Angol házidöntőt rendeznek a londoni Wembley-arénában

KÁLLAI PÉTERKÁLLAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2008.01.20. 11:41
Két játékos maradt állva a londoni Wembley-arénában zajló Mesterek Tornáján (SAGA Masters) a szombaton lezajlott elődöntők után. Az első mérkőzésen az élete formájában lévő Mark Selby az 1997-es világbajnok Ken Dohertyt verte. Az alsó ágon pedig az utóbbi másfél évben formán kívül játszó, ám a Mastersen feltámadó Stephen Lee bizonyult jobbnak Marco Funál. A hongkongi sztár remekül teljesített az egész idény folyamán, így tegnap esélyesként lépett asztalhoz, ám ez egyszerűen nem az ő napja volt.

Tovább folytatódott Mark Selby menetelése a 2008-as Mesterek Tornáján, miután szoros mérkőzésen 6-5-ös győzelmet aratott Ken Doherty felett.

A meccsen végig hatalmas taktikai csata zajlott. Az első négy frame után döntetlenre álltak a felek: először Selby szerzett vezetést, Doherty azonban fordított, de egy 67-es brékkel a májusi világbajnokság döntőse kiegyenlített.

A szünet után aztán megrázta magát Selby és két remek brékkel (61-es, 107-es) 4-2-es előnyre tett szert.

Az ezt követő játékokban a „Jester from Leicester” becenévre hallgató Selby számára több lehetőség adódott arra, hogy növelje előnyét, ám végül döntő frame-re került sor. Akárcsak Selby előző két mérkőzésén.

A döntő momentum 20-0-ás játékállásnál jött el, amikor Doherty megpróbált bevonatozni két egymástól viszonylag távol lévő piros golyót, ám hibázott, könnyű pozíciót hagyva ellenfelének. Selby végül élt lehetőségével és bejutott élete első Mesterek Tornája döntőjébe.

Ő lehet a verseny 33 éves története során az ötödik olyan játékos, aki első részvétele alkalmával meg is nyeri a tornát. Utoljára ez a bravúr Stephen Hendrynek sikerült 1989-ben.

A másik mérkőzésen az elmúlt időszakban formán kívül játszó Stephen Lee meglepetésre sima győzelmet aratott Marco Fu felett.

Az októberben Grand Prix-t nyerő Fu a meccs során messze képességei alatt teljesített, rengeteg hibát vétett. Ugyanakkor Lee sem brillírozott, úgy nyert 6-2-re, hogy egy igazán jelentős bréket sem lökött az összecsapás folyamán. A győzelemhez azonban ezen a napon ez is elegendő volt.

A mérkőzés ugyanakkor remekül indult a hongkongi számára, egy 84-es brékkel még ő szerzett vezetést. Lee azonban fordított, többek között egy 66-os és egy 69-es bréknek köszönhetően, így 3-1-es állásnál vonultak pihenőre.

Ezt követően Fu még felzárkózott, ám onnantól kezdve túl sokat hibázott. A korábbi kétszeres Mesterek Tornája elődöntős Lee könnyedén „behúzta” a mérkőzést.

„Úgy érzem a Ding elleni mérkőzés túl sokat vett ki belőlem, nem tudtam megfelelően koncentrálni” – mondta a csalódott Marco Fu.

MESTEREK TORNÁJA, ELŐDÖNTŐK (6 NYERT JÁTÉKIG)

Mark Selby (angol) Ken Doherty (ír) 6-5
Stephen Lee (angol) Marco Fu (hongkongi) 6-2

SELBY–DOHERTY MESTEREK TORNÁJA 2008, ELŐDÖNTŐ, DÖNTŐ FRAME (VIDEÓ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik