Romanista monológ, Roma-Cagliari 2-0

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2014.09.22. 06:09
Tegnap délután, a Serie A harmadik fordulójában, a Roma az Olimpiai Stadionban fogadta a Cagliarit. Nagyon régen szurkolok a Rómának és az évek...

Tegnap délután, a Serie A harmadik fordulójában, a Roma az Olimpiai Stadionban fogadta a Cagliarit. Nagyon régen szurkolok a Rómának és az évek folyamán belém idegződtek bizonyos babonák, ilyen például, hogy a volt romanisták ellenünk mindig jól szoktak szerepelni. Márpedig a Cagliariban szorgoskodik hosszú évek óta a derék Daniele Conti, minden volt romanista "legveszélyesebbike". Ráadásul az idén háttérbe szorítja őt egy másik régi ismerősünk, hiszen a Cagliari kispadján csücsül Zdenek Zeman, a nagybetűs "Mester", aki alig várta, hogy egykori szurkolói előtt bizonyítson az új csapatával.

De ez a mostani Roma még a babonánál is erősebb és Zeman bizonyítási vágyából nem lett semmi. A meccs utáni interjúban, a korosodó cseh mester nagyon frappáns módon összefoglalta a lényeget: "Láttuk a Rómát szerdán játszani az oroszok ellen és úgy megijedtünk, hogy ma semmit se tudtunk csinálni."

Nem mintha látszódna rajta, de Zeman most szomorú.

De kezdjük az elején, ezek voltak a kezdők:

ROMA (4-3-3): De Sanctis; Maicon, Manolas, Yanga-Mbiwa, Cole; Nainggolan, De Rossi (81' Emanuelson), Keita; Florenzi (71' Ljajic), Destro (68' Pjanic), Gervinho

CAGLIARI (4-3-3): Cragno; Pisano (50' Balzano), Rossettini, Ceppitelli, Avelar; Joao Pedro, Conti, Ekdal(58' Dessena); Farias (58' Longo), Sau, Ibarbo

A Roma nagy kedvvel kezdte a meccset és negyedóra alatt iktatta a Cagliari aktát. A Zeman féle támadó foci elmaradt, elsodorta a Roma játéka. Alig 4 percet kellett várni az első Roma helyzetre, a Cagliari tizenhatosában Destro gyönyörűen vette át a labdát és fordult kapura, Gervinho passza után, sajnos a lövése gyengére sikerült és Cragno kapus könnyedén szedte fel a labdát.

De nem sokkal később, a 10.-ben, Destro újra próbálkozhatott és megszerezte a Rómának a vezetést. Manolas passzolt Gervinhonak, aki Florenzit indította, ő meg tökéletesen tette be a labdát a pontosan érkező Destro elé, aki nem hagyta ki a ziccert és megszerezte az első gólját a szezonban.

Destro gól

Alig 3 perccel később a Roma duplázott, most Keita passzolt Gervinhonak, akitől a labda Florenzihez került, ő meg kivégezte a Cagliarit és le is zárta a meccset. Ezek után Florenzi kiszaladt a nézőtérre, hogy ország-világ előtt megölelje a nagymamáját. A nagyi, Aurora néni, 82 éves múlt és Florenzi így beszélt az epizódról: "Korábban még sosem látott élőben játszani, még akkor sem amikor kisgyerek voltam. Megígértem, hogy odamegyek hozzá, ha eljön megnézni, tényleg eljött és meg akartam osztani az örömömet az egész stadionnal."

Gólöröm: Florenzi és Aurora nagyi

A második gól után a Roma szépen beosztotta a meccset, egyértelmű volt, hogy nem akarunk megszakadni. A Roma sokat tartotta a labdát és arra koncentráltunk, hogy ne adjunk lehetőséget a Cagliarinak.

És a Cagliari? A Cagliari sehol sem volt, az első kapura irányuló lövésük a második félidő 34. percében történt. Zeman mester sehogy sem tudott értelmes játékot kicsiholni a fiaiból, pedig már az 58. percben kihasználta az összes cseréjét. Főleg Ibarbo próbálkozgatott, elsősorban a fizikai erejét próbálta érvényesíteni, de a védőink rendre semlegesítették. Volt néhány helyzetük, mint Ceppitelli fejese Sau szabadrúgásából a 24. percben, meg Ibarbonak is volt egy fejes próbálkozása a 43.-ban, de ez mind édeskevés volt, a Roma győzelme egy percig sem forgott veszélyben.

A második félidőben, részben a meleg és a nedves idő miatt, a meccs ritmusa teljesen leült, a Roma elégedett volt, a Cagliari meg, ahogy már említettem, nem tudott mit kezdeni a Rómával. A bíró végül három perc hosszabbítás után lefújta a meccset, elkönyvelhettük a 2-0-ás végeredményt és zsinórban a harmadik győzelmünket.

Az egyetlen negatívum De Rossi sérülése volt, DDR a 81. percben kérte a cserét, összeszedett egy izomsérülést a vádlijára, az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy mennyire súlyos. A cserénél volt egy érdekes epizód, a meccs utáni sajtótájékoztatón, egy újságíró megkérdezte Garciát, hogy ki is volt a kapitány DDR cseréje után. Garcia azt mondta, hogy ő sem tudja, mert nála volt a karszalag és megkérdezte a negyedik bírót (vagy most már a hatodiknak hívják?), hogy mikor adhatja oda valakinek. A karszalag, ne kérdezzétek miért, valahogy a partjelzőhöz került és ott Garcia végleg szem elől vesztette. Mint később kiderült, a karszalag leesett a földre és ott is maradt a meccs végéig. Garcia egy jót nevetett az egészen és nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek szánta a karszalagot DDR cseréje után, szerintem jól tette.

Véleményem szerint a meccs legjobbja Florenzi volt, most is hozta a szokásos munkamennyiséget és a gólpassza meg a gólja megoldották nekünk a meccset. Maicon is nagyon jó volt, egymás után vezette a veszélyes támadásokat a jobb szélen. Nainggolan jó formája is folytatódott, mikor majd Strootman meggyógyul, tényleg nehéz lesz eldönteni, hogy kik lesznek a kezdők a középpályán.

Florenzi gól

Destro is jól játszott, megszerezte az első gólját és végig küzdött amíg a pályán volt. Viszont miután lecserélték volt egy dühös reakciója a kispadon, összeszólalkozott valakivel és egy ártatlan, jobb sorsra érdemes megkülönböztető mellényen töltötte ki a dühét. Garcia természetesen később elbagatellizálta az epizódot, tény, hogy a meccs utáni interjúknál Destronak már láthatólag nagyon jó kedve volt, nyoma sem volt idegességnek.

Még nagyon a szezon elején járunk, de az eddig látottak alapján, nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy a Roma milyen jól dolgozott az átigazolási piacon. Ha valaki most látta először játszani a Rómát, soha eszébe sem jutna, hogy a Manolas-Mapou védőpáros most játszott először együtt, vagy, hogy Mapou korábban összesen félórát se játszott ebben a csapatban. Mindkét középső védőnk, de elsősorban Manolas, nagyon jól teljesített.

Apropó új igazolások, Keita is a legjobbak között volt. Pjanic helyén játszott DDR cseréjéig és a labda-biztos játéka nyugalmat és magabiztosságot adott az egész csapatnak. Ismét bizonyította, hogy nagyon jó igazolás volt, az eddig mutatott teljesítménye alapján senki sem mondaná meg, hogy "ingyen" vettük. Az új igazolásoknál maradva, szerintem ma végre Cole is jól játszott, Maicon természetesen még mindig sokkal jobb volt a másik szélen és lehet, hogy ez már mindig így is fog maradni, de ma az angol akkor is sokkal jobb volt mint Empoliban, vagy szerintem mint korábban bármikor a Rómában.

Összességében elmondható, hogy könnyedén, fölényesen vertük a Cagliarit. Az első 3 meccs után 9 pontunk van, 5 szerzett góllal és kapott gól nélkül vezetjük a bajnoki táblázatot, holtversenyben a szokásos Juventusszal.

Egy statisztikai érdekesség, tudjátok, hogy hány szögletünk volt az idén a bajnokságban? Az első három meccs után egyetlenegy sem!

A következő meccsünk szerda este, 20:45-kor lesz Parmában, a "rokonszenves és szeretetre méltó" Cassano csapata ellen, akik tegnap 3-2-re legyőzték Veronában a Chievót és megszerezték az első 3 pontjukat a bajnokságban. Kis hazánkban egyik sportcsatorna sem fogja élőben közvetíteni a meccset, viszont ha hinni lehet a tévéműsornak, a DIGI Sport 1 állítólag le fogja adni 22:45-től, gondolom a semminél ez is jobb.

Végül még hátravan egy nagyon nehéz téma, eddig igyekeztem kerülni, de úgy érzem, hogy ezt is meg kell említeni. A meccsen Gervinho elvesztette a fejpántját és nincs nagyon mit mondani az incidenssel kapcsolatban, a látvány önmagáért beszél:

No Comment

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik