A szövetségi kapitány szerint jogos volt Káté Gyula leléptetése

Vágólapra másolva!
2008.11.16. 14:16
Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint fájó, de jogos volt Káté Gyula leléptetése a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokság 64 kg-os súlycsoportjának szombat késő esti döntőjében.
Káté Gyula (a jobb oldalon) végül ezüstéremmel térhet haza Liverpoolból
Fotó: NS-archív
Káté Gyula (a jobb oldalon) végül ezüstéremmel térhet haza Liverpoolból
Káté Gyula (a jobb oldalon) végül ezüstéremmel térhet haza Liverpoolból
Fotó: NS-archív
Káté Gyula (a jobb oldalon) végül ezüstéremmel térhet haza Liverpoolból

„Sajnos nem volt mit tenni. Gyulának elég csúnyán felszakadt a jobb szemöldöke, és még nagyon a mérkőzés elején voltunk. Talán azért a szünetet megvárhatta volna az orvos – nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető. – Persze nagyon fáj mindenkinek, hiszen Káté már vezetett, amikor megsérült, és szerintem biztosan legyőzte volna örmény riválisát, aki korábban minden meccsén az elején szerzett nagy előnyt, s a végére elfáradt. Kár érte, de összességében nagyon elégedett vagyok a fiúkkal, az egy ezüst- és három bronzérem gyönyörű."

A kapitány hozzátette, hogy a leléptetés után közvetlenül ő, a bokszoló, illetve szinte mindenki a magyar táborból máshogy látta az esetet és kissé felháborodott az orvos döntése miatt, de higgadtabban nézve az MTK versenyzőjének sérülését, érthető a szakember lépése.

Jákó Péter, a magyar csapat orvosa, aki hosszú éveken át az AIBA orvosi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte, röviddel a meccs után kissé máskép értékelt:

„Harminchárom másodperc volt hátra az első menetből, mindenképpen továbbengedtem volna a mérkőzést, hiszen semmiféle maradandó károsodás nem érhette volna Kátét. A szünetben mód lett volna a kezelésre, talán összehúzzák a sebszéleket, de ha nem, és súlyosbodik a sérülés, akkor még a második menetben meg lehetett volna állítani a küzdelmet. Európa-bajnoki döntőt másfél perc után berekeszteni – szinte példátlan döntés."

„Nagyon peches meccs volt. A horvát orvos, úgy tűnt, meg sem nézte rendesen Gyuszit, ennek ellenére nem állítom, hogy rosszul döntött – mondta vasárnap Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke. – Ilyenkor általában végig szokták engedni a menetet, ám most nem így történt."

A balszerencsés finálé ellenére a magyar csapat nagyszerűen szerepelt Liverpoolban: Káté Gyula ezüstérme mellett Ungvári István (48 kg), Varga Miklós (60 kg) és Darmos József (91 kg) bronzot szerzett, míg Bacskai Balázs (69 kg) és Szili István (75 kg) a negyeddöntőben kapott ki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik