Kerékpár: Már tudják, nem az a sportágam, hogy biciklivel járok a boltba – Vas Kata Blanka

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2022.01.07. 14:17
null
Vas Kata Blanka nem boltba jár a kerékpárjával (Fotó: Somay Márk)
Zajlik az élet Vas Kata Blanka körül: az olimpiai 4. helyezett kerékpáros saját meglepetésére bekerült a legjobb háromba az Év Női Sportolója választáson, miközben címvédésre készül a terepkerékpáros országos bajnokságon, és még a Tokióban aranyérmes kajakossal, Tótka Sándorral is találkozott egy jelképes sisakátadás erejéig.

2021 kétségkívül Vas Kata Blanka éve volt. A még mindig csak 20 éves bringás Tokióban negyedik lett az olimpián a hegyikerékpárosok mezőnyében, minden idők legjobb magyar eredményét szállítva. De utána sem pihent, ősszel többek közt cyclocross-világkupafutamot is nyert.

Az SD Worx sportolója általában külföldön tartózkodik, hiszen a versenyek oda kötik, a napokban azonban Magyarországra érkezett, mivel vasárnap rendezik meg a terepkerékpáros országos bajnokságot, melyen címvédőként áll rajthoz.

„Mindenképp az lesz a célom, hogy megvédjem a címemet. Utána lesz két világkupafutam, aztán a fő cél a világbajnokság Amerikában január végén. Az előző pár versenyem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, remélem, hogy azt a szakaszt lezártam.”

Kellemest a hasznossal: ha már itthon volt, részt vett az M4 Sport - Az Év Sportolója Gálán, miután bekerült a legjobb 3 mezőnyébe az Év Női Sportolója kategóriában – talán mondani sem kell, hogy mekkora dolog ez egy bringástól. A díjat nem nyerte meg, ami nem csoda, hiszen csak neki nem volt olimpiai érme a mezőnyben, ugyanakkor egyáltalán nem volt elkeseredve, sőt!

„Már azon is meglepődtem, hogy bekerültem a top háromba, hiszen érmem csak egy cyclocross Eb-ről van a felnőttek között, másnak azért voltak jobb eredményei is. Ez is talán azt jelenti, hogy egyre jobban elismerik a sportágunkat, ami abból is látszik, hogy már megállítanak az utcán, nemrég például egy fotózás közben ismertek fel. Korábban, amikor mondtam, hogy bringázom, az volt a válasz, hogy haha, én is, hiszen bicóval járok mindennap boltba. Most már viszont egyre többen tudják, hogy ez a kőkemény sport nem erről szól, ráadásul nagyon népszerű a világon.”

Az említett fotózásnak apropója is volt: Vas Blanka ugyanis a Red Bull sportcsalád tagja lett, ezért jelképes módon a Tokióban olimpiai bajnok kajakostól, Tótka Sándortól kapta meg új sisakját, melyet terep- és hegyikerékpáros versenyeken fog hordani – először éppen az ob-n.

„Jó érzés volt egy olimpiai bajnoktól megkapni a sisakot, akkor még fel sem fogtam, annyira fáradt voltam, mert egyenesen Belgiumból jöttünk egy verseny után a lakóbusszal. Hatalmas megtiszteltetés, hiszen látom, hogy sportágunk legjobbjai viselhetik ezt a sisakot, úgyhogy ennek presztízse van. Remélem, szárnyakat kapok tőle.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik