Pogacar a favorit, de a Red Bull már a Tour de France-on is támad

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 08:41
Primoz Roglic a Red Bull-Bora vezérbringása a Tour de France-on (Fotó: Red Bull)
Szombaton az olaszországi Firenzében rajtol a július 21-ig tartó francia kerékpáros-körverseny, a Tour de France. A párizsi olimpia miatt rendhagyó módon a Monaco–Nizza egyéni időfutammal záruló viadal fő esélyese a szlovén Tadej Pogacar, akinek fő riválisai áprilisban ugyanabban a bukásban sérültek meg a baszk körversenyen: Primoz Roglic hamar felépült, a címvédő Jonas Vingegaard-nak és a TdF-újonc Remco Evenepoelnak hónapok kellettek a felépüléshez – vajon így is meg tudják szorongatni Pogacart? Összeállításunkban bemutatjuk a 111. Tour de France 22 csapatát, a résztvevők küzdelmét az Eurosporton követhetjük végig a következő három hétben.

RED BULL-BORA-HANSGROHE
német
Kerékpár: Specialized
Összetett esélyes: Primoz Roglic (szlovén)
Sprinter: Danny van Poppel (holland)
További versenyzők: Nico Denz (német), Marco Haller (osztrák), Jai Hindley (ausztrál), Bob Jungels (luxemburgi), Matteo Sobrero (olasz), Alekszandr Vlaszov (orosz)

A német csapat május elején jelentette be, hogy a Red Bull többségi tulajdont szerzett benne, és a Tour de France-ra már olyan színekben is érkeznek a csapat tagjai, mint amilyenben Max Verstappen évek óta uralja a Formula–1-et. A Red Bull-Bora erős nyolcassal vág neki a Tournak, Vlaszov két éve ötödik, Hindley tavaly hetedik lett a francia körversenyen, de idén mindkettejük feladata a Vismától érkező Roglic segítése – ha a bukásra hajlamos szlovén kidől, ők is mehetnek az összetett dobogóért.

 

VISMA–LEASE A BIKE
holland
Kerékpár: Cervélo
Összetett esélyes: Jonas Vingegaard (dán)
Sprinter: Wout van Aert (belga)
További versenyzők: Tiesj Benoot (belga), Wilco Kelderman (holland), Matteo Jorgenson (amerikai), Christophe Laporte (francia), Bart Lemmen (holland), Jan Tratnik (szlovén)

Vingegaard megnyerte a legutóbbi két Tour de France-t, de az idén súlyos balesetből éppen felépülve áll majd rajthoz, ráadásul a tavaly őt segítő csapatból Roglic eligazolt, Sepp Kuss betegség miatt nem indulhat, míg Van Aert hasonló cipőben jár, mint a dán, kérdéses, hogy korábbi balesete után felépült-e annyira, hogy végigbírjon egy háromhetest. Valter Attila a Giro d’Italiát teljesítette, a Touron nem kap szerepet. A Visma alapból sárgában versenyez, ami a Touron az éllovas színe, így ismét speciális trikót kapnak a bringásai.

UAE TEAM EMIRATES
arab emírségekbeli
Kerékpár: Colnago
Összetett esélyes: Tadej Pogacar (szlovén)
Sprinter: nincs
További versenyzők: Joao Almeida (portugál), Juan Ayuso (spanyol), Nils Politt (német), Pavel Sivakov (francia), Marc Soler (spanyol), Tim Wellens (belga), Adam Yates (brit)

A 2020-as és 2021-es Tourt megnyerő Pogacar az előző két évben nem járt sikerrel a francia körversenyen, de ezúttal biztosra megy az idén 48 győzelemmel a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő csapata. Almeida, Ayuso, Sivakov, Soler és Yates is a hegyi menők krémjéhez tartozik, ilyen csapattársakkal gyakorlatilag csak arra kell figyelnie a szlovénnak, hogy ne essen el. Érdekes, hogy a Tourra nevezett versenyzői közül is Pogacar a legjobb sprinter, de a Pro Cycling Stats idei speciális listáján ő is csak a 374. Egyértelmű, mi az UAE célja idén, és nagy meglepetés lenne, ha nem Pogacar nyerne.

Evenepoel a belga bajnoknak járó mezben, a többiek (a képen Landa) a Quick Step idei felsőjében tekernek majd

SOUDAL–QUICK-STEP
belga
Kerékpár: Specialized
Összetett esélyes: Remco Evenepoel (belga)
Sprinter: nincs
További versenyzők: Jan Hirt (cseh), Yves Lampaert (belga), Mikel Landa (spanyol), Gianni Moscon (olasz), Casper Pedersen (dán), Louis Vervaeke (belga), Ilan Van Wilder (belga)

A világbajnok és Vuelta-győztes Evenepoel most mutatkozik be a Touron, és bár Belgiumban nagy elvárásokat támasztottak elé, az áprilisi baszk körversenyen ő is megsérült, a Critérium du Dauphinén nem tűnt százszázalékosnak. Landa és Hirt segítheti a hegyeken a belgát, aki az egyéni időfutamokon erős, és bízik benne, hogy a rendhagyó utolsó szakaszon lőtávolságon belül lesz az összetett elsőhöz képest.

Tom Pidcock

INEOS GRENADIERS
brit
Kerékpár: Pinarello
Összetett esélyes: Carlos Rodríguez (spanyol)
Sprinter: Tom Pidcock (brit)
További versenyzők: Egan Bernal (kolumbiai), Jonathan Castroviejo (spanyol), Michal Kwiatkowski (lengyel), Laurens De Plus (belga), Geraint Thomas (brit), Ben Turner (brit)

Kicsit olyan az Ineos, mint a tulajdonosa, Sir Jim Ratcliffe újonnan megvásárolt futballklubja, a Manchester United – jelenleg a múltjából él, és a jövőjét próbálja építeni. A Tour de France-t a 2010-es években még Sky néven uraló brit csapat legutóbbi két győztese, Thomas (2018) és Bernal (2019) egyaránt ott van az idei csapatban, de feladatuk minden bizonnyal az Ineos új reménysége, a tavalyi francia körversenyt az ötödik helyen záró Rodríguez segítése lesz.
 

ASTANA QAZAQSTAN TEAM
kazah
Kerékpár: Wilier Triestina
Összetett esélyes: Alekszej Lucenko (kazah)
Sprinter: Mark Cavendish (brit)
További versenyzők: Davide Ballerini (olasz), Cees Bol (holland), Jevgenyij Fedorov (kazah), Michele Gazzoli (olasz), Michael Mörköv (dán), Harold Tejada (kolumbiai)

Ennél a csapatnál minden Cavendishről szól. Az elmúlt években Balatonfüreden (Giro) és Kazincbarcikán (TdH) is szakaszt nyerő brit sprinter a világ minden pontján népszerű, és szinte mindenki azt várja, hogy megszerezze a hőn áhított 35. szakaszgyőzelmét, amivel Eddy Merckxet maga mögött hagyva egyedüliként tudhatná magáénak minden idők legtöbb szakaszsikerét a Touron. Mörköv, aki Cavendishhez hasonlóan 39 éves, az egyik legjobb felvezető a sprinteken, rá támaszkodva bízhat a sikerben a brit.

Az Alpecin Deceuninck Tour-meze

ALPECIN–DECEUNINCK
belga
Kerékpár: Canyon
Összetett esélyes: Sören Kragh Andersen (dán)
Sprinter: Jasper Philipsen (belga)
További versenyzők: Silvan Dillier (svájci), Axel Laurance (francia), Jonas Rickaert (belga), Oscar Riesebeck (holland), Mathieu van der Poel (holland), Gianni Vermeersch (belga)

Két versenyzőjétől is joggal remél szakaszgyőzelmeket a belga csapat: a tavalyi Tour zöld trikósa, Philipsen az idén is esélyes a sprinterek különversenyében, míg Van der Poel a dombos vagy részben murvás szakaszokon támadhat a csapat új, szürkés mezében.

ARKÉA–B&B HOTELS
francia
Kerékpár: Bianchi
Összetett esélyes: Kévin Vauquelin (francia)
Sprinter: Luca Mozzato (olasz) és Arnaud Démare (francia)
További versenyzők: Amaury Capiot (belga), Clément Champoussin (francia), Dan McLay (brit), Raúl García Pierna (spanyol), Cristián Rodríguez (spanyol)

A francia csapat legfeljebb szakaszgyőzelmekben reménykedhet, Démare hét éve nyert is egyet a Touron. A francia körön most debütáló 23 éves Vauquelinre is érdemes figyelni.

COFIDIS
francia
Kerékpár: Look
Összetett esélyes: Guillaume Martin (francia)
Sprinter: Bryan Coquard (francia)
További versenyzők: Piet Allegaert (belga), Simon Geschke (német), Jesús Herrada (spanyol), Ion Izagirre (spanyol), Alexis Renard (francia), Axel Zingle (francia)

Tavaly két szakaszgyőzelmet is aratott a Cofidis, s az idén is reménykedhet hasonló bravúrokban, Coquard a sprintek egyikén, Izaguirre vagy Herrada a hegyi szakaszokon, a Zingle egy hazaérő szökésben diadalmaskodhat. Martin összetettbeli dobogója még nagyobb meglepetés lenne, mint az újabb szakaszsikerek.

 

DECATHLON–AG2R LA MONDIALE
francia
Kerékpár: Van Rysel
Összetett esélyes: Felix Gall (osztrák)
Sprinter: Sam Bennett (ír)
További versenyzők: Bruno Armirail (francia), Dorian Godon (francia), Paul Lapeira (francia), Oliver Naesen (belga), Nans Peters (francia), Nicolas Prodhomme (francia)

Csak az UAE nyert több versenyt idén a barnás fehér trikóitól 2024-re megszabaduló AG2R-nél, amely reményei szerint a friss francia bajnok Lapeirában megtalálta a maga Van der Poelját vagy Van Aertját. A hegyekben a vezér szerepét Ben O’Connortól megöröklő Gall, a sprinteken Bennett a gárda esélyese.
 

EF EDUCATION–EASYPOST
amerikai
Kerékpár: Cannondale
Összetett esélyes: Richard Carapaz (ecuadori)
Sprinter: Marijn van den Berg (holland)
További versenyzők: Alberto Bettiol (olasz), Stefan Bissegger (svájci), Rui Costa (portugál), Ben Healy (ír), Neilson Powless (amerikai), Sean Quinn (amerikai)

 

Az olimpiai bajnoki címvédő Carapaz a tavalyi Tour első szakaszán elesett, de idén újul erővel áll rajthoz. Mindhárom háromhetesről van dobogós helyezése, a 2019-es Girót megnyerte. A Tour-újonc Healy tavaly szakaszt nyert a Girón, Costa pedig a Vueltán, és Bettiol is mindig sikerre vihet egy szökést.
 

Romain Grégoire

GROUPAMA–FDJ
francia
Kerékpár: Wilier Triestina
Összetett esélyes: David Gaudu (francia)
Sprinter: Romain Grégoire (francia)
További versenyzők: Kevin Geniets (luxemburgi), Stefan Küng (svájci), Valentin Madouas (francia), Lenny Martinez (francia), Quentin Pacher (francia), Clément Russo (francia)
 

Gaudu két éve negyedik lett, de megtört a fejlődése. Így is ő a karakteres csapatfőnök, Marc Madiot legénységének zászlóvivője, Küng és Madouas segíthet neki a helyekben. A Thibaut Pinot utáni érában Grégoire és a 20 éves Martinez első Tourján indul, hatalmas bravúr lenne tőlük a szakaszsiker.

 

Biniam Girmay

INTERMARCHÉ–WANTY
belga
Kerékpár: Cube
Összetett esélyes: Louis Meintjes (dél-afrikai)
Sprinter: Gerben Thijssen (belga) és Biniam Girmay (eritreai)
További versenyzők: Kobe Goossens (belga), Hugo Page (francia), Laurenz Rex (belga), Mike Teunissen (holland), Georg Zimmermann (német)

Girmay remek sprinter, de háromhetesen még mindig az az egy szakaszgyőzelme van, amelyet a két évvel ezelőtti Girón szerzett, és amelyet követően úgy szemen lőtte magát a pezsgő dugójával, hogy fel kellett adnia a versenyt. A Wanty hét éve debütált a Tour de France-on, és még mindig az első szakaszsikerére vár – igazi összetett menő nélkül nem is lehet más célja, mint ez az áttörés.

LIDL–TREK
amerikai
Kerékpár: Trek
Összetett esélyes: Giulio Ciccone (olasz)
Sprinter: Mads Pedersen (dán)
További versenyzők: Julien Bernard (francia), Tim Declercq (belga), Ryan Gibbons (dél-afrikai), Toms Skujins (lett), Jasper Stuyven (belga), Carlos Verona (spanyol)

A foci Eb-n a játékosokat pályára kísérő gyerekek viselik a Lidl színeit, a Tour de France-on az üzletlánc csapata több akar lenni mellékszereplőnél. Ciccone jobb híján lett beírva összetett menőnek, a Trek igazi ásza Mads Pedersen, a sprinter két éve megnyerte a zöld trikót, és bár tavaly is nyert szakaszt, az igazi a pontelsőség visszaszerzése lenne.

MOVISTAR TEAM
spanyol
Kerékpár: Canyon
Összetett esélyes: Enric Mas (spanyol)
Sprinter: Alex Aranburu (spanyol) és Fernando Gaviria (kolumbiai)
További versenyzők: Davide Formolo (olasz), Oier Lazkano (spanyol), Gregor Mühlberger (osztrák), Nelson Oliveira (portugál), Javier Romo (spanyol)

A háromszoros Vuelta-2. Mas nem az a nyerő típusú versenyző, aminek néhány évvel ezelőtt ki lett kiáltva, de a fontos szakaszokon az élmezőny mögé ragadva könnyen odaérhet a top tízbe az összetettben. Szakaszsikert inkább a sprinter Aranburutól vagy az osztrák hegyimenő Mühlbergertől várhat a spanyol csapat.

TEAM BAHRAIN VICTORIOUS
bahreini
Kerékpár: Merida
Összetett esélyes: Pello Bilbao (spanyol)
Sprinter: Phil Bauhaus (német)
További versenyzők: Nikias Arndt (német), Santiago Buitrago (kolumbiai), Jack Haig (ausztrál), Matej Mohoric (szlovén), Wout Poels (holland), Fred Wright (brit)

Tavaly Bilbao, Mohoric és Poels is nyert szakaszt a Touron, a bahreini licenccel versenyző gárdában rajtuk kívül Buitrago és Haig is igen sokoldalú, míg Bauhaus a sprintek egyikét nyerheti meg. Minden esélye megvan rá a Bahrainnak, hogy megismételje vagy akár felülmúlja egy évvel ezelőtti teljesítményét.

 

Romain Bardet

TEAM DSM–FIRMENICH POSTNL
holland
Kerékpár: Scott
Összetett esélyes: Romain Bardet (francia)
Sprinter: Fabio Jakobsen (holland)
További versenyzők: Warren Barguil (francia), John Degenkolb (német), Niels Eekhoff (holland), Oscar Onley (brit), Frank van den Broek (holland), Bram Welten (holland)

Bardet és Barguil két rutinos francia, előbbi tízszer indult és kétszer végzett dobogón hazája háromhetesén, utóbbinak ez lesz a tizedik rajtja, és kétszer ő is a top 10-es volt. Tőlük és a sprinter Jakobsentől várhat szakaszgyőzelmet a DSM, amely tavaly a Girón és a Vueltán is nyert szakaszt, de a Touron 2020 óta vár a részsikerre.

Michael Matthews

TEAM JAYCO–ALULA
ausztrál
Kerékpár: Giant
Összetett esélyes: Simon Yates (brit)
Sprinter: Dylan Groenewegen (holland)
További versenyzők: Luke Durbridge (ausztrál), Chris Harper (ausztrál), Christopher Juul-Jensen (dán), Michael Matthews (ausztrál), Luka Mezgec (szlovén), Elmar Reinders (holland)

A 2018-as Vueltát megnyerő Yates az összetett dobogóra is esélyes lehet, mert ikertestvérével, a Pogacart segítő Adammal szemben neki nem kell alárendelnie az érdekeit más céljainak. Groenewegen a mezőny egyik legjobb sprintere, Matthewsban is benne van legalább egy szakaszsiker.

ISRAEL–PREMIER TECH
izraeli
Kerékpár: Factor
Összetett esélyes: Stephen Williams (brit)
Sprinter: Pascal Ackermann (német)
További versenyzők: Guillaume Boivin (kanadai), Jakob Fuglsang (dán), Derek Gee (kanadai), Hugo Houle (kanadai), Krists Neilands (lett), Jake Stewart (brit)

Az idei Tour-mezőny mindhárom kanadai indulóját magukénak tudó izraelieknél ül nyeregbe a rajtlista legidősebb tagja, a 39 éves Fuglsang, de az idősödő bringások összetoborzásáról híres csapatból már kimaradt Chris Froome (39) és a még tavaly is Tour-szakaszt nyerő Michael Woods (37) is. Gee, Ackermann és Teuns így is jó alapot jelent.

LOTTO–DSTNY
belga
Kerékpár: Orbea
Összetett esélyes: Maxim Van Gils (belga)
Sprinter: Arnaud De Lie (belga)
További versenyzők: Cédric Beullens (belga), Victor Campenaerts (belga), Jarrad Drizners (ausztrál), Sébastien Grignard (belga), Brent Van Moer (belga), Harm Vanhoucke (belga)

A hét belgával és egy „légióssal” felálló Lotto-Dstny izgalmas csapatnak tűnik, a 22 gárdából egyedüliként négy bringása is 25 éves vagy fiatalabb, közülük a 24 éves Van Gils igazi mindenevő, a 22 esztendős De Lie pedig az egyik legígéretesebb sprintertehetség. Utóbbi most debütál háromhetesen, érdemes rá figyelni!

TEAM TOTALENERGIES
francia
Kerékpár: Enve
Összetett esélyes: Steff Cras (belga)
Sprinter: Sandy Dujardin (francia)
További versenyzők: Mathieu Burgaudeau (francia), Thomas Gachignard (francia), Fabien Grellier (francia), Jordan Jegat (francia), Anthony Turgis (francia), Mattéo Vercher (francia)

Ütőképes sprinter és igazi összetett menő nélkül áll rajthoz a TotalEnergies, amely elsősorban a nemzetiségének és negyedszázados múltjának köszönheti, hogy ott lehet a négy meghívott ProTeam között. A nyolc kerékpárosából hét francia, a csapat egyetlen esélye a szakaszgyőzelemre egy sikeres szökésben való részvétel, Burgaudeau képes lehet meglepni a mezőnyt.

UNO-X MOBILITY
norvég
Kerékpár: Dare
Összetett esélyes: Tobias Halland Johannessen (norvég)
Sprinter: Alexander Kristoff (norvég)
További versenyzők: Jonas Abrahamsen (norvég), Odd Christian Eiking (norvég), Johannes Kulset (norvég), Magnus Cort (dán), Rasmus Tiller (norvég), Sören Waerenskjold (norvég)

Hét norvég indul idén a Tour de France-on, mindegyikük az Uno-X tagjaként. Mégsem mondhatjuk, hogy érdemtelenül lennének itt, hiszen Kristoff remek sprinter, Johannessen és Abrahamsen a hegymenetben kiváló, Waerenskjold június elején megnyerte a belga körversenyt. Szépen fejlődő csapat az Uno-X, a vezére azonban nem norvég, hanem a dán Magnus Cort.

A 111. TOUR DE FRANCE SZAKASZAI
Június 29., szombat: 1. szakasz, Firenze–Rimini, 206 km – dombos szakasz
Június 30., vasárnap: 2. szakasz, Cesenatico-Bologna, 199.2 km – dombos szakasz
Július 1., hétfő: 3. szakasz, Plaisance–Torino, 230.8 km – sík szakasz
Július 2., kedd: 4. szakasz, Pinerolo–Valloire, 139.6 km – hegyi szakasz
Július 3., szerda: 5. szakasz, Saint-Jean-de-Maurienne–Saint-Vulbas, 177.4 km – sík szakasz
Július 4., csütörtök: 6. szakasz, Macon–Dijon, 163.5 km – sík szakasz
Július 5., péntek: 7. szakasz, Nuits-Saint-Georges–Gevrey-Chambertin, 25.3 km – egyéni időfutam
Július 6., szombat: 8. szakasz, Semur-en-Auxois–Colombey-les-Deux-Églises, 183.4 km – sík szakasz
Július 7., vasárnap: 9. szakasz, Troyes–Troyes, 199 km – dombos szakasz
Július 8., hétfő: pihenőnap
Július 9., kedd: 10. szakasz, Orléans–Saint-Amand-Montrond, 187.3 km – sík szakasz
Július 10., szerda: 11. szakasz, Évaux-les-Bains–Le Lioran, 211 km – hegyi szakasz
Július 11., csütörtök: 12. szakasz, Aurillac–Villeneuve-sur-Lot, 203.6 km – sík szakasz
Július 12., péntek: 13. szakasz, Agen–Pau, 165.3 km – sík szakasz
Július 13., szombat: 14. szakasz, Pau–Saint-Lary-Soulan, 151.9 km – hegyi befutó
Július 14., vasárnap: 15. szakasz, Loudenvielle–Plateau de Beille, 197.7 km – hegyi befutó 
Július 15., hétfő: pihenőnap
Július 16., kedd: 16. szakasz, Gruissan–Nimes, 188.6 km – sík szakasz
Július 17., szerda: 17. szakasz, Saint-Paul-Trois-Chateaux–Superdévoluy, 177.8 km – hegyi befutó
Július 18., csütörtök: 18. szakasz, Gap–Barcelonnette, 179.5 km – dombos szakasz
Július 19., péntek: 19. szakasz, Embrun–Isola 2000, 144.6 km – hegyi befutó
Július 20., szombat: 20. szakasz, Nizza–Col de la Couillole, 132.8 km – hegyi befutó
Július 21., vasárnap: 21. szakasz, Monaco–Nizza, 33.7 km – egyéni időfutam

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik