Ritkán történik ilyesmi: Anglia tizenegyespárbajt nyert, és Svájc kiejtésével bejutott az Eb-elődöntőbe!

Vágólapra másolva!
2024.07.06. 17:44
A győzelem pillanata (Fotó: Getty Images)
Tizenegyesek döntöttek az Anglia–Svájc negyeddöntőben a labdarúgó Európa-bajnokságon: a szombat kora esti düsseldorfi mérkőzés 120 perc után 1–1-re végződött, a szétlövésben pedig Anglia 5–3-ra győzött, és bejutott az elődöntőbe, ahol a törököket legyőző Hollandia lesz az ellenfele.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
ANGLIA–SVÁJC 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) 11-esekkel 5–3
Düsseldorf, Düsseldorf Aréna, 46 907 néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini) – olaszok
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Konsa (Palmer, 78.) – Saka, Mainoo (Shaw, 78.), Rice, Trippier (Eze, 78.) – Bellingham, Foden (Alexander-Arnold, 115.) – Kane (Toney, 109.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
SVÁJC: Sommer – Schär, Akanji, R. Rodríguez – Ndoye (Zakaria, 98.), Freuler (Sierro, 118.), G. Xhaka, Aebischer (Amdouni, 118.) – Rieder (Zuber, 63.), Vargas (Widmer, 64.) – Embolo (Shaqiri, 109.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: Saka (80.), ill. Embolo (75.)
Sárga lap: Kane (67.), ill. Schär (32.), Widmer (85.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

NEM TŰNTEK OPTIMISTÁNAK az angolok – a sajtó munkatársai és a szurkolók sem – a Svájc elleni negyeddöntő előtt. A düsseldorfi mérkőzést megelőző órákban a városban ugyan a megszokott módon, óriási tömegben gyülekeztek a szigetországi drukkerek, ám a szokásosnál sokkal visszafogottabbnak tűntek, mint kiderült, egyfajta általános csüggedés miatt.

„A legfőbb reményünk, hogy ennél már csak jobbak lehetünk – mondta lapunknak a John néven bemutatkozó, civilben Plymouth Argyle-fanatikus angol szurkoló, aki valami tévedés folytán csak egy kávét fogyasztott Düsseldorf egyik legrövidebb nevű italmérésében, a Foxban, és tanúbizonyságát adta a legendás angol humornak is. – Ha Jude Bellinghamet valóban eltiltották volna, el sem jövünk a meccsre, mert kódolva lett volna a kudarc, de természetesen sohasem adjuk fel – a csüggedést…”

Melegítenek az angolok a negyeddöntő előtt (Fotó: Getty Images)

Ugyebár Jude Bellingham a Szlovákia elleni nyolcaddöntő után obszcén gesztusokat tett az ellenfél felé, amiért felfüggesztett eltiltást kapott az UEFA-tól, tehát pályára léphetett Svájc ellen. A szurkoló által használt többes szám pedig annak szólt, hogy angol ember csak csoportosan közlekedik labdarúgó-eseményeken, így Johnt is további négy cimbora követte a Foxba. Miután kiderült, hogy öten ötféle klubnak szurkolnak, lapunk tapintatosan rákérdezett arra az angol szurkolóktól származó korábbi információjára, miszerint a hazájukban mindenki gyűlöl mindenkit, de a válogatott meccseken ezeket a nézeteltéréseket félreteszik.

„Momentán Stan cimboránkat gyűlöljük a leginkább, mert ugyan még dél sincs, de csak akkor tud velünk tartani, ha cipeljük – mutatott rá általános röhögés közepette az asztalra ráborulva szundikáló társukra John, majd azzal süllyesztette még mélyebbre a szerencsétlen renoméját, hogy hozzátette: – Stanley valójában rögbiszurkoló, és csak a bajtársiasság végett jött el az Eb-re. Egyébként szerinte kiesünk” – tette hozzá, hogy mit kell még feltétlenül tudni a jó barátról.

A drukkerek pesszimizmusán osztoztak a sajtó munkatársai is, akik már napok óta arról beszélgetnek egymás közt, hogy vajon Eddie Howe jobb szövetségi kapitány lesz-e Gareth Southgate-nél. Az állóvízbe Chris Waugh, a The Athletic újságírója dobta be a követ, amikor megszellőztette, hogy a szövetség és a jelenlegi kapitány között várhatóan kenyértörésre kerül sor – főleg, ha Anglia nem lesz Európa-bajnok –, a lehetséges utódok szűk listája pedig a Newcastle menedzserének nevével kezdődik. Jóllehet, ez a spekuláció nem új keletű Angliában, a háromoroszlánosok eddigi Eb-teljesítményét látva szinte mindenki kész tényként kezeli, a mérkőzést felvezető svájci sajtótájékoztatón pedig konkrétan meg is kérdezték Fabian Schärt, a Newcastle légiósát, mit szólna, ha az edzője az angol válogatotthoz távozna. A futballista diplomatikusan csak annyit mondott, hogy a United játékosaként nem örülne neki, a lehetséges kiváltó okot viszont nem kommentálja.

Harry Kane és Granit Xhaka kézfogása a meccs előtt (Fotó: Getty Images)

Azért azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az angol sajtó borúlátása leginkább a saját berkeken belül érvényes, amikor a mérkőzést megelőző órákban érdeklődtünk az esélyekről, szinte kivétel nélkül minden újságíró azt mondta, bízik a svájciak elleni sikerben, a többség pedig még az Európa-bajnoki cím elhódításában is. Természetesen ebből érdemes köbgyököt vonni, és hozzászámolni a kifelé mindig optimista és végtelenül udvarias angol modort.

Ugyanakkor úgy tűnt, a túloldalon nem sétálnak bele az angolok pesszimizmusból felhúzott csapdájába. A svájci szurkolók már annak is örülnek, hogy a nyolc közé jutott a válogatottjuk, és nagyjából az az általános nézet, hogy szemben az ellenféllel, nekik nincs veszítenivalójuk. „Akkor nyújtottuk a legjobb teljesítményt, amikor a riválisaink azt hitték, jobbak nálunk. Így volt ez a házigazda Németország és a címvédő Olaszország ellen is. Reméljük, Anglia szintén beáll a sorba” – folyt bele még korábban a düsseldorfi bár csevegésébe egy szintén szolidan iddogáló svájci szimpatizáns.

Anglia azonban nemcsak egy kelepcével készült, Southgate kapitány ugyanis nem egyszerűen felforgatta a kezdőcsapatát, hanem még a játékrendszert is új alapokra helyezte. Három középső védővel küldte csatába az övéit (Ezri Konsa a szlovákok elleni hosszabbításban állt be először a tornán, most a kezdőbe került), és ugyan a bal oldalon Kieran Trippier szárnyvédőnek tekinthető, a jobb oldalon Bukayo Saka már korántsem. Szűrőposzton Declan Rice mellé végérvényesen beverekedte magát a csapatba a fiatal Kobbie Mainoo, és csak a Phil Foden, Jude Bellingham, Harry Kane alkotta támadósor maradt változatlan.

A túloldalon Murat Yakin viszont azzal húzott váratlant, hogy az Európa-bajnokságon először ugyanazt a kezdő tizenegyet küldte pályára, mint egy korábbi (pontosabban az előző) mérkőzésen. A svájci kapitány ennek a tornának az egyik legnagyobb taktikusa, váratlan húzásai azonban nem mindig jöttek be, a Skócia elleni mérkőzésen például majdnem megégette magát, de az kétségtelen, hogy eddigi legjobb produkcióját az olaszokkal szembeni nyolcaddöntőben mutatta a csapat, és most azt a felállást hagyta meg a szakvezető.

Jude Bellingham bűvöli a labdát (Fotó: Getty Images)

A svájciak nem is voltak megilletődve a nagyobb nevekből álló ellenféltől, és már az első percekben sikerült egyszerű, de célratörő ütemváltásokkal az angol védelem mögé kerülniük – az más kérdés, hogy nagyobb helyzetet nem tudtak kialakítani. Anglia idővel ugyan magához tért, és a kezdeményezést is átvette – a csapat (támadó)játékának egyik erőssége, hogy Bellingham mellett Kane is visszalép, ha kell, és az előkészítésből is kiveszi a részét –, mégsem jutott egyről a kettőre, pontosabban nulláról egyre, sőt, még addig sem, hogy Yann Sommert megtornáztassa. Az alapvetően mindkét oldalon óvatos és kockázatmentes játék oda vezetett, hogy sikerült egy újabb eseménytelen negyeddöntős játékrészt zárni.

A második félidőben sem pörögtek fel sokáig az események, és egyre inkább úgy tűnt, egy újabb hosszabbításos meccs elébe néz az Eb, csakhogy a hajrába lépve a sokadik mélységi passzból meginduló Dan Ndoye keresztbe lőtt labdájára Breel Embolo lecsapott a kapu torkában az angol védelem asszisztálása mellett, és az addigi óvatoskodást máris el lehetett felejteni.

A piros mezes Breel Embolo a svájciak vezető gólját lövi (Fotó: Getty Images)

Érthetetlen, hogy korábban hol voltak ezek a játékosok, Bukayo Saka ugyanis nem sokkal később nemcsak kaput talált egy átlövésből, hanem a jobb alsót is kilőtte, igaz, ezzel megint vissza lehetett rendeződni a biztonságba, és mégis csak jöhetett a ráadás.

Bukayo Saka az egyenlítő gólját ünnepli (Fotó: Getty Images)

Nem meglepő módon a kétszer tizenöt perc nem hozott változást – bár Jordan Pickfordnak akadt védenivalója –, tehát a tizenegyeseknek kellett döntenie. A lutrit ezúttal az angol válogatott bírta jobban idegekkel, és bár továbbra sem bizonyította, hogy helye van Európa legjobb csapatai között, odaért a négy közé, a szövetségnél pedig egyelőre elnapolhatják a kapitánykérdést. 1–1

Jordan Pickford rögtön az első svájci lövést kivédte a párbajban (Fotó: Getty Images)

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Az angol válogatott tizenegyespárbajai vb-ken és Eb-ken

1990, vb-elődöntő Németország ellen: 4–3-as vereség
1996, Eb-negyeddöntő Spanyolország ellen: 4–2-es győzelem
1996, Eb-elődöntő Németország ellen: 6–5-ös vereség
1998, vb-nyolcaddöntő Argentína ellen: 4–3-as vereség
2004, Eb-negyeddöntő Portugália ellen: 6–5-ös vereség
2006, vb-negyeddöntő Portugália ellen, 3–1-es vereség
2012, Eb-negyeddöntő Olaszország ellen: 4–2-es vereség
2018, vb-nyolcaddöntő Kolumbia ellen: 4–3-as győzelem
2020, Eb-döntő Olaszország ellen: 3–2-es vereség
2024, Eb-negyeddöntő Svájc ellen: 5–3-as győzelem


 


 

 

ANGLIA
Kapusok: 23 – Dean Henderson (Crystal Palace), 1 – Jordan Pickford (Everton), 13 – Aaron Ramsdale (Arsenal)
Védők: 15 – Lewis Dunk (Brighton), 22 – Joe Gomez (Liverpool), 6 – Marc Guéhi (Crystal Palace), 14 – Ezri Konsa (Aston Villa), 3 – Luke Shaw (Manchester United), 5 – John Stones (Manchester City), 12 – Kieran Trippier (Newcastle), 2 – Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások: 8 – Trent Alexander-Arnold (Liverpool), 16 – Conor Gallagher (Chelsea), 26 – Kobbie Mainoo (Manchester United), 4 – Declan Rice (Arsenal), 25 – Adam Wharton (Crystal Palace)
Támadók: 10 – Jude Bellingham (Real Madrid – Spanyolország), 20 – Jarrod Bowen (West Ham), 21 – Eberechi Eze (Crystal Palace), 11 – Phil Foden (Manchester City), 18 – Anthony Gordon (Newcastle), 9 – Harry Kane (Bayern München – Németország), 24 – Cole Palmer (Chelsea), 7 – Bukayo Saka (Arsenal), 17 – Ivan Toney (Brentford), 19 – Ollie Watkins (Aston Villa)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

SVÁJC
Kapusok: 21 – Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország),  12 – Yvon Mvogo (Lorient – Franciaország), 1 – Yann Sommer (Internazionale – Olaszország)
Védők: 5 – Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), 4 – Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), 13 – Ricardo Rodríguez (Torino – Olaszország), 22 – Fabian Schär (Newcastle – Anglia), 2 – Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart – Németország), 3 – Silvan Widmer (Mainz – Németország), 15 – Cédric Zesiger (Wolfsburg – Németország)
Középpályások: 20 – Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), 25 – Zeki Amdouni (Burnley – Anglia), 8 – Remo Freuler (Bologna – Olaszország), 24 – Ardon Jashari (Luzern), 26 – Fabian Rieder (Rennes – Franciaország), 23 – Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), 16 – Vincent Sierro (Toulouse – Franciaország), 11 – Renato Steffen (Lugano), 17 – Rubén Vargas (Augsburg – Németország), 10 – Granit Xhaka (Bayer Leverkusen – Németország), 6 – Denis Zakaria (Monaco – Franciaország)
Támadók: 18 – Kwadwo Duah (Ludogorec – Bulgária), 7 – Breel Embolo (Monaco – Franciaország), 19 – Dan Ndoye (Bologna – Olaszország), 9 – Noah Okafor (Milan – Olaszország), 14 – Steven Zuber (AEK Athén – Görögország)
Szövetségi kapitány: Murat Yakin


A KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA

NYOLCADDÖNTŐ
JÚNIUS 29. – SZOMBAT
Berlin: Svájc–Olaszország 2–0 (38. mérkőzés)
Dortmund: Németország–Dánia 2–0 (37. mérkőzés)
JÚNIUS 30. – VASÁRNAP
Gelsenkirchen: Anglia–Szlovákia 2–1, h. u.  (40. mérkőzés)
Köln: Spanyolország–Grúzia 4–1 (39. mérkőzés)
JÚLIUS 1. – HÉTFŐ
Düsseldorf: Franciaország–Belgium 1–0 (42. mérkőzés)
Frankfurt am Main: Portugália–Szlovénia 0–0, 11-esekkel 3–0 (41. mérkőzés)
JÚLIUS 2. – KEDD
München: Hollandia–Románia 3–0 (43. mérkőzés)
Lipcse: Ausztria–Törökország 1–2  (44. mérkőzés)

NEGYEDDÖNTŐ
JÚLIUS 5. – PÉNTEK
Stuttgart: Spanyolország–Németország 2–1, h. u. (45. mérkőzés)
Hamburg: Portugália–Franciaország 0–0, 11-esekkel 3–5 (46. mérkőzés)
JÚLIUS 6. – SZOMBAT
Düsseldorf: Anglia–Svájc 1–1, 11-esekkel 5–3 (48. mérkőzés)
Berlin: Hollandia–Törökország 2–1 (47. mérkőzés)

ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 9. – KEDD
21.00: Spanyolország–Franciaország, München (49. mérkőzés)
JÚLIUS 10. – SZERDA
21.00: Hollandia–Anglia, Dortmund (50. mérkőzés)

DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
21.00: A 49. mérkőzés győztese–Az 50. mérkőzés győztese, Berlin

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik