Clarke első Tour-szakaszát nyerte meg (Fotó: AFP)

 

Az idei Tour de France Lille és Arenberg közötti 155 kilométeres szakaszának második felében a Párizs–Roubaix egynapos klasszikus környékét járta be a mezőny, összesen 11 részen közel 20 kilométer volt a macskaköves borítású út.

De ne szaladjunk ennyire előre, a rajt után szinte azonnal kialakult a nap szökése: a pöttyös trikós Magnus Cort mellett Taco van der Hoorn, Edvald Boasson Hagen lépett meg, majd röviddel később felért még rájuk Simon Clarke, Neilson Powless és Alexis Gougeard is. A hatos fogat szépen őrizte az előnyét, és a macskaköves szakaszokhoz közeledve egyre bizonyosabb volt, hogy tagjai hazaérnek.

Ami a mezőnyt illeti, ott azért akadt bőven történés: a sárga trikós Wout van Aert például elesett, majd kis híján felkenődött az egyik előtte haladó és hirtelen lefékező csapatkocsira. Ugyan voltak olyan pillanatok, amikor közel négy perc volt a hátránya, végül 1:04 perc hátránnyal ért célba, s meg tudta őrizni a sárga trikót.

Földre került Peter Sagan is, aztán a macskaköves részek között Jonas Vingegaard defektet kapott, s miután a Jumbo csapatának nagy része hátramaradt neki segíteni, borítékolható volt, hogy az egyetlen segítővel elöl maradó Primoz Rogliccsal történni fog valami. Történt is: szűk 30 kilométerrel a vége előtt egy körforgalomba belógó szalmabálán átesett, és szintén földre került vele együtt Caleb Ewan és Geraint Thomas is.

Ekkor a főmezőnyben robbantott Tadej Pogacar, aki hamarosan 2 perces előnyt épített ki a sárga trikóshoz képest, igaz, a befutónál csak 13 másodperc maradt meg ebből. A szakasz nagy vesztese Roglic, aki nem elég, hogy három percet kapott a célban, meg nem erősített hírek szerint bukása miatt vállficammal ért célba, és kétséges, hogy folytatni tudja.

A szakaszt ritka izgalmas hajrát követően az ausztrál Simon Clarke nyerte meg a holland Van der Hoornt fél kerékkel megelőzve. A harmadik a norvég Boasson Hagen, a negyedik a hajrát korán indító amerikai Powless lett.

Csütörtökön a francia körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer vár a mezőnyre.

TOUR DE FRANCE
5. SZAKASZ (Lille–Arenberg, 155 km)
1. Simon Clarke (ausztrál, Israel) 3:13:35 óra
2. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché-Wanty) azonos idővel
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Totaenergies) 3 mp hátrány
4. Neilson Powless (amerikai, EF Education) 4 mp h.
...7. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 51 mp h.
...16. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 1:04 p h.
...61. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2:59 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Wout van Aert 16:17.22 óra
2. Neilson Powless 13 mp h.
3. Edvald Boasson Hagen 14 mp h.