Sporttörténelmet írt az amerikai csapat legsokoldalúbb tagja

Vágólapra másolva!
2008.07.24. 11:56
Sporttörténelmet írt, egyedülálló dolgot vitt véghez, de teljesítményétől nem voltak hangosak a lapok. A 39 éves amerikai öttusázó az első nő az ötkarikás játékok történelmében, aki a harmadik sportágban jut ki olimpiára: 1996-ban úszásban volt aranyérmes, Sydneyben triatlonban hatodik, Pekingre pedig már öttusázóként készül.
Sheila Taormina átalakulása: a dobogó tetején a 4x200-as gyorsváltóval Atlantában (balra)...
fotó: Imago (archív)
Sheila Taormina átalakulása: a dobogó tetején a 4x200-as gyorsváltóval Atlantában (balra)...
Sheila Taormina átalakulása: a dobogó tetején a 4x200-as gyorsváltóval Atlantában (balra)...
fotó: Imago (archív)
Sheila Taormina átalakulása: a dobogó tetején a 4x200-as gyorsváltóval Atlantában (balra)...

...öttusázóként a 2007-es vb-n...
Fotó: Imago
...öttusázóként a 2007-es vb-n...
Sheila Taormina sokoldalúságát botorság lenne kétségbe vonni: az olimpiai aranyérmes sportoló negyedik olimpiájára készülhet, méghozzá a harmadik sportágban.

Az Atlantában a 4x200 méteres amerikai női gyorsváltóval aranyérmes Taormina úgy döntött, hogy az úszás önmagában nem elég, és Sydneybe már triatlonistaként érkezett (és lett hatodik). Ezzel ő lett az első amerikai sportolónő, aki két különböző sportágban jutott ki olimpiára. Athénban a 23. helyen zárt, majd úgy döntött, hogy kevés a triatlon három tusája, és 2005-ben átnyergelt az öttusára – és ott is kiharcolta a kvótát. Hogy mi hajtja?

„A cél a győzelem, de egyben úgy érzem, missziót is teljesítek. Meg akarom mutatni az embereknek, hogy 39 évesen sem öreg valaki egy új sportág megtanulásához, nem kell tíz év az átnyergeléshez. Ezt be is bizonyítottam. Voltak időszakok, amikor nem gondoltam, hogy képes leszek rá. Súlyos anyagi nehézségekkel küszködtem, a házamat kellett eladnom, hogy finanszírozhassam a versenyzést. Szerencsére sokan mellém álltak, és kijutottam Pekingbe. Ugyanolyan gyönyörű élmény lesz az olimpia, mint tizenkét éve, Atlantában volt” – írta a kitűnő sportoló blogjában.

Taormina tulajdonképpen „brahiból" kezdett bele mindig új sportágakba, aztán komolyra fordultak a dolgok. Első triatlonversenyére csak szórakozásból nevezett be, majd miután megnyerte, átnyergelt közéjük. Amikor 2004-ben egy öttusaedző megkérdezte tőle, hogy mikor áll át a pentatlonra, Taormina még csak mosolygott, de egy rövid kitérő (ekkor sífutással próbálkozott) után tényleg elkezdte a felkészülést harmadik sportágában.

MAGYAR „SOKOLDALÚAK”

A magyar női sportolók között is vannak, akik több sportágban is próbára tették magukat: Kürti Éva bobban (2002) és súlylökésben, valamint diszkoszvetésben (2004) szerepelt már olimpián – azaz már csak egyszeri sportágváltás kell Taormina utoléréséhez. Szabolcsi Szilvia a kerékpározást és a gyorskorcsolyázást űzte párhuzamosan, de csak előbbiben sikerült az olimpiai részvételt elérnie. Gyenesei Leila sífutóként már vett részt olimpián, Pekingben öttusázóként indul.
Hogy lesz-e negyedik?

„Isten ments, már csak az kéne! Rengeteg stresszel jár a sportágváltás, ráadásul érzem, hogy lassan ideje visszavonulni. A célt, amiért dolgoztam, elértem, Peking után a civil életre szeretnék koncentrálni” – mondta.

„Nagyon ideges típus vagyok, ráadásul önbizalomhiányban szenvedek. Mindig is a rengeteg munkával igyekeztem ezt kompenzálni, és ez juttatott el az olimpiákra. Amikor belekezdek valamibe, tudom, hogy keményebben dolgozok, mint bárki más” – tette hozzá.

Ha karrierjét tekintjük, azt kell mondanunk: a kemény munka néha egyedülálló módon hozza meg gyümölcsét.

SHEILA TAORMINA

1969-ben született a Michigan állambeli Livoniában. A főiskolán kezdett el versenyszerűen úszni, és 1991-ben már a Georgiai Egyetem csapatkapitánya volt. 1996-ban aranyérmes az olimpián a 4x200-as gyorsváltóval, 2000-ben 6. helyezett, 2004-ben 23. triatlonban. 2005-ben kezdett öttusázni, a pekingi kvótát a Pánamerikai Bajnokság megnyerésével vívta ki.

...és triatlonozóként, még 2001-ben
Fotó: Action Images (archív)
...és triatlonozóként, még 2001-ben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik