Kajak-kenu: a szászrégeni magyar sportszergyártók és Wichmann Tamás olimpiai érme

Szucher ErvinSzucher Ervin
Vágólapra másolva!
2022.12.16. 16:27
null
A szászrégeniek egy köztéri alkotással tisztelegnek az egykori csónakgyártónak és a vizes sportok olimpiai bajnokainak (Fotón: Szucher Ervin)
Fél évszázaddal ezelőtt állhatott dobogóra a müncheni olimpiai játékokon a magyar kenuzás minden idők legjobbja, Wichmann Tamás, aki ezer méteren másodiknak lapátolt célba. Hogy ezüstöt nyert vagy aranyat veszített az akkor már élő legendának számító sportoló, nézőpont kérdése. De talán az utóbbi…

Nem csak azért, mert az 1971-es belgrádi világbajnokság győzteseként állhatott rajthoz, hanem egyéb ok miatt is. Történt ugyanis, hogy Wichmann legfontosabb ellenfelét, a román színekben versenyző Ivan Patzaichint eredetileg kizárták a versenyből. Közvetlenül a selejtező rajtja után ugyanis a nagy riválisnak eltörött az evezője. A szabály lehetővé tette a verseny leállítását és az újrastartolást, amennyiben a rendellenesség az első 25 méteren történik. Ez így is volt, csakhogy a versenybírók nem vették észre, amikor két-három karlendítés után Patzaichin a magasba emelte és megmutatta a törött evezőjét, így a Romániát képviselő sportolónak két lehetősége maradt: vagy feladja, vagy megpróbál a csonkkal boldogulni. A szívós Duna-deltai lipován a lapátjánál is keményebb fából faragták, ezért az utóbbi megoldást választotta. Lényegében egy bot segítségével végigbillegte és kínlódta az ezer métert és az utolsó előtti versenyző után mintegy három perccel vánszorgott a célba. Bár a szabályzatban nem szerepelt időkorlát, a futam befejezése után a versenybírók meglepetésszerűen kizárták Ivan Patzaichint. Óvás, vita és hosszas egyeztetés következtében a döntéshozók változtattak álláspontjukon, így Wichmann ellenfele részt vehetett a reményfutamon, amelyet megnyert, akárcsak a következőket is, beleértve az elődöntőt és a döntőt.

Azt csak ő tudhatta, mi volt a lelkében, a dobogó második fokáról Wichmann Tamásnak mégis maradt annyi ereje, hogy mosolyogjon és gratuláljon legádázabb ellenfelének. „Látod Ivan, a magyarok által gyártott lapát miatt szenvedtél, és a szintén magyarok által készített másik lapáttal lettél olimpiai bajnok!” – jegyezte meg tréfásan. Minderről nem sokkal Wichmann 2020 februárjában bekövetkezett halála után már Ivan Patzaichin mesélt, aki rá másfél évre, szintén 72 esztendős korban az örök vizekre követte barátját.

Erdély szívében, a Maros megyei Szászrégenben ma is él az a szakember, aki hosszú évtizedeken keresztül tervezőmérnöke, majd főmérnöke volt a helyi sportszergyárnak, ahol készültek a román evező, illetve kajak-kenu válogatott csónakjai és lapátjai. „Abban az időben jelentek meg a műszálas csónakok, Patzaichin is egy Dániában gyártott kenuval állt rajthoz. Az evezőket viszont tőlünk kapta, a legjobb minőségű hangszerfából készültek. A válogatottnak szánt lapátok nyelét vastagabbra hagytuk, hogy majd a sportoló tenyérmérete függvényében a csapat karbantartója dolgozza át. Patzaichin evezőjét sajnos túlságosan levékonyították, ezért már a második vagy harmadik karlendítésnél eltörött” – meséli a ma már 80. évét taposó Varga István. A nyugalmazott mérnök szerint még tiszta szerencse, hogy román szemszögből minden a lehető legjobban alakult, így a pártvezetők közül már senkinek nem jutott eszébe a régeni mesterembereket hibáztatni a történtek miatt. Pedig egy állítólagos, a magyar vetélytársnak kedvező szabotázs miatt, a Szekuritáté „gondoskodásából” fejek hullhattak volna.

Varga, aki maga is evezett, lapunknak elmondta, hogy a lapát az induláskor van kitéve a legnagyobb nyomásnak, ezért, ha nem eléggé masszív, könnyen elhasad vagy akár el is törik. Mindemellett a brassói mérnöki egyetemen többször is visszahallotta, hogy „ti régeniek, még egy evezőt sem vagytok képesek becsületesen megcsinálni”. Holott a Marosvásárhelytől mintegy harminc kilométerre fekvő egykori szász városka és országos szinten egyedülálló sportszergyára messzi földön híres volt az itt előállított termékeiről. Varga Istvánnak az édesapja, Varga László volt a vállalat igazgatója, amikor Leon Rotmannak egy olyan kenut fabrikáltak, amellyel egyéniben mind ezer, mind 10 ezer méteren olimpiát nyert 1956-ban Melbourne-ben. A bukaresti zsidó származású sportoló neve annyira összefonódott Szászrégennel, hogy az aranyérmek „belapotolásától” eltelt fél évszázad után a helyiek 2006-ban díszpolgári címet adományoztak neki. Ekkor részesült hasonló, posztumusz elismerésben a néhai gyárigazgató is. A régeniek ugyanakkor ifjú Jorga Ferenc köztéri alkotásával tisztelegnek az egykori csónakgyártóknak és a hazai vizes sportok olimpiai bajnokainak. A romániai ötkarikás bajnokok rangidőse, a 88 esztendős Rotman ma is szeretettel gondol vissza a Varga Laci bácsi által tervezett és a helybéli magyar mesteremberek által készített csónakjára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik