Az olimpiai és világbajnok Fabian Cancellarát lehetetlen volt utolérni

Vágólapra másolva!
2009.07.04. 20:21
A svájci Fabian Cancellara nyerte meg a 96. Tour de France első szakaszát, a Monacóban rendezett 15.5 kilométer időfutamot. Az összetett esélyesei közül a legjobban a második helyen végző Alberto Contador teljesített, Lance Armstrong tizedik, a címvédő Carlos Sastre 21. lett.
Fabian Cancellara végzett az élen a Tour első szakaszán
Fotó: Reuters
Fabian Cancellara végzett az élen a Tour első szakaszán
Fabian Cancellara végzett az élen a Tour első szakaszán
Fotó: Reuters
Fabian Cancellara végzett az élen a Tour első szakaszán

Július 4., szombat, 16.17.

Ezt az időpontot várták a kerékpárrajongók, miután nyilvánosságra került, hogy mely versenyzők, mikor rajtolnak el az idei Tour de France-on. Negyed öt után két perccel pedig nem más, mint Lance Armstrong állt rajthoz, aki 1441 nap után tekert ismét a Francia körversenyen. A hétszeres Tour-győztes a korai indulásnak is köszönhetően a legjobb időt repesztette a Formula-1-es pályát is magában foglaló 15.5 kilométeres etapon, s egy ideig tartotta is magát az élen, később azonban csapat- és honfitársa Levi Leipheimer vette át a vezetést.

„Nehéz volt az időfutam pályája. Rendkívül technikás útvonal volt, amelyen nehezen találtam a megfelelő ritmust – mondta Armstrong a célba érkezés után. – Jó néhány év eltelt a legutóbbi Tourom óta, de ez még mindig csodálatos verseny.”

Az időfutam során ugyan szinte végig lógott az eső lába, de szerencsére minden bringás megúszta az égi áldást, így egyrészt mindenki biztonságosan tekerhetett végig a pályán, és senki sem került hátrányba az eső miatt. A kerekesek közül először a német Andreas Klödennek sikerült húsz percen belül teljesítenie az etapot, de a 19:54 perces ideje végül csak a negyedik helyre volt elég. Az utolsó negyedórában ugyanis Bradley Wiggins, Alberto Contador és Fabian Cancellara is megelőzte. A szakaszt a svájci Cancellara nyerte meg, aki ismét igazolta, ő korunk legjobb időfutammenője. Cancellara első helye azt is jelenti, hogy vasárnap ő viselhet a sárga trikót.

Armstrong végül a tizedik helyet szerezte meg, a Giro-győztes Gyenyisz Mensov 53., a címvédő Carlos Sastre 21. lett.

96. TOUR DE FRANCE

1. szakasz. Monaco (15.5 km, egyéni időfutam, egyben az összetett állása)
1. Fabian Cancellara (svájci, Saxo Bank) 19:32 perc, 2. Contador (spanyol, Astana) 18 másodperc hátrány, 3. Wiggins (brit, Garmin-Slipstream) 19 mp h., …10. Armstrong (amerikai, Astana) 40 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Fabian Cancellara 15 pont, 2. Contador 12, 3. Wiggins 10
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Alberto Contador 3, 2. Martin (német, Columbia-HTC) 2, 3. Wiggins 1
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) 20:04, 2. Martin 1 mp h., 3. Nibali (olasz, Liquigas) 5 mp h.
A csapatversenyben: 1. Astana 59:46, 2. Saxo Bank 31 mp h., 3. Garmin-Slipstream 44 mp h.
Következik: 2. szakasz (Monaco–Brignoles, 187 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik