Salakmotor: hárman párban – páros Eb lesz Nagyhalászban

BOROS NORBERTBOROS NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.07.07. 10:32
null
Magosi Norbert
Ismételten világversenynek ad otthont a Nagyhalász Speedway Ring: szombaton 15.15-től a páros Európa-bajnokság elődöntőjében hét nemzet – Csehország, Lengyelország, Finnország, Szlovénia, Ukrajna, Lettország és Magyarország – csapata küzd a dániai döntőbe jutásért. Érdekesség, hogy szűk két hónapon belül ez már a harmadik nívós esemény a Nyírségben, hiszen májusban egyéni Európa-bajnoki selejtezőt, míg júniusban Grand Prix-kvalifikációt rendeztek Nagyhalászban.

 

A startlistát böngészve egyértelműen kijelenthető, hogy óriási csata lesz a dobogós helyezések megszerzéséért, mivel rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny. Minden szövetség három pilótát (két fő-, illetve egy tartalékversenyzőt) nevezhet a megmérettetésre, bár nem minden csapatvezető élt ezzel a lehetőséggel.

A csehek egyértelműen a Grand Prix nagydíj-dobogós Vacláv Milíkre és a fiatal Jan Kvéchre építenek, nagy meglepetés lenne, ha Matous Kamenikot is bevetnék. A szlovén egység is erősnek tűnik, hiszen Matic Ivacic és Nick Skorja jól ismerik a halászi ovált, ráadásul magabiztos formát nyújtanak az utóbbi időszakban.

A lengyelek bíznak az ifjú titánokban, Kacper Pludra, Bartlomiej Kowalski és Wiktor Przyjemski az új generáció jeles képviselői. A lettek képviselőinek, Jevgenijs Kostigovsnak és Olegs Mihailovsnak sem kell bemutatni az Albók-tó mellett fekvő salakpályát, ráadásul jó formát futnak ebben a szezonban. Az ukránok abban bízhatnak, hogy Marko Levisinnek kijön a lépés szombaton, mert ha jó napja van, bárkit képes legyőzni. A finneknél a lengyel U24-es csapatbajnokságban a Motor Lublint erősítő Antti Vuolasra lesz érdemes figyelni, de hatalmas meglepetés lenne, ha csapata a továbbjutásért harcolna.

A magyarok szereplését természetesen óriási várakozás előzi meg, s mivel hazai pályán versenyezhetnek, bizakodó a hangulat a szurkolók körében. De vajon mit várnak a viadaltól a honi salakszórók? Magosi Norbertnek, a magyar csapat rangidős versenyzőjének szép emlékei vannak a páros Európa-bajnokságról.

„Pályafutásom egyik legnagyobb sikerét ebben a versengésben értem el, Tabaka Józsikával 2011-ben a pilai Eb-döntőben a második helyet szereztük meg. Nagyon emlékezetes viadal volt, Jaroslaw Hampel és a Pawlicki testvérek, Przemyslaw, illetve Piotr megnyerték a versenyt, mi pedig azonos pontszámmal zártunk az oroszokkal. Külön futam döntött a dobogó második fokáról, ahol legyőztem Viktor Golubovszkijt, így mi örülhettünk az ezüstéremnek. Azt hiszem, ez az Európa-bajnoki második helyezés a magyar salakmotorsport egyik utolsó nagy sikere volt – nosztalgiázott a 47 esztendős salakszóró, majd a nagyhalászi Eb-selejtező került fókuszba. – Vasárnap klubtársammal, Kovács Rolanddal a nagyhalászi pályán edzettünk, s próbáltunk »összedolgozni«. Én főként a belső íven motoroztam, ehhez próbáltam megtalálni az ideális beállításokat. Bízom benne, hogy szombaton kijön a lépés, és jó eredménnyel tudjuk megörvendeztetni a magyar szurkolókat.”

Kovács Roland
Kovács Roland

 

A SpeedWolf Debrecen másik versenyzője, Kovács Roland nagyon bizakodó a nagyhalászi tréninget követően.

„A hétvégi gyakorlás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, »le tudtuk hozni« azt, amit a páros motorozás megkíván. Nekem inkább a külső íven adta jobban, Norbi pedig a szegély mellett motorozott. Úgy éreztem, megvolt a kellő összhang közöttünk. Persze ez csak akkor lenne ideális és működne igazán, amennyiben mindketten jól elkapjuk a startot, s a futam hátralévő részében csak védekeznünk kell. Persze akkor is van lehetőség segíteni a társat, ha van ellenfél köztünk, de ez azért sokkal nehezebb feladat. Bevallom, nagyon bizakodó vagyok a szombati versennyel kapcsolatban” – fogalmazott a hajdúsági vaspapucsos.

A csapatunk legfiatalabb tagja, s nem mellesleg a magyar bajnoki címvédő Fazekas Dennis szerint igazi csapatmunkára lesz szükség az Európa-bajnoki elődöntőben.

„A nagyhalászi klub versenyzőjeként nagyon jól ismerem a pályát, így nem jelent különösebb gondot, akár kívül, akár belül kell mennem. Azt majd a taktika eldönti, melyik íven motorozzam. A jó start itt duplán fontos, mert ha mindketten az élen vagyunk, akkor könnyebb versenyezni. Viszont ha a csapattárs lassabb, akkor figyelni kell rá, segíteni a versenyzését. Igazi csapatmunkára lesz szükség szombaton, mindhárom emberen múlik a siker. Azt érzem, mindannyian oda akarjuk tenni magunkat, éppen ezért reménykedem a jó szereplésben. Az lenne a legszebb eredmény, ha kiharcolnánk a továbbjutást!” – mondta a 21 esztendős nagyhalászi salakszóró.

A verseny délelőttjén 10 órától hivatalos edzést tartanak a Nagyhalász Speedway Ringen, majd 15.15-tól kezdődik a párosok küzdelme.

Fazekas Dennis
Fazekas Dennis

 

A NAGYHALÁSZI STARTLISTA
Lettország

1. Jevgenijs Kostigovs
2. Olegs Mihailovs
15. (nem neveztek tartalékot)
Szlovénia
3. Matic Ivacic
4. Nick Skorja
16. (nem neveztek tartalékot)
Finnország
5. Antti Vuolas
6. Niklas Sayriö
17. (nem neveztek tartalékot)
Lengyelország
7. Kacper Pludra
8. Bartlomiej Kowalski
18. Wiktor Przyjemski
Csehország
9. Vacláv Milík
10. Jan Kvéch
19. Matous Kamenik
Ukrajna
11. Marko Levisin
12. Vitalij Liszak
20. Sztaniszlav Melnicsuk
Magyarország
13. Fazekas Dennis
14. Magosi Norbert
21. Kovács Roland

A másik ágon
A nyírségi selejtező mellett a franciaországi Maconban rendeznek selejtezőt, ahol a címvédő Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és egy úgynevezett „vegyes csapat” küzd a fináléba kerülésért. Mindkét selejtezőből az első három helyezett jut a rendező jogán kiemelt dánokhoz a döntőben, amit augusztus 27-én Slangerupban rendeznek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik