Ázsia-kupa: Ausztrália győzelemmel, az egyetlen újonc ponttal mutatkozott be

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 18:04
null
Jackson Irvine lőtte az idei torna első ausztrál gólját (Fotó: Getty Images)
Ausztrália győzelemmel mutatkozott be a Katarban zajló idei labdarúgó Ázsia-kupán: Graham Arnold csapata 2–0-ra verte Indiát a szombati játéknap nyitányán. Az időrendben második mérkőzés nem hozott gólt – ami azt jelenti, hogy az idei torna egyetlen újonca, Tádzsikisztán bemutatkozásul pontot szerzett –, és 0–0-ra végződött az Üzbegisztán–Szíria meccs is.

 

AUSZTRÁLIA–INDIA 2–0

Az ausztrálok már az első félidőben fölényben futballoztak, de csak a szünet után tudták gólokban is kifejezni a papírformát: az 50. percben Jackson Irvine, a német St. Pauli középpályása az indiai kapus hibáját kihasználva szerezte meg a vezetést közelről, majd a hajrára fordulva egy másik európai légiós, a belga Westerlót erősítő Jordan Bos passzolt közvetlen közelről az üres kapuba.

Az első ausztrál gól


A második ausztrál gól


A mérkőzés a játékvezetés szempontjából mérföldkőnek számít: a japán Jamasita Josimi személyében először bíráskodott nő Ázsia-kupán.

A 37 éves Jamasita jól végezte a munkáját, ami nem csoda, hiszen tapasztalt játékvezető: bíráskodott a 2019-es és a 2023-as női vb-n, a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia női tornáján. A férfiak ázsiai BL-jében is ő volt az első női játékvezető, a japán férfiligában (J1 League) szintén, és ugyanabban az évben, 2022-ben a katari férfi világbajnokságon is dolgozott negyedik játékvezetőként.


KÍNA–TÁDZSIKISZTÁN 0–0

Noha a hajrában a kínai Csu Csen-csie fejelt egy lesgólt (a VAR-szoba jelzett), meglepetésre inkább a tádzsik válogatott állt közelebb a gólszerzéshez. Érvényes találat azonban nem született, maradt a döntetlen – az egyetlen tornaújonc, Tádzsikisztán tehát pontszerzéssel mutatkozott be.


18. ÁZSIA-KUPA, KATAR
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Kína–Tádzsikisztán 0–0

B-CSOPORT
Ausztrália–India 2–0
(Irvine 50., Bos 73.)
Üzbegisztán–Szíria 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik