A bombagólok fordulója

BORBOLA BENCE, SINKOVICS GÁBORBORBOLA BENCE, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.05.07. 00:43
Címkék
A Borsodi Liga 27. fordulójában két igazán emlékezetes gólt láthattunk: Rákospalotán a góllövőlistán egyre feljebb kúszó, már 14 találatnál járó Torma Gábor lőtt bombagólt a váciak kapujába, Pécsen pedig az immár a Paks színeiben játszó csatár, Horváth Ferenc ollózott félfordulattal a kapuba.

A REAC-os Torma Gábor önbi zalmával, úgy tűnik, nincs probléma: ha egy támadó 34 méterről bátran elvállalja a lövést, akkor annak minden bizonnyal megvan az oka.

Egy biztos, a hétszeres válogatott a Vác elleni, 4–0-ra megnyert mérkőzésen ritkán látható nagy gólt lőtt szabadrúgásból. Ha ezt mondjuk Frank Lampard teszi a Premier League egyik találkozóján, akkor a televízióban minden bizonnyal napokig ismételgetnék a felvételt. A rákospalotai futballista lövése élményszámba ment, hiszen a labda úgy vágódott a kapu bal felső sarkába, mintha zsinóron húzták volna. Persze lehet ilyenkor tippelgetni, hogy a REAC 31 éves támadója vajon tudatosan célozta-e meg a felső sarkot vagy a nekifutást követően – amolyan minden mindegy, „csak találjam el a kaput” alapon – csupán belebikázott egy nagyot a labdába, azonban a végeredményt tekintve ez mindegy is…

Torma Gábor mindenesetre azt mondta, a hosszú sarkot tudatosan célozta meg, ám ahhoz, hogy a labda ilyen pontosan vágódjon a kapuba, kellett némi szerencse is.

„Bizonygathatnám, hogy ennyire pontosan tudok célozni, illetve mondhatnám, hogy megnéztem magamnak a bal felső sarkot, és végül oda rúgtam a labdát, de azt hiszem, ezt úgy is kevesen hinnék el – mondta a csatár. – Az viszont tény, hogy ilyen szituációkban mindig a hosszú sarkot célzom meg, és a lövésbe minden erőmet és dühömet beleadom. Sohasem a csavarást választom, és remélem, hogy ezt kevés kapus jegyzi majd meg. Persze ki tudja, lehet, hogy a következő héten megviccelem őket, és talán mégis a rövid felsőt választom.”

A REAC csatára szerint egy ilyen találathoz remek technikai tudás és mindenekelőtt rengeteg gyakorlás kell.

„Minden edzésen gyakorlom a szabadrúgásokat, csak sajnos ez eddig a meccseken nem látszott meg – folytatta Torma Gábor. – Előfordult már, hogy a tréningen hasonlóan nagy gólt lőttem, csak hát azzal senki sem foglalkozik. Örülök, hogy most a Vác ellen többen is láthatták: tudok én bombagólt is lőni.”

Ami pedig Horváth Ferenc – nem kevésbé látványos – gólját illeti… Nos, alighanem minden futballista ilyen debütálásról álmodik: néhány napos közös edzés és a frissiben aláírt szerződés után máris fontos gólt szerezni. Horváth Ferenc, a paksiak támadója – akit a közelmúltban Székesfehérvárról tanácsoltak el, mondván, a fiataloké a jövő – éppen ezt élhette át a hét végén: a 33 éves csatár látványos, ollózós góllal járult hozzá a Paks PMFC elleni 2–0-s idegenbeli sikeréhez.

Sokan emlékeznek arra az ollózós találatra, amelyet még a válogatott mezében 2000 májusában Szaúd-Arábia ellen lőtt, amelyet hetekig, hónapokig, sőt évekig ismételt a televízió – Horváth Ferenc Pécsen hasonló mozdulattal vette be a hazaiak kapuját.

„Van hasonlóság a két gól között, és bizony az a szaúdiak elleni válogatott meccs nekem is eszembe jutott a pécsi bajnokit követően – mondta Horváth Ferenc. – Ha úgy hozza a sors, akkor megpróbálkozom ezzel a lövésfajtával, és ha jól sikerül a mozdulat, akkor a meglepett védők és a kapus már tehetetlen. Bevallom, számomra gyógyírt jelentett ez az ollózós találat, és miután minden gól egy üzenet, ennek is van címzettje…”

Horváth Ferenc itt elharapta a mondatot, de azt sejteni lehet, mire céloz, hiszen Székesfehérváron jókora sebet kapott.

Érdekesség, hogy amíg a fehérvári edző, Marijan Vlak nem tudta a bajnokságban gyengén szereplő csapatába beépíteni a támadót, addig az élvonalbeli újonc Paks szakvezetője, Lengyel Ferenc azt nyilatkozta: Horváth Ferenc egyetlen perc alatt beilleszkedett csapatába.

„Én is úgy érzem, hogy remek közösségbe kerültem, úgy fogadtak a fiúk, mintha ezer éve itt játszanék, márpedig ennél jobb inspiráció aligha kell egy játékosnak – mondta még Horváth Ferenc, magyarázatot adva arra, milyen lelkiállapotban futballozott Pécsett, és minek köszönhető, hogy volt bátorsága akrobatikus mozdulattal ellőni a labdát. – Van esély arra, hogy a

következő évadban is Pakson futballozzak, persze remélem, hogy addig még néhány góllal bizonyítom, érdemes volt hinni bennem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik