Gercsák bravúrjával megvan az első magyar érem

Vágólapra másolva!
2011.07.23. 08:51
null
Gercsák Csaba (jobbra) felállhatott a dobogóra Sanghajban (Fotó: Reuters)
Címkék
Gercsák Csaba nagyszerű eredményt ért el: a harmadik helyen végzett a hosszútávúszók 25 kilométeres számában a sanghaji vizes világbajnokság szombati versenynapján.

A magyar úszó egy nappal korábban is kiválóan teljesített: a tizedik helyen zárta az 5 km-es távot, ma pedig bronzérmet szerzett.

Az első helyen a bolgár Petar Sztojcsev végzett, aki 5:10:39.8 órás idejével az orosz Vlagyimir Djacsint előzte meg több mint fél perccel. Gercsák nagyon közel volt Djacsinhoz, kevesebb mint három másodperccel maradt le tőle.

A szám másik magyar indulója, Kutasi Gergely feladta a versenyt. A 29 indulóból 19-en értek célba.

A nők között a brazil Ana Marcela Cunha szerezte meg az aranyérmet a német Angela Maurer és az olasz Alice Franco előtt.

Mint ismert, hosszútávúszóink közül az éremesélyes Risztov Évát vitatott körülmények között kizárták a 10 km-es távon. Gercsák is indult 10 km-en a férfiak között, abban a számban a 35. helyen végzett.

„SOKAT FOGUNK MÉG RÓLA HALLANI”

Valami hasonló történt Bécsben, még az 1995-ös Európa-bajnokságon. Egy vízilabda-meccsről masírozott vissza a médiahad, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a magyar Himnusz hangjai szólnak a Práter-uszodában. Hogy mi van? Nagy volt a döbbenet, amikor kiderült, Kovács Rita tiszteletére játsszák, aki történetesen megnyerte a 25 kilométeres számot...

 

Momentán a médiahad jóval kisebb, a döbbenet viszont legalább akkora volt, amikor megpillantottuk a férfi 25 kilométeres viadal eredménylistáját, a harmadik helyen Gercsák Csabával. Hogy mi van?

 

Ha valamire, erre aztán senki sem számított. De tényleg senki. Beleértve Gercsák Csabát, valamint a szakvezetőket, Németh Zsoltot és Hajós Gyulát. Történetesen igen kézzelfogható okból: Csaba életében először indult 25 kilométeren. Ezen a távon pedig nem szoktak menetből világbajnoki bronzérmet szerezni.

 

Pláne nem a létező legbrutálisabb körülmények közepette, hiszen a Jinsan Beach-en 29 fokos volt a víz reggel, és mire véget ért a verseny – csekély öt óra múlva –, már 31 fokot is mértek egyes pontokon. A levegő szintén forró volt és párás – nem csoda, hogy egymás után léptek vissza a versenyzők, sőt, a nőknél akadt olyan, akit saját akarata ellenére a vezetői szó szerint kirángattak a vízből, mielőtt nagyobb baj történik (tavaly kísértetiesen hasonló körülmények között vesztette életét az amerikai Fran Crippen a dubaji Vk-viadalon; igaz, ott nem vigyáztak úgy a versenyzőkre, mint itt).

 

Egyébként a versenyt a legelső kiírás szerint 8-kor kezdték volna, aztán itt előbb 7 órára módosították a startot, végül pedig reggel 6-ra tették, déltájban és kora délután ugyanis már tényleg tolerálhatatlanul felmelegedik a tengeröböl.

 

„Megkérdezték az edzőket, egyáltalán elkezdjük-e, később pedig arról, állítsák-e le húsz kilométernél, de abban maradtunk, hogy ha már elindult a verseny, akkor menjen végig – mondta Németh Zsolt. – Csaba nagyon jól úszott, közben még vissza is kellett fognia magát, annyira elkapta a ritmust. De megérte, mert ilyen hajrát még életében nem csinált, és ha még van tíz méter, megfogja az ezüstérmest is! Hiába, 2004 óta benne van folyamatosan ebben a világban, mostanra érett be a sok munka."

 

A Gercsák-család egyik büszkesége – négy fiú van, mind úszó! – Amerikában tanul, ám kint Németh szerint nem olyan munkát csináltatnak vele, amire neki lenne szüksége. „Amikor hazatért tavaly, nem tetszett, ahogy úszik. Idén külön rákészültünk, elnökünk, Hajós Gyula a munkája mellett napi öt-hat órás tréningeket vezényelt neki. Megérte, mert bár tíz kilométeren még nem jött ki úgy a lépés, az öt kilométeren már jól ment, tízbe került, ezért is döntöttünk úgy, hogy nekivágunk a huszonötnek is. Eredetileg úgy tekintettük, hogy jól szolgálja a felkészülést a további versenyekre, de nagyon örülünk, hogy ennyire jól sült el az egész."

 

Németh elmondta: nem is elsősorban az segítette Gercsákot, hogy relatíve kistestű, hanem hogy tipikus hosszútávúszó alkat: „úgy szokták ezt mondani, jó a szigetelése. Jól úszik melegben is, hidegben is, bírja a terhelést – sokat fogunk még róla hallani."

 

VIZES VB, SANGHAJ
HOSSZÚTÁVÚSZÁS, FÉRFIAK, 25 KM
1. Petar Sztojcsev (Bulgária) 5:10:39.8 óra
2. Vlagyimir Djacsin (Oroszország) 5:11:15.6
3. Gercsák Csaba (Magyarország) 5:11:18.1
HOSSZÚTÁVÚSZÁS, NŐK, 25 KM
1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:29:22.9
2. Angela Maurer (Németország) 5:29:25.0
3. Alice Franco (Olaszország) 5:29:30.8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik