Egy századon és a szélen múlott Irina Privalova csodás visszatérése

Vágólapra másolva!
2008.07.29. 10:33
Egy századmásodperc – végül ennyin múlott a 40 éves Irina Privalova olimpiai részvétele. A kilencvenes évek egyik legjobb rövidtávfutója 1999 óta nem futott annyira jó időt, mint 2008-ban, de ez sem lett elég a pekingi repülőjegyhez, miután minimális különbséggel lemaradt a kazanyi olimpiai válogatón – ennek ellenére nem hagyja abba, és legalább még egy évre tervez.
Pekingről lemaradt, de folytatja: Irina Privalova még egy idényt biztos versenyez
fotó: Imago (archív)
Pekingről lemaradt, de folytatja: Irina Privalova még egy idényt biztos versenyez
Pekingről lemaradt, de folytatja: Irina Privalova még egy idényt biztos versenyez
fotó: Imago (archív)
Pekingről lemaradt, de folytatja: Irina Privalova még egy idényt biztos versenyez
Merlene Ottey és Irina Privalova is lemarad a pekingi olimpiai részvételről, pedig a két, legendásnak bátran nevezhető sprinternő az utolsó pillanatig versenyben volt az indulás jogának megszerzéséért.

Ottey a szlovén, Privalova az orosz országos bajnokságon maradt le minimális különbséggel a kiküldetési időtől – ez különösen az utóbbinak, a 2000-es olimpia 400 méteres aranyérmesének lehet fájdalmas, hiszen egy kissé kedvezőbb széljárásban könnyen megeshetett volna, hogy egészen „Pekingig fut”.

Az orosz futónő ugyanis Kazanyban egy századdal maradt le a döntőről, ráadásul abban az előfutamban, amelyben erős ellenszélben kellett elrajtolniuk. Ideje rosszabb lett, mint a másik futam harmadik helyezettjéé – így egy századmásodperc miatt maradt ki a csapatból…

„Azt kell mondjam, kicsit balszerencsés voltam, 1.5 m/s ellenszél volt, míg a másik futamban hátszelet kaptak. Így aztán lemaradtam. Korábban azt gondoltam, ha kijutok Pekingbe, akkor befejezem a karrierem. De most érzem magamban az erőt, legalább egy jó szezon még bennem van” – nyilatkozta Privalova az orosz Szport-Ekszpressznek.

Privalova visszatérése (és jó eredményei) féltékenységet váltott ki, az ifjabb atlétáknak szemmel láthatóan nem tetszett, hogy a „mama” igenis jelentős vetélytársuk lehet. Privalova futotta 2008-ban a harmadik legjobb időt az orosz 100 méteres sprinterek közül, de ettől még ugyanolyan barátságtalanul fogadták a sorsdöntő válogatón…

„Kissé fájdalmasan érintett, ahogyan a többi versenyző bánt velem. Voltak, akikhez odamentem gratulálni, de egyszerűen keresztülnéztek rajtam. Jól ismerem őket, sosem volt velük bajom, ehhez képest elfordultak tőlem, a 4x400-as sydney-i váltó tagjainak kivételével” – mondta.

A pekingi olimpiát Privalova csak a tévén keresztül nézheti, de férje és edzője, Vlagyimir Parascsuk úgy gondolja, még egy nagy világverseny benne lehet a kitűnő sprinterben.

„Kazany zsinórban az ötödik versenye volt, és egyáltalán nem volt kimerült. Sokkal jobban bírta a teste a kemény edzésmunkát, mint arra bármelyikünk is számított. Négy évre már nem tudunk tervezni, de Irában benne van még legalább két jó szezon. Mindketten azért dolgozunk, hogy egyszer még kijuthasson világversenyre” – nyilatkozta Parascsuk.

Végtére is, az utóbbi két évtized egyik legjobb rövidtávfutója csak nem elvesztett olimpiai válogatóval akar búcsút inteni a sportágnak…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik