Megvan a csapat gerince

Kecskés István, Pietsch TiborKecskés István, Pietsch Tibor
Vágólapra másolva!
2008.06.03. 07:26
Címkék
Lothar Matthäus több mint nyolcvan játékost próbált ki, legutóbb Várhidi Péter a fiatalítást tűzte ki célul. Erwin Koeman válogatottjában vegyesen vannak fiatalok és rutinosok, bízzunk benne, hogy a holland edző rátalál a helyes arányra, s vele sikeresebb lesz a nemzeti csapat, amelynek már megvan a gerince.

Görögország legyőzését 5500-an, a Horvátország elleni 1–1-et már tízezren tapsolták meg a helyszínen: ha más nem, az kiderült az elmúlt két hétben, hogy a közönség bizalmat szavazott Erwin Koemannak – és csapatának. Lothar Mätthaus bukását követően ugyan sokan kétkedve fogadták újabb külföldi szakember kinevezését, a holland tréner azonban hamar megnyerte a szurkolókat (és a hírek szerint a játékosokat is). Tegyük hozzá, nagy ördöngösségre nem volt ehhez szükség. Ahhoz, hogy a publikum a nevét skandálja, elég volt szimpatikusan és szerényen viselkednie, no és persze nem keveset használt a két Európa-bajnoki részvevő elleni jó eredmény. Más kérdés, hogy a szeptemberben induló világbajnoki selejtezőkön mire lesz képes ez a válogatott. Ez, igen, hiszen nagy változásokat aligha várhatunk. Kijelenthető: Juhász Roland, Dárdai Pál, Vadócz Krisztián, Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs és Huszti Szabolcs helye biztos a kezdő tizenegyben, és – a Nemzeti Sport szerint – Fülöp Márton, Szélesi Zoltán, továbbá Lőw Zsolt is jó eséllyel pályázik a csapattagságra. Vaskó Tamás és Vanczák Vilmos párharca ugyanakkor abszolút kétesélyes: az előbbi mellett az szól, hogy a horvátok ellen valamivel jobban játszott, mint a vetélytársa egy héttel korábban, az utóbbi esélyeit viszont az növeli, hogy rutinos, hogy klubcsapatában, a Sionban stabil embernek számít (Vaskó Tamás, ugyebár, alig-alig jutott szóhoz a Bristolban). Az augusztus 20-i, Montenegró elleni találkozó valószínűleg eldönti, hogy szeptember 6-án melyikük lép majd pályára Dánia ellen.

Addig nem érdemes ezen rágódnunk. Erwin Koeman azonban hadd törje a fejét!

ALBÁNIA

Nem lesz könnyű ellenfél. Habár Albániával kapcsolatban még az is felvetődött, hogy a szövetségben zajló átláthatatlan események miatt kizárják a sorozatból, ám az utóbbi időben elmaradtak az ezzel kapcsolatos hírek. Minden valószínűség szerint találkozik az albánokkal a magyar együttes, s a jelek szerint egyáltalán nem lesz könnyű dolga velük. Hogy mást ne mondjunk ellen az Európabajnokságra készülő lengyel válogatott is alaposan megizzadt az albánokkal, csak 1–0ra tudta legyőzni őket.

DÁNIA

Erősek és megalkuvást nem ismerők. A dánok is a lengyelekkel csaptak össze legutóbb, ám az előkészületi találkozón döntetlenre végeztek velük. A dán válogatott erejét jelzi az is, hogy néhány nappal korábban 1–1-re játszott Hollandiával, az Európa-bajnoki cím egyik várományosával is. A dán válogatottban szinte kivétel nélkül rutinos, nagy nemzetközi tapasztalatú futballista szerepel. A keret egyik legjobb játékosa Dennis Rommedahl, aki a holland Ajax profija.

MÁLTA

Biztos, hogy nagy szeretettel várják a szigetországban a magyar válogatottat, hiszen nemzeti tizenegyük a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezőn győzött ellenünk. Az utóbbi időben két sikert is összehozott a csapat. A Liechtenstein elleni 7–1-nek nem érdemes különösebb jelentőséget tulajdonítani, de az Izland elleni 1–0 azért mindenképpen említést érdemel. Málta válogatottja már túllépett azon, hogy mi, magyarok a könnyedén legyőzhető ellenfél kategóriába soroljuk.

PORTUGÁLIA

Nagyon jó csapat, bár márciusban kikapott Görögországtól (1–2), és az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén is „csak” 2–0-ra győzte le Grúziát. Az a csapat, amelyben helyet kap Cristiano Ronaldo, Deco, Nuno Gomes vagy éppen Simao Sabrosa, nem lehet rossz. A portugál keret tagjainak mindegyike meghatározó európai élcsapatban futballozik. A kispadon is kiváló szakember ül, hiszen Luiz Felipe Scolari 2002-ben a brazil válogatott kapitányaként világbajnoki címet nyert.

SVÉDORSZÁG

Az Európa-bajnokságra készülő svéd válogatott játékosainak hatalmas a tapasztalatuk, az egyik legrutinosabb csapat az egész kontinensen. Az olasz Internazionalében futballozó Zlatan Ibrahimovic pedig a földrész legjobb támadói közé sorolható. Ha nem égnek le az Eb-n – amúgy nem szoktak leszerepelni a nagy versenyeken... –, akkor várhatóan nagyjából ugyanaz a csapat szerepel majd ellenünk is, mint amely az idén nyáron Ausztriában és Svájcban játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik