A 2012/2013-as szezon 1. rész - nyár, ősz

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.05.21. 15:05
Ennek is vége, megint lement egy bajnoki évad. Tavaly ilyenkor büszkén hallgattam ahogy az kollégák, barátok elismerően csettintettek...

Ennek is vége, megint lement egy bajnoki évad. Tavaly ilyenkor büszkén hallgattam ahogy az kollégák, barátok elismerően csettintettek a Newcastle ötödik helyezése kapcsán, de sajnos idén visszatért minden a régi kerékvágásba. A most következő három részes mini sorozatban végigszaladok ezen az izgalmas, eseményekkel teli, az eredmény szempontjából felejthető bajnokságon, és igyekszem a számomra fontosnak vélt eseményekről, meccsekről egy-egy mondatban leírni a gondolataimat. Kezdjük a nyári felkészüléssel, a bajnoki rajttal és az Európa Liga nevezetű új kalanddal.

2012. július. A Newcastle a felkészülés során elég vegyes erősségű csapatokkal mérte össze az erejét. Voltak reális eredmények és néhány meglepetés is. Mialatt a csapat készült a szokásosnál jóval megerőltetőbb szezonra, mi szurkolók igazolásokra vártunk, de az Ajax-os Vurnon Anita-n kívül csak fiatal, inkább a reserve-be való francia tehetségek érkeztek. A Szezon első gólját (jobbra) Demba Ba szerezte a Monaco ellen. Az ausztriai edzőtáborozás számunkra legjelentősebb momentuma az volt, amikor a Fenerbahce elleni mérkőzést Sopronba hirdették meg, majd kiderült, hogy mindez kacsa, és végül Ritzing-ben került megrendezésre. Így is többen utaztak ki a magyar szurkolók közül, például olvasóink, KISS és Holmes, vagy szerkesztőnk KingPeti is jelen volt a mérkőzésen.

Eredmények:

Newcastle - Chemnitzer 0-1

Newcastle - AS Monaco 1-0 (Ba)

Newcastle - Fenerbahce 1-1 (Abeid)

Newcastle - Olympiakos 1-1 (S.Taylor)

Newcastle - Braga 2-1 (Ba, R. Taylor)

2012. augusztus. A felkészülés tehát nagyban zajlott, és az igazolások elmaradását azzal próbálta magyarázni a vezetőség, hogy kihangsúlyozták: a lényeg, hogy az alapemberek mind maradtak! Ebben volt is valami, de ettől még nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy a védelem és a csatársor nagy bajban lesz, ha bekövetkezik egy sérüléshullám. Rögtön a bajnokság kezdete előtti utolsó meccsen Walesben a Championship (azóta friss bajnoka), a Cardiff City súlyos vereséget mért a csapatra, azonban ennek elelnére - némi meglepetésre - jó játékkal sikerült legyőzni a Tottenham-et a Premier League nyitányon. Demba Ba góljára (lent) Defoe még válaszolt, de a végül Ben Arfa 11-es góljával sikerült otthon tartani a 3 pontot. Ezt követően megkezdődött az EL szereplés is, és az Atromitos elleni szűk továbbjutás közé sikerült beszorítani egy sima vereséget a Chelsea ellen. A nemzetközi kupatalálkozón sajnos hosszú időre elveszítettük a felkészülés során egyik legjobb teljesítményt nyújtó Ryan Taylor-t, akiről a következő hetekben, hónapokban derül ki, hogy lesz-e még belőle profi focista.

Eredmények:

Den Haag - Newcastle 0-0

Hartlepool - Newcastle 1-5 (Sh. Ameobi, Marveaux 2, Vuckic, Obertan)

Cardiff City - Newcastle 4-1 (Sh. Ameobi)

Newcastle - Tottenham 2-1 (Ba, Ben Arfa)

Atromitos - Newcastle 1-1 (R. Taylor)

Chelsea - Newcatle 2-0

Newcastle - Atromitos 1-0 (Vuckic)

2012. Szeptember. Beindult a szezon, és az elrontott átigazolási időszak miatt már egyértelmű volt, hogy sok lesz ez a meccsszám a keretnek. Az Európa Ligában Pardew az idegenbeli meccseken lehetőséget adott a tartalékoknak, és a csoportkör hazai találkozóinak megnyerésével akarta bebiztosítani a továbbjutást. Ez a terve később működött is, csak közben a bajnoki meccsek nem alakultak a legjobban. Az Everton ellen a Goodison Park-ban Demba Ba meglőtte a csapat 1000. Premier League gólját, ami után a jellegzetes gólörömének (lent) képe fel is került az összes találatot tartalmazó DVD kiadványra. A Ligakupában egy felejthető mérkőzésen kiestünk a Mancheter United ellen.

Eredmények:

Newcastle - Aston Villa 1-1 (Ben Arfa)

Everton - Newcastle 2-2 (Ba 2)

Marítimo - Newcastle 0-0

Newcastle - Norwich 1-0 (Ba)

Manchester United - Newcastle 2-1 (Cissé)

Reading - Newcastle 2-2 (Ba 2)

2012. október. Ekkorra már egyre több volt a baljós árny a St. James Park felett, de még mindig hittünk benne, hogy a csapat kikecmereg a hullámvölgyből, és a tavalyihoz hasonló szezon várhat ránk. A Bordeaux sima legyőzése jó kezdet volt, és tulajdonképpen a tavaszi kudarcok után már azt mondom az októbert még egész jó sikerült hozni. Akkor persze nem így gondoltam, hiszen még mindig a tavalyi eredményeket vártam. A meccsek egyre idegtépőbbek lettek, a játék egyre rosszabb. A szép, kombinációs taktikát felváltotta az értelmetlen ívelgetés, ami intő jel volt a jövőre nézve.

Eredmények:

Newcastle - Bordeaux 3-0 (Sh. Ameobi, Henrique, Cissé)

Newcastle - Manchester United 0-3

Sunderland - Newcastle United 1-1 (Cabaye)

Newcastle - Club Brugge 1-0 (Obertan)

Newcastle - West Bromwich Albion 2-1 (Ba, Cissé)

2012. november. Az igazi mélyrepülés. Az ősz utolsó hónapjában hét mérkőzést játszott a Newcastle, és egyet sem tudtak ezek közül megnyerni. Négy vereség mellett három döntetlent sikerült összehozni, de az utóbbiból kettőt az Európa Ligában, így hát a bajnoki évadban a tavalyi bravúr megismétlésére nem sok esély maradt. Ráadásul novemberben már nem foghattunk minden bajt a szerencsétlenségre, bűn rosszul játszott a csapat, már-már felidézték a 2008/2009-es, kieső keret játékát. A West Ham elleni meccs leginkább fájó pontja a korábbi kapitány Kevin Nolan győztes gólja volt, míg a többi találkozón a kilátástalan szenvedés, amit játék címén előadtak a fiúk.

Eredmények:

Liverpool - Newcastle 1-1 (Cabaye)

Club Brugge - Newcastle 2-2 (Anita, Sh. Ameobi)

Newcastle - West Ham United 0-1

Newcastle - Swansea 1-2 (Ba)

Newcastle - Marítimo 1-1 (Marveaux)

Southampton - Newcastle 0-2

Stoke City - Newcastle 2-1 (Cissé)

Ez volt a tehát a nyári felkészülési időszak, valamint az őszi meccs dömping. November végére a vezetőség már belátta, hogy nyáron nem véletlenül akart Pardew több tapasztalt játékost igazolni. Annak ellenére, hogy a Ligakupa csak 90 percig tartott, a bajnokság és az Európa Liga együtt túl sok volt a keretnek, és a fizikai túlterheltség okozta gondok (enervált játék, sérülések) mellett fejben sem voltak mindig a toppon a játékosok (Tioté Sunderland elleni, vagy Coloccini Pool elleni kiállítása). Hosszú és kemény tél várt a csapatra...

Folyt. köv.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik