Darts: a családi nyaralásra is magával vitte a felszerelését a PDC-újonc Csóka András

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 15:29
Csóka András (Fotó: Hungary Sport)
A Szombathelyi Darts Club SE játékosa, a pénteken kezdődő Hungarian Darts Trophyn először PDC-tornán szereplő Csóka András nagy lehetőség előtt áll: az első fordulóban Bezjian Albertóval játszik, azaz egyikük biztosan meccset nyer, és a tavaly Ricardo Pietreczkót megverő Major Nándor után újabb magyarként ott lesz a European Tour-verseny második fordulójában. Csóka lapunknak még a sorsolás előtt elmondta, mi változott tavaly óta, amikor még kiesett a viadal honi selejtezőjében, hogyan készült PDC-s debütálására, és kivel játszott volna, ha választhatott volna.

Tavaly ugyanúgy elindult a Hungarian Darts Trophy honi selejtezőjében, akkor a második fordulóban kiesett, idén viszont mind a három mérkőzést sikerült megnyernie, kiharcolva ezzel a négy magyar versenyzőnek fenntartott hely egyikét. Hogy érzi, miben fejlődött a legtöbbet az elmúlt egy évben, hogy ezúttal ön felé billent a mérleg nyelve?
– A fejlődést mind a tömegben, mind a kiszállózásban érzékeltem az eltelt évben, az eltelt évek tapasztalata pedig szintén segített. Idén több nemzetközi versenyen is indultam, többek között februárban a Lakitelken rendezett bronzkategóriás viadalon, melynek első napján a harmadik helyig jutottam, a négy közé jutásért pedig a kiemelt holland Moreno Blomot győztem le. Ez egyben jelentett óriási motivációt, és nagyszerű tapasztalatot is. A kvalifikációra pedig tudatosan készültem.

Melyben magabiztos játékkal ejtette ki először Székely Pált, majd Bagi Jánost. Viszont főleg az utolsó mérkőzésére térnék ki: min sikerült változtatnia Sárai Levente ellen mérkőzés közben, hogy egy négyről sikeresen fordított?
– Pali ellen valóban magabiztos játékot nyújtottam, Jani ellen viszont négy nulla után kisebb hullámvölgy következett, majdnem utolért. A mérkőzés után úgy éreztem, újítani kell, és nagyobb magabiztosságra lesz szükségem. Nem kezdtem rosszul Levi ellen sem, úgy kerültem egy négyes hátrányba, hogy az ellenfelem nagyszerűen kiszállózott. Ezután viszont képes voltam terhet tenni rá, magabiztos játékkal öt négyre fordítottam, majd egy öt ötös egyenlítés után erős végjátékkal zártam le a párharcot. Azt gondolom, az volt a kulcs a sikeremhez, hogy ott a helyszínen sikerült fejben átállnom, kitartó voltam, és elhittem, meg kell nyernem és meg is tudom nyerni a mindent eldöntő találkozót.

Mivel teltek a versenyt közvetlenül megelőző napjai? Extrán készült PDC-s bemutatkozására, vagy inkább rápihent a viadalra?
– Vegyesen próbáltam összerakni a napjaimat. A közelmúltban alig volt verseny a nemzeti bajnokság legutóbbi fordulóját leszámítva, így főleg gyakorlással és pihenéssel teltek a napok. Még a múlt héten voltam egy családi kikapcsolódáson – elárulom, azért elvittem a táblát és a nyilakat, ugyanúgy igyekeztem napi kétszer tábla elé állni, és a rögzült mozdulatokat még jobban gyakorolni, a magabiztosságot fejleszteni tömegben és kiszállózásban is, hogy ne essek ki a játékból.

Van megfogalmazott célja a hétvégére, illetve van-e olyan ellenfél, akivel szívesen játszana?
– Egyfelől ha az ember versenyez, szeretne nyerni, másfelől életre szóló élménnyel gazdagodni – ez utóbbit nekem az jelentené, ha a kedvencemmel, Peter Wrighttal kerülnék össze, akkor eredménytől függetlenül teljesülne ez a szempont. Ha a sorsolás úgy alakul, hogy hogy esélyem lehet a győzelemre, akkor természetesen a továbbjutás az elsődleges, de emellett én azt gondolom, meg is kell élni a versenyt. Korábban is azt mondtam, hogy a dartsban lépcsőzetesen lehet előrehaladni. Ilyen színpadon, ilyen éles helyzetben, ami rám vár, még nem játszottam, bár augusztusban a Szombathelyi Darts Clubbal részt vehettünk az európai Csapatbajnokok Ligáján a németországi Waldbronnban, és játszhattam PDC-szintű játékosokkal, ez tapasztalatszerzésnek mindenképpen jó volt. Abban bízom, hogy semmi sem lep meg, és bárkivel dolgát megnehezíthetem – hiszen a verseny az verseny, szeretném megmutatni, mit tudok. De ha az élmény részére tekintek, Peter Wrighttal játszanék (csütörtök délután kisorsolták az ellenfeleket, mely szerint Csóka András a másik PDC-újonc honfitársával, Bezjian Albertóval mérkőzik meg, így biztosan lesz magyar a második körben, amelyben a kilencedik kiemelt angol Ryan Searle jöhet szembe, s utána, a vasárnapi nyolcaddöntőben következne Wright – a szerk.).

A PDC-debütálás mennyiben segítheti a szereplését a jövő heti WDF Európa-bajnokságon és az októberi hazai World Mastersen?
– Ezt egyelőre nehéz megmondani, utólag szívesebben nyilatkoznék erről. Idén ugye a válogatottként a négyes csapat tagja lehetek a kontinenstornán, így szabadkártyát kaptam a World Mastersre, ez az időszak pedig jó ugródeszka lehet. Itt azt kell eldönteni, ki mennyi időt és energiát tud belefektetni ebbe a sportba, és mennyire mer előremenni – e tekintetben óriási lehetőség, hogy egy nagy létszámú nemzetközi versenyen hazai közönség előtt vehetünk részt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik