk odaérni a dobó legmagasabb fokára, de most végre visszatértünk. Valódi hullámvölgy volt az idény számunkra, a végére viszont igazán összeálltunk, és egységes csapatként tudtunk küzdeni, ebben rejlett az erőnk. Sok jó játékos alkotja a keretet, komoly célokkal, és mindegyikünk nagyon akarta ezt a sikert. A Bietigheim egyre jobban játszott a kieséses szakaszban, az elődöntőben a Metznek a második félidőben már esélye sem volt. A csoportkörben hazai pályán mi is majdnem kikaptunk a német csapattól, így nagyon komolyan vettük őket a döntőben. Szerencsére folyamatosan meg tudtuk őrizni a biztos vezetésünket, és nem engedtük őket igazán közel magunkhoz. A családom is eljött nekem szurkolni, azt hiszem, ezt az aranyérmet olyan helyre teszem az otthonomban, ahol mindenki jól láthatja. Ez karrierem eddigi legnagyobb sikere!”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–SG BBM BIETIGHEIM (német) 30–24 (17–12)
Budapest, MVM Dome, 18 500 néző. Vezette: Lovin, Stancu (románok)
GYŐR: SOLBERG-ÖSTHASSEL – GYŐRI-LUKÁCS 5, GROS 6 (5), V. Kristiansen 2, BRATTSET 6, S. Oftedal, Fodor Cs. 2. Csere: Sandra Toft (kapus), HAUGSTED 3, Nze Minko 2, De Paula 1, Blohm, Rju Un Hi, Szöllősi-Schatzl 3, Hovden. Edző: Per Johansson
BIETIGHEIM: Moreschi – Behrend, Kudlacz-Gloc 3 (1), Gassama 2, Dulfer 2, X. Smits 2 (1), Mala 3. Csere: Lönborg (kapus), I. Smits 3, Döll 2 (1), I. HVENHELT 5, Johansen, Faluvégi D. 2. Edző: Jakob Vestergaard
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–2. 11. p.: 6–2. 18. p.: 10–5. 22. p.: 13–9. 26. p.: 16–10. 36. p.: 20–13. 44. p.: 21–17. 46. p.: 23–17. 50. p.: 25–18. 54. p.: 25–21.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 5/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik