Beckenbauer emlékére átnevezik a Bayern stadionjának címét

K. B./MTIK. B./MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 16:42
FC Bayern München v Sport-Club Freiburg - Bundesliga
Az Allianz Arena címét Frank Beckenbauer tér 5-re változtatják meg (Fotó: Getty Images)
A 33-szoros német bajnok Bayern München labdarúgóklub stadionjának címét Franz Beckenbauer tér 5-re változtatja meg a bajor város vezetése, ezzel is tisztelegve az idén január elején elhunyt legendás futballista emléke előtt.

Az átnevezési ceremóniát január 7-én, Beckenbauer halálának egyéves évfordulóján tartják – jelentette be a müncheni polgármesteri hivatal csütörtökön. 

Az Allianz Aréna címe jelenleg Werner-Heisenberg-Allee 25, ezt változtatják meg, s mint írták, ezzel tisztelegni akarnak „Franz Beckenbauer rendkívüli sportteljesítménye előtt”. Az ötös házszám az egykori kiváló hátvéd mezszámára utal.

„Ő az egyik legnagyobb sportember, aki Münchenből származott. Sikereivel és futball iránti elkötelezettségével kitörölhetetlen nyomot hagyott Németország sporttörténelmén” – fogalmazott Dieter Reiter, München polgármestere.

Beckenbauer az év elején, 78 esztendősen hunyt el. Játékosként 1974-ben, szövetség kapitányként 1990-ben volt világbajnok, 1972-ben pedig Európa-bajnok is lett a nyugatnémet válogatottal. A Császár becenéven ismert legendás futballista a Bayern színeiben 396 bajnoki meccset játszott a Bundesligában, s játékosként a labdarúgás fejlődését is meghatározta, elegáns stílusával és vezetői személyiségével átalakította a söprögető posztját az 1960-as és 70-es években. Ezenkívül kétszeres Aranylabda-győztesnek vallhatta magát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik