Torghelle: Otthonról is kerestek, de nem akartam hazamenni

Vágólapra másolva!
2008.06.27. 21:16
Bár keresték itthonról is, Torghelle Sándor marad Németországban. A 26 esztendős futballista a harmadik ligába hulló Carl Zeiss Jena csapatának mezét váltotta a másodosztályú Augsburgéra. Nem tagadja: a válogatott színeiben a németek ellen szerzett két gólja továbbra is kitűnő ajánlólevél.
Torghelle Sándor (fehér mezben) az Augsburg játékosa lett
Torghelle Sándor (fehér mezben) az Augsburg játékosa lett
Torghelle Sándor (fehér mezben) az Augsburg játékosa lett
Torghelle Sándor (fehér mezben) az Augsburg játékosa lett

Marcali, Budapest, London, Athén, Thesszaloniki, Jéna – íme a 25-szörös válogatott támadó, Torghelle Sándor állomáshelyei.

Sőt hogy teljes legyen a kép, rögtön a felsorolás végére kívánkozik Augsburg is, hiszen a 26 éves futballista legutóbb úgy határozott: csatlakozik honfitársához, Szabics Imréhez („Persze, hogy kifaggattam. Csupa szépet mesélt a klubról” – szögezte le), s két esztendőre a bajor város másodosztályú csapatához szegődött.

Minden Kaiserslauternben kezdődött

Újabb bejegyzés került hát a Torghelle Sándor neve mellett álló „klubjai” feliratú rubrikába.

Furcsa azonban, hogy a csatár egy olyan városban alapozta meg későbbi pályafutását, amelyet ez idáig meg sem említettünk – méghozzá Kaiserslauternben.

Mert bizony 2004. április 6-án, barátságos mérkőzésen, a Fritz Walter-stadionban egymaga kétszer vette be a német válogatott kapuját (Emlékeznek? A vége 2–0 ide, Lothar Matthäusszal a kispadon…) – így idehaza népszerűségre, külföldön pedig ismertségre tett szert az akkori MTK-csatár.

Vitte is a Crystal Palace, később kivetette rá hálóját a Panathinaikosz, majd a PAOK Szaloniki. Ez utóbbi klubnál alig várták aztán, hogy megszabaduljanak a legjobban fizetett, de kevés gólt szerző légiósuktól („Anyagi gondok miatt távoztam…” – érvelt a felvetésre a támadó).

Így Torghelle Sándor úgy határozott, hogy – fura ezt így leírni – visszatér korábbi sikere(inek) színhelyére: Németországba.

A házi gólkirály nem kért a harmadosztályból

A Carl Zeiss Jena türelmes vezetői tárt karokkal várták a csatárt. Nem látatlanban választottak, hiszen élénken élt emlékezetükben a támadó kaiserslauterni alakítása.
A játékos menedzsere, Vörösbaranyi József annak idején leszögezte: pártfogoltjának nem derogál a másodosztály, a jénai lehetőség arra éppen alkalmas, hogy újból felépítse magát.

„Rendszeres játéklehetőségre vágytam, s arra, hogy végre megint gólokat szerezzek” – árulta el a támadó. És bár az agresszív, „elefánt a porcelánboltban” jellegű játékstílusa mellé 27 bajnokin nyolc gól, egy kupatalálat és holtversenyben házi gólkirályi cím jutott – a Jena utolsó helyezettként hullott alá a harmadik ligába.

„Eszünk ágában sem volt kiesni – szögezte le. – Nemcsak a biztos bennmaradás, hanem a tíz-tizennegyedik hely elérése volt a cél. Csalódott vagyok. Jó képességű játékosok alkották a keretet, de csapatként nem tudtunk együttműködni. Ebben nem csak mi, hanem az edző is vastagon benne volt.”

A vezetők felajánlották Torghelle Sándornak a hosszabbítást, ám ő – szem előtt tartva az (ön)építkezést – nem kívánt maradni.

Feljutási álmokat dédelgetnek Bajorországban

Csábította eztán a Kaiserslautern, az Alemannia Aachen, az osztrák Austria Wien, és egy meg nem nevezett olasz másodosztályú egylet is. Ám a csatár a nyugodt körülményekre, és a komoly anyagi háttérre hivatkozva a következő években feljutási reményeket dédelgető FC Augsburgot választotta.

„Otthonról is megkeresett két-három klub, de nem akartam hazamenni” – állította a játékos.
Nos, ha pusztán a német újraegyesítés előtti állapotokat vesszük, akkor Torghelle Sándor áttette a székhelyét keletről nyugatra. Földrajzilag nézve azonban pusztán délre vonult – mint a vándormadarak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik