Mindenkit tisztelünk, de senkitől sem félünk – Steve Clarke az Eb nyitómeccse előtt

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.06.13. 19:17
Steve Clarke (Fotó: Getty Images)
Megtartotta a pénteki, Németország elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját a skót labdarúgó-válogatott. A sajtó kérdéseire Steve Clarke szövetségi kapitány, illetve Andrew Robertson csapatkapitány válaszolt.

„Nagy mérkőzés lehet a holnapi, rég láttam ennyire nyüzsgő sajtótájékoztatót – indított humorosan Steve Clarke. – Az edzések remekül mentek, már nagyon várjuk a mérkőzést. (...) Tudjuk, mi kell a továbbjutáshoz, s mi minden idegszálunkkal erre koncentrálunk. A nyitómérkőzést övező csinnadratta számunkra mellékes, én pedig bízom benne, hogy az ünnepség nem tereli el a figyelmünket. Nehéz találkozó vár ránk, de nekem az a mantrám, hogy »mindenkit tisztelünk, de senkitől sem félünk«. Tudjuk, hogy a német egy kiváló együttes, de be akarjuk bizonyítani, hogy mi is kiváló gárda vagyunk. (...) Hiszünk benne, hogy minden mérkőzésünkön képesek vagyunk jó eredményt elérni, különben mi értelme az egésznek?”

A skót szövetségi kapitány elmondta, hogy minden játékosa egészséges és játékra kész, majd kitért a Tartan Armynak becézett skót szurkolótábor támogatására is.

„A szurkolók támogatása óriási lökést ad nekünk. Ők minden mérkőzésen mögöttünk állnak, ez pedig rendkívül fontos számunkra. Ma már kaptunk ízelítőt a szurkolásukból, s biztos vagyok benne, hogy ma este is lesznek néhányan Münchenben, akiket nem feltétlenül látunk. Remélem, hogy mind jól érzik magukat, de közben jól is viselkednek” – mondta a szakember.


„Az előző Eb hatalmas élmény volt, most viszont azért vagyunk itt, hogy felvegyük a versenyt a többiekkel – fogalmazott a skótok csapatkapitánya, Andrew Robertson. – A legutóbbi tornán Anglia ellen kifejezetten jól játszottunk, de a többi mérkőzésen már nem tudtuk megütni ugyanazt a szintet. Az a célunk, hogy a három évvel ezelőtti Eb-hez képest ne érezzünk csalódást a kaland végén. Mégis mi a legrosszabb, ami megtörténhet? Mi lehetünk a sokadik olyan csapat, amely nem jut tovább a csoportjából, vagy akár történelmet is írhatunk. Izgatottan várjuk a kihívást, és ha valóban képesek vagyunk a játéktudásunknak megfelelően játszani, akkor biztos vagyok benne, hogy történelmet írunk majd.” 

A klubszinten a Liverpoolt erősítő 30 éves balbekk ezután a házigazda német csapatot is kielemezte.

„Nem titok, hogy várhatóan a németeknél lesz többet a labda a holnapi meccsen. Toni Kroos személyében náluk játszik a világ legjobb középpályása, így nekünk ki kell használnunk azokat a periódusokat, amikor mi birtokoljuk a labdát. Szervezetten és robusztusan kell játszanunk, s azon leszünk, hogy minél több borsot törjünk az orruk alá. Ha ez sikerül, akkor reményeink szerint nekünk is lesz keresnivalónk a meccsen. (...) A németek vélhetően komoly nyomás alatt játszanak majd, hiszen mindenki azt várja tőlük, hogy házigazdaként nyerjék meg a tornát. A mi dolgunk az lesz, hogy már az első találkozón megnehezítsük a dolgunkat” – mondta Robertson.

A 71-szeres skót válogatott játékost ezután a kontinenstornán debütáló szabályváltoztatásról is megkérdezték, miszerint – a rögbihez hasonlóan – már csak a csapatkapitányok beszélhetnek a játékvezetőkkel.

„Részemről semmi gond nincs ezzel a döntéssel, amíg valóban megbeszélhetjük az adott helyzetet a játékvezetővel, majd lesz időnk visszatérni a pályán meghatározott pozíciónkba – vélekedett Robertson. – Az soha nem tett jót a labdarúgás megítélésének, amikor a játékosok körbevették a játékvezetőt (reklamálás céljából – a szerk.). Nyilván lesz egy-két gyerekbetegség, de nyitott vagyok a változásokra, amíg azok valóban jobbá teszik a játékot. Nem szeretnénk felesleges sárga lapokat látni. Én leszek az, aki a játékvezetővel fog beszélni, és szerintem ez a döntés a megfelelő irányba mozdítja el a sportágat.”

A SKÓT LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: 21  Zander Clark (Hearts), 1 – Angus Gunn (Norwich City – Anglia), 12  Liam Kelly (Motherwell)
Védők: 16  Liam Cooper (Leeds United – Anglia), 5  Grant Hanley (Norwich City – Anglia), 13  Jack Hendry (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia), 22  Ross McCrorie (Bristol City – Anglia), 26  Scott McKenna (FC Köbenhavn – Dánia), 15  Ryan Porteous (Watford – Anglia), 2 – Anthony Ralston (Celtic), 3 Andrew Robertson (Liverpool – Anglia), 24  Greg Taylor (Celtic), 6  Kieran Tierney (Real Sociedad – Spanyolország)
Középpályások: 17  Stuart Armstrong (Southampton – Anglia), 11  Ryan Christie (AFC Bournemouth – Anglia), 14  Billy Gilmour (Brighton – Anglia), 20  Ryan Jack (Rangers), 7  John McGinn (Aston Villa – Anglia), 8  Callum McGregor (Celtic), 23  Kenny McLean (Norwich City – Anglia), 4  Scott McTominay (Manchester United – Anglia), 
Támadók: 10  Ché Adams (Southampton – Anglia), 19  Tommy Conway (Bristol City – Anglia), 25  James Forrest (Celtic), 18  Lewis Morgan (New York Red Bulls – Egyesült Államok), 9  Lawrence Shankland (Hearts)
Szövetségi kapitány: Steve Clarke

A NÉMET LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: 12 – Oliver Baumann (Hoffenheim), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 
Védők: 16 – Waldemar Anton (VfB Stuttgart), 20 – Benjamin Henrichs (RB Leipzig), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 24 – Robin Koch (Eintracht Frankfurt), 18 – Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), 3 – David Raum (RB Leipzig), 2 – Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), 4 – Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)
Középpályások: 23 – Robert Andrich (Bayer Leverkusen), 11 – Chris Führich (VfB Stuttgart), 5 – Pascal Gross (Brighton – Anglia), 21 – Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), 10 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Emre Can (Dortmund), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 17 – Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Támadók: 14 – Maximilian Beier (Hoffenheim), 9 – Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), 7 – Kai Havertz (Arsenal – Anglia), 13 – Thomas Müller (Bayern München), 26 – Deniz Undav (VfB Stuttgart)
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

 A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik