Vingegaard támadott először, Pogacar elsöprő válasza végső győzelmet érhet

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.07.14. 17:32
AFPA pillanat, amikor Tadej Pogacar otthagyta Jonas Vingegaardot (Fotó: AFP)
Bár a Visma-csapat Jonas Vingegaard-nak készítette elő a támadást a Tour de France vasárnapi szakaszának hegyi befutója előtt, a kaptató felénél az éllovas Tadej Pogacar indított ellentámadást, és magabiztos győzelmet aratott a Pireneusokban, újabb bő egy percet vert legnagyobb riválisára az összetett versenyben.

 

A csaknem 200 kilométeres szakaszon négy első kategóriás hegyet is megmászott a mezőny a Pireneusokban, mielőtt a csúcskategóriás utolsó kaptatóhoz ért. A Plateau de Beille-en 15.8 kilométeren átlagosan 7.9 százalékos emelkedő várt a mezőnyre. 

A viadal esélyeseinek csoportja két és fél perccel egy ötfős szökevénycsoport mögött ért az utolsó kihíváshoz, a vasárnap már pöttyös trikóban tekerő Jonas Vingegaard csapattársa, Matteo Jorgenson olyan tempót diktált a hegy lábánál, hogy az összetett élcsoportjából egymás után leszakadtak a kerékpárosok.

Az amerikai szépen előkészítette a támadást a dánnak, és Vingegaard tíz kilométerrel a cél előtt meg is indult, csak az összetett éllovas Tadej Pogacar tudott vele menni. Ők ketten gyorsan utolérték a szökevényeket, az összetett 3. helyén álló Remco Evenepoel tisztes távolságból követte őket, az ő hátránya csökkent a legkisebb mértékben.

A döntő pillanat bő öt kilométerrel a befutó előtt jött el, amikor Pogacar kiugrott Vingegaard mögül, és a dán nem tudott válaszolni a támadásra. Három kilométerrel a hegytetőtől már fél perc volt köztük a különbség, a végén pedig a szlovén 1:08 perccel legyőzte a legutóbbi két Tour de France-t megnyerő riválisát. Bár egy hét még hátravan az idei viadalból, a harmadik részsikere minden eddiginél nagyobb lépés az idei Giro d’Italiát is megnyerő Pogacar összetett győzelme felé.

111. TOUR DE FRANCE
15. SZAKASZ (Loudenvielle–Plateau de Beille, 197.7, hegyi befutó)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:13:55 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:08 p h.
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick-Step) 2:51 p h.
4. Mikel Landa (spanyol, Soudal-Quick-Step) 3:54 p h.
5. Joao Almeida (portugál, UAE) 4:43 p h.
6. Adam Yates (brit, UAE) 4:56 p h.
Az összetett élcsoportja
1. Pogacar 61:56:24 óra
2. Vingegaard 3:09 p h.
3. Evenepoel 5:19 p h.
4. Almeida 10:54 p h.
5. Landa 11:21 p h.
6. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos-Grenadiers) 11:27 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik