Tollaslabda: a magyaroknak véget ért a kazanyi ifi vb

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.11. 13:33
Címkék
A magyarok csapatban huszonnegyedikek lettek a kazanyi ifjúsági tollaslabda-világbajnokságon, míg egyesben az ifjúsági Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Sándorházi Viven egészen a nyolcaddöntőig jutott. Cikkünkből többek között az is kiderül, mekkora bravúr volt ez a szereplés a magyar hölgytől.

A magyaroknak véget ért a Kazanyban múlt hétfőn kezdődő ifjúsági tollaslabda-világbajnokság, amelyet a csapatverseny nyitott. Mátyus Tibor tanítványai felemásan szerepeltek az országok között. Meg kell jegyezni, nem volt egyszerű dolga a fiataloknak, hiszenaz A/2 jelű trióba kerültek, és a kazahok mellett a spanyolokkal mérkőztek.Az első párharcon a papírforma érvényesült, Sándorházi Vivienék 5:0-ás sikert könyvelhettek el,ám a spanyolok ellen nagy csatában alulmaradtak (2:3), így elillant a továbbjutás esélye a kieséses szakaszba.Mátyus Tibor tanítványai felemásan szerepeltek az országok között. Meg kell jegyezni, nem volt egyszerű dolga a fiataloknak, hiszenaz A/2 jelű trióba kerültek, és a kazahok mellett a spanyolokkal mérkőztek.Az első párharcon a papírforma érvényesült, Sándorházi Vivienék 5:0-ás sikert könyvelhettek el,ám a spanyolok ellen nagy csatában alulmaradtak (2:3), így elillant a továbbjutás esélye a kieséses szakaszba.

„Csodával határos lett volna, ha legyőzzük a spanyolokat, mégsem múlt sokon. Egy percig sem törtek meg a fiatalok, küzdöttek tovább”− emlékezett vissza Mátyus.

Sándorházi Vivien volt a legjobb magyar kazanyban Forrás: badminton europe

Sándorházi Vivien volt a legjobb magyar Kazanyban  •  Forrás: Badminton Europe

A helyezésért tehát tovább kellett játszani. Először az A/1-es csoport ezüstérmesével, a finnekkel találkoztak, és arattak magabiztos, 3:1-es győzelmet annak ellenére, hogy papíron ezúttal is a rivális számított az esélyesebbnek. A 17−24. helyért kemény falat következett: az orosz alakulat. Sándorházimeccset nyert0:1-nél, a folytatásban viszont nem sikerült több ütközetben diadalmaskodni (1:3). A soron következő rivális az észt együttes volt csütörtökön, és a forgatókönyv tökéletesen megegyezett az oroszok elleni csatával: ifjúsági Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesünk hozottegymeccset, ámennél többre nem futotta csapatunknak (1:3). A magyarok a záróütközeten az új-zélandiakkal találkoztak az 23. helyért, ám ezt nem sikerült megszerezniük, 2:3-ra kikaptak.

„Összességében elégedettek lehetünk, hiszen a célkitűzés az volt, hogy a mezőny első felében végezzünk. Nem szabad elfelejteni, hogy ez az U19-es világbajnokság, miközben mi− két sportoló kivételével− U17-es alakulattal álltunk ki”− így a mester.

A csapatmegméretést az egyes és párosviadal követte, amely elképesztő ázsiai dominanciát hozott. Egyesben a fiúk között mindössze egy európai jutott a negyeddöntőig (a francia Christo Popov), míg a leánymezőnyben csak két európai menetelt a nyolcaddöntőig: az orosz Anasztaszija Sapovalova és Sándorházi Vivien.

A magyar hölgy elképesztő játékot mutatott be. A 64 közé a perui Fernanda Saponara Rivvát, majd a francia Romane Cloteaux-Fancault-t és az indiai Trisha Hegdét legyőzve jutott a 16 közé (szettveszteség nélkül), ahol az indonézek kiválóságával, Stephanie Widjajával találkozott. Vivien nem volt sansztalan, ám az ellenfele bizonyult jobbnak.

„Sokat vártunk tőle, és ő is magától. Kiválóan játszott, ám úgy vélem, ennél több is volt benne, reális esélye volt továbbmenni. Az utolsó meccsén szettenként négy-öt hibát is elkövetett, ezúttal ennyi nem fért bele. Ez volt az utolsó világversenye utánpótláskorúként, a folytatásban a felnőttek között bontogathatja a szárnyait. Úgy vélem, nem sokat kell várnunk arra, amíg igazán meghatározó lesz a nemzetközi porondon a nagyok mezőnyében is”− értékelt a vezetőedző.

Párosban Mészáros Petra volt az− a cseh Katerina Milekova oldalán −, aki kettőnél többször léphetett pályára. A tizenhat közé kerülésért a lányok az indonéz duóval küzdöttek,sikertelenül.

Tóth Kristófot is ki kell emelni, hiszen küldöttség legfiatalabb tagjaként, 15 évesen harcolt az U19-esekkel. Ráadásul nem is eredménytelenül: egyesben túljutott az első fordulón.

„Azt hiszem, a realitásnak megfelelően szerepeltünk, a legfőbb cél az volt, hogy a fiatalok minél több komoly színvonalú meccsen szerezhessenek tapasztalatot. Nem kérdés, mindenki kihozta magából a legtöbbet”− zárja le Mátyus.

Eközben a szövetség elnöke, Csorba József hívta fel figyelmünket arra, hogy az Európai Tollaslabda Szövetség hivatalos Youtube-csatornája is azzal foglalkozott, hogy a magyarok évről évre egyre sikeresebbek a világversenyeken. A következő részben így kiemelt figyelmet kapnak versenyzőink a kazanyi szereplésük apropóján.

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, KAZANY
A magyarok szereplése
Fiúk
Egyes
A 64 közé: Tóth Kristóf−Sofin Emran (finn) 2:0
A 64 közé: Varot Uraiwong (thaiföldi)−Nagy Sebestyén 2:0
A 32 közé: Liao Jhuo-Fu (tajpeji)−Tóth Kristóf 2:0
Páros
A 64 közé: Rio Agustino és Jack Yu (ausztrálok)−Kiss Bene Benjamin és Szita Gergely 2:0
A 32 közé: Weng Soong Michal és Yi Ming Sim (szingapúriak)−Tóth Kristóf és Jan Janostik (cseh) 2:0
Leányok
Egyes
A 64 közé: Lui Lok Lok (hongkongi)−Mészáros Petra 2:0
A 64 közé: Sándorházi Vivien−Fernanda Saponara Rivva (perui) 2:0
A 32 közé: Sándorházi Vivien−Romane Cloteaux-Foucault (francia) 2:0
A 16 közé: Sándorházi Vivien−Trisha Hegde (indiai) 2:0
A 8 közé: Stephanie Widjaja (indonéz)−Sándorházi Vivien 2:0
Páros
A 64 közé: Kaitlyn Ea és Angela Yu−Sándorházi Vivien és Kiss Fanni Dóra 2:1
A 64 közé: Mészáros Petra és Katerina Mileková (cseh)−Vasszilissza Li-Zse-Ju és Darija Majszenko (kazahok) 2:0
A 32 közé: Mészáros Petra és Katerina Mileková (cseh)−Anna Kupca és Annija Rulle-Titava (lettek) 2:0
A 16 közé: Melani Mamahit és Tryola Nadia (indonézek)−Mészáros Petra és Katerina Mileková (cseh) 2:0
Vegyespáros
A 64 közé: Szita Gergely és Kiss Fanni Dóra−Rasmus Espersen és Christina Busch (dánok) 2:0

További korosztályos híreinkTOLLASLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik