Az örök kritikus Matthias Sammer: Németország lesz az Európa-bajnok!

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
• Weiler im Allgäu
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 06:42
Matthias Sammer leveszi a terhet a kedvencekről, mondván, a skótok elleni meccs még nem lesz döntő (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Matthias Sammer, a legutóbbi, 1996-os Eb-győztes német csapat kulcsfigurája szeptemberben még lesújtóan nyilatkozott a házigazda válogatottról, de örül, hogy végre kirajzolódni látja az együttes tengelyét. A pénteki nyitó meccsről kijelentette: semmiről se dönt.


A LEGENDÁS NÉMET SZAKLAP, a Kicker 186 oldalas Eb-mellékletében a vezető anyag a háromoldalas interjú Matthias Sammerrel, aki a mindmáig utolsó Eb-győztes, 1996-os német válogatott belső védője volt, és abban az évben a France Football aranylabdása lett, Franz Beckenbauer után első védőként. Ma a Borussia Dortmund tanácsadója és a Prime Video szakértője.

A cikk felütése így szól: „Valami nagy fordulat történik a német futballban, ha az örök kritikus Sammer is optimista.”

Mert szeptemberben még úgy fogalmazott a Süddeutsche Zeitungban: „A német válogatott térdre ereszkedett.”

Ehhez képest most azt mondta: „Meg is nyerhetjük az Európa-bajnokságot, német aranyérmet várok.”

 

Persze azért hozzátette azt is: „Tétmeccsek nélkül véleményt alkotni egy csapatról csak találgatás, valójában senki sem tudja, hol is tart a válogatottunk, de optimista vagyok. Örülök, hogy már látszik a tengely és a hierarchia, illetve tudjuk, kik a kapitány meghosszabbított karjai a pályán. Nagyszerű ötlet volt Toni Kroos visszahívása a csapatba, a Real Madrid középpályása stabilitást és tapasztalatot adott a válogatottnak. Egyértelműen kirajzolódik a Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Ilkay Gündogan és Toni Kroos alkotta tengely, amelyre lehet építkezni. A védelem két szélén is rendben vagyunk Joshua Kimmichhel és Maximilian Mittelstädttel. Elöl Kai Havertz optimális a játék variálásához, Nic­las Füllkrug az erőt képviseli. A Jamal Musiala, Florian Wirtz kettős fiatal, technikás párost alkot. A csapatszellemet és az összetartozás érzését még meg kell szilárdítani, és akkor minden összeáll.”

Matthias Sammer reagált arra a felvetésre is, hogy nincs igazán karakteres vezére a csapatnak: „Tény, hogy Kroos és Gündogan sem harsány, de 2014-ben úgy nyertük meg a világbajnokságot, hogy előtte azt mondták: Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm és Manuel Neuer nem olyan vezető, mint Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Stefan Effenberg vagy Oliver Kahn volt – mégis megcsináltuk. Nem a hangerő számít, lásd Carlo Ancelotti higgadtságát.”

 

A szaklap a neves kimaradókra, köztük Mats Hummelsre és Leon Goretzkára is rákérdezett.

„A keret kialakításakor Julian Nagels­mann szövetségi kapitány és Rudi Völler sportigazgató ki akart zárni mindenkit, aki esetleg bomlaszthatja a közösséget – fogalmazott a legendás játékos. – Hummels és Goretzka kihagyása nagy meglepetés volt, mert kimagasló teljesítményre képesek, de talán túlzott kockázatot láttak bennük. Egy fiatal edző meghozta a döntését, amiért vállalja a felelősséget. Helyeselni nem muszáj, de tisztelni kell a választását.”

A német köznyelvben Sommermärchen kifejezéssel szerepel a 2006-os, németországi világbajnokság emléke, amikor a baljós előjelek után a németek szerelembe estek a később bronzérmet nyerő csapatukkal, miközben az ország a legszebb arcát mutatta a nagyvilágnak. Raphael Honigstein újságíró úgy fogalmazta ezt meg, hogy a 2006-os vb annak a generációnak a Woodstock-élménye volt. Vajon ezen a nyáron is erre számíthatunk Németországban?

Matthias Sammer az 1996-os Eb-n a királyi páholyban emelhette magasba a győztesnek járó trófeát

„Valóban csodálatos hangulatú torna volt hibátlan szervezéssel, Franz Beckenbauer, a szervezőbizottság elnöke még az időjárás isteneivel is letárgyalta a részleteket, végig csodás idő volt, napsütés, meleg – reagált Sammer. – De nemigen tudok mit kezdeni ezzel a Sommermärchen kifejezéssel, túlságosan érzelmesre van beállítva, és én azt gondolom, hazai pályán bronzérmet nyerni nem nagy tett egy ilyen futballnemzetnek. Persze ahonnan indultunk, onnan nézve nem rossz, de az örömtől megrészegülve az emberek figyelmen kívül hagyták a tényeket. Most ott munkál majd az ambíció is a csapatban, hogy feledtesse az elmúlt nagy tornák keserű csalódásait.”

Az 56 éves szakember azt is kifejtette, az Eb-n kell majd összeállniuk igazi csapattá a németeknek.

„Három hét alatt ki lehet alakítani a szükséges automatizmusokat. A Skócia elleni nyitó mérkőzés nem lesz döntő. Minden tiszteletem a magyar és a svájci együttesé, de az első meccsek egy nagy tornán a hosszú távra tervező válogatottaknak leginkább a csapat »megtalálása« miatt hangsúlyosak.”

Előny vagy hátrány a hazai pálya? Toni Kroos (balra) és Manuel Neuer mindenesetre győzelemnek szeretne örülni (FOTÓ: AFP)

NÉMETORSZÁG
Kapusok: 12 – Oliver Baumann (Hoffenheim), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 
Védők: 16 – Waldemar Anton (VfB Stuttgart), 20 – Benjamin Henrichs (RB Leipzig), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 24 – Robin Koch (Eintracht Frankfurt), 18 – Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), 3 – David Raum (RB Leipzig), 2 – Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), 4 – Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)
Középpályások: 23 – Robert Andrich (Bayer Leverkusen), 11 – Chris Führich (VfB Stuttgart), 5 – Pascal Gross (Brighton – Anglia), 21 – Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), 10 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Emre Can (Dortmund), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 17 – Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Támadók: 14 – Maximilian Beier (Hoffenheim), 9 – Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), 7 – Kai Havertz (Arsenal – Anglia), 13 – Thomas Müller (Bayern München), 26 – Deniz Undav (VfB Stuttgart)
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt am Main: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik