Manhercz Krisztián párizsi álma

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.04.26. 10:02
Manhercz Krisztián Marseille-ből utazott el Párizsba az olimpiai kollekció bemutatójára (Fotó: Adidas)
Bár Franciaország eddig nem volt az elit vízilabdázás terepe, a sportág egyre népszerűbb lesz, a CN Marseille pedig – soraiban Manhercz Krisztiánnal – igazi sztárcsapattá kezdi kinőni magát. A világ- és Európa-bajnok magyar pólóssal Párizsban beszélgettünk.


Ahogy szokott, Manhercz Krisztián ezúttal is közvetlen, barátságos és mosolygós volt. A 27 éves klasszis tulajdonságai nem jöttek rosszul, hiszen a múlt héten nem a medencében kellett csillogtatni tudását, hanem a kifutón, mivel az Adidas olimpiai kollekciójának bemutatóján vonultatta fel azokat a ruhadarabokat, amelyeket a magyar csapat a nyári párizsi olimpián visel majd.

„Nagyon jók a színek, nekem tetszenek, a legfontosabb viszont, hogy kényelmes legyen az öltözet, hiszen a játékok alatt két hétig ebben leszünk – foglalta össze véleményét Manhercz a bemutató után. – Szívesen jöttem Párizsba, nagyon közel van az olimpia, és eléggé felfokozott már itt a hangulat. A francia bajnokságban két fővárosi együttes van, a mögöttem álló időszak miatt már csak emiatt is többet jöttem, de Marseille mindössze háromórányira van vonattal, és a párommal is könnyebben kirándultunk ide, mégiscsak Európa egyik legszebb városáról van szó.”

Manhercz Krisztián szinte mindent megnyert a válogatottal, amit lehet, az olimpiai arany viszont hiányzik a kollekciójából, Párizs ezért is fontos állomás lehet a karrierjében, hiszen mint minden gyerek, aki vízilabdázó lesz, ő is arról álmodott, hogy az ötkarikás játékokon egyszer a csúcsra ér.

„Egyike vagyunk azoknak a csapatoknak, amelyeknek reális esélye van az olimpia megnyerésére – folytatta Manhercz. – A januári Eb és a februári vb után sok konklúziót levontunk a saját játékunkból, a felkészülésből, de most még a klubidénnyel vagyunk elfoglalva. Nagyon sűrűnek tűntek az elmúlt esztendők, hiszen évente rendeznek világversenyeket, s bár talán nem lett kisebb ezeknek a presztízse, mindenképpen más, mint amikor ritkábban került sor rájuk. Persze az olimpia a vízilabda non plus ultrája, nyerhet az ember sok mindent, az olimpiai eredményesség minden felett áll.”

Manhercz Krisztián Angyal Dániellel együtt fogadta el tavaly a Marseille hívását, és immár a saját bőrén tapasztalja, hogy a francia póló rohamléptékben fejlődik. A válogatottjuk a dohai vb-n éppen minket búcsúztatott a negyeddöntőben ötméteresekkel, és a későbbi győztes horvátoktól szintén csak szétlövéssel kapott ki a fináléba jutásért.

„A franciák sokat tesznek azért, hogy profik legyenek a körülmények, a játékosoknak csak a vízilabdával kelljen foglalkozniuk. Ami más ország pólójából hiányozhat, az most náluk már csak az olimpia végett is jelen van. Hét-nyolc, akár kilenc olyan válogatott is akad már a világon, amelyik egy adott mérkőzésen bárkit képes legyőzni, a francia együttes is ilyenné lépett elő, és számolni kell vele.”

Manhercz Krisztián érzi, hogy fizikailag nehéz ez az idény, de abban is biztos, hogy a csaknem nyolchetes olimpiai felkészülés során Varga Zsolt tökéletes munkát végez velük. A legfontosabb az lesz, hogy a magyar válogatott taktikailag a dohainál magasabb szintre jusson, és az egyéniségek úgy mutassák meg, mekkora játékosok, hogy csapatként dolgoznak együtt a sikerért.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik