Büntetlenül üthetett

BOTÁR LÁSZLÓ, CH. GÁLL ANDRÁS, HORVÁTH ORSOLYA, MIHÁLYI ANDRÁSBOTÁR LÁSZLÓ, CH. GÁLL ANDRÁS, HORVÁTH ORSOLYA, MIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.05.16. 00:20
Címkék
Eljárásjogi alap hiányában megszüntette az eljárást az MKOSZ fegyelmi bizottsága a döntő negyedik mérkőzésén Amra Dapót szándékosan megütő Ivana Matovics ügyében, aki így játszhatott a keddi, mindent eldöntő találkozón.

Dél van, odakint olvasztja az aszfaltot a perzselő májusi nap, odabenn, a Magyar Sportok Háza negyedik emeletén, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége irodájában már egy órája ülésezik a fegyelmi bizottság Puskás Árpád elnökletével. Röviden az előzmények: a női bajnoki döntő szombati, pécsi mérkőzésén – melyet a Sopron 81–68-ra megnyert – Ivana Matovics, a vendégek montenegrói illetőségű, de a szerb etnikumhoz tartozó (hajmeresztő, de a finálé hiszterizált légkörében még ennek is jelentősége van...) centere ököllel gyomron vágta Amra Dapót, a pécsiek horvát bedobóját. A játék hevében Földházi Tamás és Vígh Péter játékvezető nem látta/nem ítélte beavatkozásra méltónak az esetet, hiába ugrott fel egy emberként a pécsi kispad.

A meccs után a pécsi vezérkar Benczur Lajos ellenőr és Cziffra Mihály, a JB elnöke társaságában megtekintette a felvételt, mindenki konstatálta az ütés tényét, majd Rózsa Gábor, a Pécs ügyvezetője beadványt küldött Buttás Pálhoz, az MKOSZ női tagozata elnökéhez – a szolgálati utat betartva –, hogy ő továbbítsa a feljelentést a fegyelmi bizottságnak. Buttás ezt vasárnap nehezen értelmezhető indokokkal megtagadta, mire a pécsiek kínjukban Berényi Jánoshoz, az MKOSZ elnökéhez fordultak.

Berényi – miután a felvételen jól látható ütést maga is kivizsgálandónak minősítette – felülbírálta Buttást, és kedd délelőtt 11-re, vagyis az ötödik, sorsdöntő meccs napjára összehívta a fegyelmi bizottságot.

De vissza a Sportok Házába! A folyosón Rózsa Gábor, akár egy ketrecbe zárt oroszlán, járkál fel s alá. Aztán negyed egykor nyílik az ajtó, s kilép Puskás úr. Arca lángvörös, és az ítélet kihirdetése helyett szabadkozni kezd: „Ne haragudjatok, nem mondhatok semmit, még a döntést sem közölhetem, két órán belül feltesszük a szövetség honlapjára, a www.hunbasket.hu-ra. Tegnap este Berényi úr nyomatékosan megkért, hogy ne nyilatkozzam semmit...” (Néhány

órával később, a soproni meccs szünetében az elnök kategorikusan cáfolja, hogy egyáltalán beszélt volna Puskással, nemhogy megtiltotta volna neki a nyilatkozatot...)

Így nem marad más, mint közölni a szóban forgó honlapon valóban meg is jelenő döntést, melynek lényege: „A fegyelmi bizottság megfelelő eljárásjogi alap hiányában az eljárást megszüntette.”

Matovics tehát játszhatott a döntő esti, ötödik mérkőzésén, mivel nem volt olyan paragrafus a szövetség fegyelmi szabályzatában, amely lehetővé tette volna bármiféle fegyelmi határozat meghozatalát videofelvétel utólagos elemzése alapján.

A nemzetközi analógiák számosak. Az NBA-ben idén két alkalommal is egy-egy meccsre eltiltották Kobe Bryantet, a Los Angeles Lakers sztárját szimpla könyöklés miatt, jóllehet a mérkőzésen a bírók nem is jelezték a szabálytalanságot. Az angol futballélvonal, a Premier League megannyi, videofelvétel megvizsgálása után hozott szankcióját már ne is említsük...

Legszebb az egészben, hogy maga a sportág nemzetközi szövetsége, a FIBA is ismeri a videofelvétel alapján meghozott fegyelmi ítélet fogalmát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik