SZAKSZEMMEL

LÁSZLÓ CSABA Lothar Matthäus korábbi segítője, a Hearts edzőjeLÁSZLÓ CSABA Lothar Matthäus korábbi segítője, a Hearts edzője
Vágólapra másolva!
2009.06.11. 02:36
Címkék
László Csabát, a Hearts elmúlt szezonban Skócia legjobb edzőjének és az év skót menedzserének megválasztott trénerét kértük meg, értékelje Lothar Matthäus fehérvári szerződését. Az erdélyi születésű szakember pályaedzőként segítette a német munkáját a magyar válogatottnál.

„Bevallom, meglepett Lothar Matthäus fehérvári szerződése, persze nem várhattam, hogy értesít a váltásról: az elmúlt években kétszer beszéltünk, bátorítani, nyugtatni próbáltam azután, hogy elhagyta Brazíliát, illetve gratuláltam neki a salzburgi kinevezését követően. Mindkét alkalommal éreztette velem, hogy nem igényli a szavaimat, így megszakadt a kapcsolat közöttünk. Bennem ugyanakkor semmiféle tüske nincs vele szemben, tisztelem futballista-pályafutását, a világ egyik legjobb játékosának tartom – az edzőt azonban az eredményei alapján ítéli meg a közvélemény. Lothar Matthäus erős karakter, megvan a sajátos elképzelése, amit nem hajlandó feladni. Éppen ezért vagyok büszke arra, hogy egyedüliként ellent mertem mondani neki, sőt elfogadta a meglátásaimat, a későbbiekben pedig már kikérte a tanácsaimat. A válogatott mérkőzéseken minden cserét megelőzően konzultáltunk, és a keret kialakításánál is elfogadta a véleményemet. Más kérdés, hogy a fehérvári munka teljesen eltér majd a kapitányi feladattól, kíváncsian várom, miként birkózik meg a kihívással. Kapitányként tilos hibázni, az összetartás ideje alatt intenzíven kell dolgozni, a klubedzői pozíció ellenben folyamatos, komplex munkát igényel, amely során minden téren naprakésznek kell lennie a trénernek. Nem tudom, hogyan lesz képes akceptálni a körülményeket, hogyan tudja elviselni, ha nem a szája íze szerint mennek a dolgok, valamint hogyan kezeli majd a ferdítéseket, hitegetéseket, amik valljuk be, a magyar futball jellemzői. Ugyanakkor hiánycikk Magyarországon az a fajta mentalitás, az a megalkuvást nem tűrő győzni akarás, amit ő képvisel, viszont kérdés, hogy ezt a nyerő típusú hozzáállást miképpen hasznosítja majd Fehérváron. Jürgen Klinsmannt hazájában nagy »motivátorként« jellemezték addig, amíg német kapitány volt, a Bayern München szakvezetőjeként azonban megbukott. A klubcsapatnál nem elég hevesen gesztikulálni, székeket törni az öltözőben, továbbá a meccsek előtt fanatizálni a játékosokat. Elhivatottan kell dolgozni, feltérképezni az ellenfeleket, kidolgozni a taktikát – kíváncsian várom, képes lesz-e minderre a német világsztár.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik