Rp. gyorskorcsolya: felemás eredmények Bormióból

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.24. 13:01
Címkék
A január végén esedékes junior-világbajnokság előtt „főpróbázott” a magyar korosztályos rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott. Az eredmények meglehetősen széles skálán mozogtak: Somodi Maja összetett elsőségétől, nem mellesleg új országos csúcsától kezdve az A korcsoportosok kevésbé elfogadható teljesítményéig mindenről kifejtette véleményét Szabó Krisztián, a juniorok vezetőedzője.

A junior rövid pályás gyorskorcsolyázók megtartották „főpróbájukat”a bormiói Alta Valtellina nemzetközi versenyen – a város ad otthont január végén a korosztályos világbajnokságnak is. Annyi mindenesetre kiderült, hogy jól jön majd a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) gyakorlata és felügyelete, mert az olaszos, vagyis már-már laza szervezés azért hagyott kívánnivalót maga után.

„Nem működött az internet, a futambeosztásokat papíron kaptuk meg, de ez lett volna a kisebb baj, merthogy többször előfordult az is, hogy téves adatokat vezettek be a rendszerbe, márpedig az sohasem mindegy, hogy ki milyen időeredmény alapján kap besorolást a következő körben. Résen kellett lennünk minden pillanatban – mondta el Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője a MOKSZ-nak. – Akadtak gondok az elmozduló szivacsrendszerrel is, itt is van még javítanivaló, és ezt tudom elmondani a magyar versenyzők kapcsán is.”

Megint a junior-vb helyszínén, Bormióban készült az utánpótlás-válogatott Forrás: MOKSZ
Megint a junior-vb helyszínén, Bormióban készült az utánpótlás-válogatott Forrás: MOKSZ

Megint a junior-vb helyszínén, Bormióban készült az utánpótlás-válogatott  •  Forrás: MOKSZ

Szabó Krisztián úgy fogalmazott, vannak olyan versenyzők, akikkel elégedett, s vannak, akikkel kevésbé. A junior C-sek között versenyző Somodi Maja kiemelkedik a magyar indulók közül, hiszen Bormióban 1500 méteren új országos csúcsot futott, amivelnyert, és győzött 1000 méteren is, és ez meghozta számára az összetett elsőséget.

A junior B kategóriában szereplő Somogyi Barbararendkívül népes mezőnyben szerzett bronzérmet 1000 méteren, s lett hetedik az összetettben. Ugyanebben a korcsoportban Nógrádi Bence futott nagyot: 1500-on második, az összetett versenyben harmadik lett – előrébb is végezhetett volna, ha 500-onnem esik el.

„Bence jelenleg az egyik legjobb versenyzőnk, ha nincs az esés, esélye lett volna a jobb helyezésre – nyilatkozta Szabó Krisztián. – Jól futott Jászapáti Péter is, aki egy éve éppen ezen a jégen szenvedett kettős lábszárcsonttörést. Szerencsére emiatt már semmiféle félsz nem volt benne, az, hogy nyáron itt edzőtáboroztunk, segített neki átlendülni az esetleges mentális nehézségeken. Peti ezer méteren negyedik lett, az összetettben meg hetedik, voltak szép előzései és jól felépített, okos, taktikus futamai. Ez a többiekről már nemigen mondható el.”

A junior A kategóriában Szász Attila szerepelt a legjobban, ő a 17. lett.Talabos Attila, Bontovics Balázs és Szigeti Ádám hátrébb, Tiborcz Dániel és Vajda Balázs még hátrébb végeztek.

„Ezek nem annyira jó eredmények – ismerte el önkritikusan Szabó. – Az nagyon jó, hogy gyorsak a korisaink, de versenykörülmények között Bormióban rendre hibáztak. Át kell ezt beszélnünk, és át is fogjuk. Mert az, hogy többségük az olimpiai kerettel készül, nagyon jó, viszont az, ami esetleg elég egy országos bajnokságon, már kevés a nemzetközi mezőnyben. Mivel ők nem kerültek be a felnőttek világkupa-sorozatra utazó csapatába, mostantól velünk készülnek, és be kell bizonyítaniuk, hogy igenis jó versenyzők.”

A fiatalokra egy hónapos hazai felkészülés vár, majd következik a Challenge Series lengyelországi fordulója, s egy itthoni, hétkörös teszt. Ezt követően le is zárul a válogatás a junior-világbajnokságra és az ifjúsági olimpiára.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik