Kosár: nagy átalakulások, változatlan ambíciók a Honvéd akadémiáján

Vágólapra másolva!
2021.09.09. 20:11
Címkék
Az elmúlt nyáron jelentős változások történtek a Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémián mind a játékosok, mind a szakmai stáb frontján; ezekről Báder Márton szakmai igazgatót kérdeztük.

A Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia háza táján idén nyáron számos figyelemre méltó változás zajlott, amelyek közül az egyik legjelentősebb, hogy azU18-as csapat vezetőedzője, Jakab Máté távozott a klubtól, ugyanis a német élvonalbeli Brose Bambergnél kapott visszautasíthatatlan lehetőséget, a nagy múltú egyesület elsőcsapatában dolgozhat segédedzőként. A fővárosi akadémia szakmai igazgatója, Báder Mártonvegyes érzésekkel élte meg a szakember távozását.Jakab Máté távozott a klubtól, ugyanis a német élvonalbeli Brose Bambergnél kapott visszautasíthatatlan lehetőséget, a nagy múltú egyesület elsőcsapatában dolgozhat segédedzőként. A fővárosi akadémia szakmai igazgatója, Báder Mártonvegyes érzésekkel élte meg a szakember távozását.

Jakab Máté (fehérben) a németországi Bamberg csapatánál folytatja edzői karrierjét a Budapesti Honvéd után Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
Jakab Máté (fehérben) a németországi Bamberg csapatánál folytatja edzői karrierjét a Budapesti Honvéd után Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia

Jakab Máté (fehérben) a németországi Bamberg csapatánál folytatja edzői karrierjét a Budapesti Honvéd után  •  Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia

„Egyik szemünk sír, másik nevet, hiszen nyilván nagyon nehézhozzá hasonló felkészült, ambiciózus edzőt találni, eközben viszont rendkívül büszkék vagyunk rá, és reméljük a Honvédban szerzett tapasztalatokat Németországban is tudja kamatoztatni.A Bamberg európai szinten is iszonyatosan profi, jól szervezett klub, ez kétségtelenül komoly előrelépést jelent, így némileg fájó szívvel ugyan, de elengedtük– nyilatkozta Báder az Utánpótlássportnak.Az akadémiánk legfontosabb célja, hogy olyan szakmai alapot fektessünk le, amely egyfelől garantálja a fejlődést, ugyanakkor olyan szakemberek dolgozzanak nálunk, akik a modern kosárlabdát képviselik, és sosem elégszenek meg azzal, ami éppen van, folytonképzik magukat. Ennek az ékes példája Jakab Máté, aki mindig is szerette volna a legtöbbet kihozni a karrierjéből, valamint a folyamatos fejlődés lebegett a szeme előtt. Éppen ezért régóta álmodozott már arról, hogy külföldön, magasabban jegyzett bajnokságban is kipróbálja magát. Korábban hosszútávú szerződést kötött a klubunkkal, de akkor úgy állapodtunk meg, hogy ha adódik ehhez hasonló, nagy lehetőség, elfogom engedni. Hangsúlyoznám, hogy mi alapvetően a magyar kosárlabdasport egészéért dolgozunk, ebbe beletartozik az is, hogy a játékosok mellett edzőket is képzünk, valamint a tehetséges fiatal szakembereknek megadjuk a lehetőséget, hogy kibontakoztathassák a szárnyaikat nálunk, majd ha eljön az idő, továbblépjenek.”

Az U18-as együttest a jövőben Losonczy Dániel irányítja, aki az eddigiekben az U14-esek szakmai munkáját felügyelte, valamint a klubmunka mellett az U18-as korosztályos válogatott segédedzőjeként is tevékenykedik.

Balról: Hajdu Péter, Pafféri Péter és Vámos Ádám Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
Balról: Hajdu Péter, Pafféri Péter és Vámos Ádám Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia

Balról: Hajdu Péter, Pafféri Péter és Vámos Ádám  •  Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia

Eközben a játékosfronton jelentős erősítések érkeztek az egyesülethez, hiszen a Zsíros Akadémia juniorcsapatának három kiválósága Pafféri Péter, Hajdu Péter és Vámos Ádám is egyaránt a Budapesti Honvédban folytatja a karrierjét.

„A Zsíros Akadémia vezetőségével régóta jó kapcsolatot ápolunk, jelenleg is él az együttműködési megállapodásunk, amely szerint folyamatosan segítjük egymást szakmailag. Kőbányán az U18-as bajnokság után felnőttben az NB II a legmagasabb szint, ehhez képest a három fiatal a Honvéddal az NB I/B Piros csoporban eggyel magasabb lépcsőfokra léphet– fogalmazott a korábbi 98-szeres válogatott játékos.– Örülök, hogy mindhárman piros-fehérben folytatják, valamennyien rendkívül tehetséges és szorgalmas utánpótlás-válogatott játékosok. A Zsírosbanegyértelműen vezéregyéniségeknek bizonyultak a korosztályos csapatukban, nálunk azért más a helyzet, hiszen itt több hasonló képességűkosaras is szerepel a keretben mellettük, azonban ebből csak profitálhatnak hosszú távon.Mindenképpen komoly erősítést jelentenek, és a Sabáli Balázs vezette U20-as csapatban rendre szóhoz jutnak majd, ám ha jól teljesítenek, akár a felnőttegyüttesbe is beverekedhetik magukat. Ugyan még össze kell csiszolódniuk a társakkal, de egyelőre abszolút jól halad a beilleszkedésük.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik