Bernáth Attila és Lakos Regina döntőt bokszol az Európa-bajnokságon

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 22:31
Az újabb fantasztikus győzelmet arató Bernáth Attila egyetlen lépésre van az Európa-bajnoki címtől (Fotó: Török Attila)
Bernáth Attila és Lakos Regina a hétvégén akár aranyérmes is lehet, és van négy bronzunk is.

 

Az első koedukált Eb-n mindjárt hat magyar elődöntős, ha úgy tetszik, hat érem – tegye fel a kezét, aki ezt előre sejtette. Ebből ráadásul kettő akár még arany is lehet, hiszen a 70 kilós Lakos Regina és az 51 kilós Bernáth Attila újabb győzelemmel lépett tovább, egyenesen az Európa-bajnoki döntőbe.

De menjünk sorjában. A két csodás győzelemmel négy közé jutó 54 kilós Lakotár Hanna kezdett a szerb Szara Csirkovics ellen, és az sejthető volt, hogy a hazai ringben küzdő rivális kemény falat lesz. Az is lett, Lakotár ezúttal kissé elmaradt eddigi produkcióitól, pontozással veszített. A 70 kilós Lakos Regina hektikus meccsen, bírói döntéssel legyűrte a fehérorosz Arina Danyilcsikot is, és ott van az aranykapuban. Vasárnap az orosz Darima Szandakova ellen beléphet rajta. De ehhez nagy bravúr kell. Hoffmann Réka (+81 kg) jól kezdett a moldovai Daria Kozorez ellen – neki a kevés induló miatt ez volt az első meccse az Eb-n –, ám nem tudta megtartani az előnyét, és be kell érnie a bronzéremmel.

A férfiak közül az 51 kilós (olimpiai súlycsoport!) Bernáth Attila egy nappal azután, hogy kipofozta a ringből a kétszeres Európa-bajnok orosz Vaszilij Jegorovot, a spanyol Rafael Lozano ellen újabb nagyszerű győzelmet aratott, és amilyen kegyelmi állapotban van ezen az Európa-bajnokságon, az sem elképzelhetetlen, hogy a döntőben sem áll meg. Az ellenfele nem az őt korábban már legyőző szerb Omer Ametovics, hanem egy kellemetlen stílusú török, Samet Gümüs lesz; kemény, de a debreceni fiúnak nem megoldhatatlan akadály.
Virbán Gábor (54 kg) a francia Billal Bennamával már többször találkozott, szép meccset bokszolt vele Belgrádban, ám pontozással megérdemelten a rivális jutott a döntőbe. Virbán pedig életében először felállhat a felnőtt Eb-dobogóra.

Az előbb említettekkel ellentétben Kovács Richárdnak (63.5 kg) már megvan az olimpiai kvótája, így nyugodtan készülhetett a súlycsoport első kiemeltje, az orosz Gabil Mamedov elleni elődöntőre. Nincs miért szégyenkeznie, nehéz időszakon van túl, az Eb-n, amelyet felfoghatott volna amolyan felkészülési tornának is Párizs előtt, keményen meghajtotta, két nagyszerű győzelmet aratott, Mamedov azonban ezúttal jobb volt, megérdemelten harcolta ki a finálét, Kovács pedig az előző kontinensviadalhoz hasonlóan ismét bronzérmet vihet haza.
Pénteken szünnap következik Belgrádban, hogy aztán a hétvégén eldőljön, kik a kontinens legjobbjai. A ringben két magyar is ott lesz, szombaton Bernáth Attila, vasárnap Lakos Regina.

45. EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD     
Elődöntő. 
Férfiak. 51 kg:      
Bernáth Attila–Lozano (spanyol) p. gy.      
54 kg:      
Bennama (francia)–Virbán Gábor p. gy.      
63.5 kg:
Mamedov (orosz)–Kovács Richárd p. gy.      
Nők. 54 kg:      
Csirkovics (szerb)–Lakotár Hanna p. gy.      
70 kg:      
Lakos Regina–Danyilcsik (fehérorosz) p. gy.      
+81 kg:      
Kozorez (moldovai)–Hoffmann Réka p. gy.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik