Helyzetei harmadát váltotta gólra Magyarország és Svájc is – statisztikák

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.16. 11:42
Sallai Roland felfelé lógott ki a magyar csapatból, de csodát ő sem tudott tenni (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott 3–1-re kikapott Svájctól az Európa-bajnokság A-csoportjának szombat délutáni mérkőzésén. Írásunkban a SportsBase által összegyűjtött statisztikákból szemezgetünk.

 

Kezdjük a legegyértelműbb számokkal, tehát a lövésekkel és a helyzetek minőségével: a magyar válogatott ötször vette célba Sommer kapuját, ebből kétszer el is találta, egy alkalommal pedig gól is született – Varga Barnabás fejeséből. A mieink átlagban 11 méterről próbálkoztak, s végső soron a helyzeteik minőségének megfelelő számú gólt szereztek, tekintve, hogy a várható góljaink száma (xG) 1.07 volt.

Ezzel szemben a svájciak háromszor többet próbálkoztak (15 kapura lövésből hét találta el Gulácsi kapuját), ellenben túllőtték várható góljaik számát – 1.77-es xG-re három találatot szereztek, s ebben egyértelműen Aebischer átlövése jelenti a többletet. Ugyanide tartozik, hogy a helvétek átlagosan 17 méterről vették célba a kaput – Aebischer átlövését már említettük, míg Embolo a tizenegyespont magasságában emelt a kapunkba, de szinten ugyanonnan volt eredményes az első gólt jegyző Duah is.

A helyzetkihasználás ezzel együtt mindkét oldalon azonosnak mondható: a Rossi-csapat három értékelhető helyzetéből egyet, míg a Yakin-legénység kilencből hármat váltott gólra.

Forrás: SportsBase

A lövések és a helyzetek után lássuk az egyéni teljesítményeket. A futballisták összesített produkcióját objektíven mérő InStat-index szempontjából alaposan fölénk nőtt az ellenfél: Granit Xhaka 289-es,  Breel Embolo 283-as, míg Michel Aebischer 262-es értékelést produkált, ellenben a magyar csapat legjobbja e szempontból a 245-ös (!) indexet jegyző Bolla Bendegúz volt, megelőzve az egyaránt 238-as indexen álló Nagy Ádám, Sallai Roland duó tagjait.

A támadó jellegű, tehát előre adott passzok szempontjából nincs nagy különbség: Szalai Attila (31/24) és Granit Xhaka (30/23) passzainak a harmadát fülelték le az ellenfelek, ellenben a középső védő Orbán (22/19), Akanji (34/31) duó viszonylag kevés átadást rontott. A kulcspasszokat tekintve magyar oldalon Kerkez és Szoboszlai, míg a svájciaknál Rodríguez és Embolo jegyzett fejenként kettőt – itt nagyon kiegyenlített a mérleg.

Forrás: SportsBase

A labdáért vívott párharcokban a mezőny legjobbja Willi Orbán volt 13 megnyert párharccal, bekkünk mögött a 11-11 megnyert párharcot számláló Varga Barnabás, Dan Ndoye duó következik, míg Szalai Attila és Ricardo Rodríguez fejenként kilenc párharcot nyert meg a mezőnyben. A meccs legjobban cselező játékosa Sallai Roland lett, öt cselezési kísérletéből öt volt sikeres (100 százalékos mutató), míg Dan Ndoye hét próbálkozásból ért el öt sikeres cselt. Rajtuk kívül még Bollát érdemes megemlíteni, aki háromból kétszer tudta csellel átverni védőjét.

A szereléseket tekintve egyértelműen a mieinknek volt több dolga, így nem meglepő, hogy a rangsor élén az öt kísérletből négyszer sikeresen szerelő Fiola Attilát találjuk. Mögötte 4/3-as, illetve 3/3-as mérleggel Kerkez, illetve Varga áll a rangsorban. A legtöbb passzt a svájci Schär fülelte le (szám szerint nyolcat), aki így megelőzte a hét átadást elcsípő Orbánt és Xhakát. Mögöttük Szalai, Aebischer, Gulácsi a sorrend.

Forrás: SportsBase

Az egyéni mutatók után lássuk a támadások építésében látható különbségeket, kezdve a magyar válogatottal. A mieink összesen 25 alkalommal törtek be a támadóharmadba a mérkőzésen, ebből 14 alkalommal a bal oldalon próbálkoztak (leginkább Kerkez, Sallai, illetve Szoboszlai próbálta megbontani a svájci védelmet), míg nyolcszor a jobb oldalon vezették az akciókat. A magyar játékosok látványosan kerülték a középső zónát (itt Xhaka és Freuler szűrt), ahol csupán háromszor léptek be a támadóharmadba. A legtöbb mélységi indítást Szoboszlai (5) vállalta magára, rajta kívül Fiola (4) és Nagy Ádám (3) próbálkozott, míg progresszív labdacipelés terén Schäfer és Sallai (fejenként kettő) volt valamelyest aktív a magyar csapatban.

Forrás: SportsBase

A svájciak ehhez képest nagyjából egyenlő mértékben törtek be a támadóharmadba minden oldalon. A leginkább használt zóna a középső volt (kilenc alkalommal vezettek akciót), míg a két zónát lefedő jobb, illetve bal oldalon 12-12 akció futott. A második legaktívabb zóna ezzel együtt a jobb szél volt, ahol Widmer (valamint esetenként Ndoye és Duah) hét alkalommal gyötörte Kerkez Milost. Granit Xhaka nyolc mélységi indításával a mezőny legjobbja volt ezen a téren (Akanji és Aebischer 4-4 alkalommal választotta ezt a megoldást), míg a legtöbb labdát Rodríguez cipelte a támadóharmadba (hármat).

Forrás: SportsBase

A labdaszerzések számai (valamint helye) is árulkodóak: noha átlagban szinte ugyanazon a vonalon szerezte meg mindkét fél a labdát, a magyar játékosok inkább a pálya jobb oldalán tudtak labdákat szerezni (Lang, Fiola és Nagy révén), ellenben a svájciak a pálya teljes szélességében be tudták gyűjteni a labdát. További különbség, hogy az alpesiek jobban reagálták le az eladott labdáikat: a labda elvesztése utáni öt másodpercben egyszer, míg a labda eladása utáni 10 másodpercben ötször szerezték vissza azt – a mieinknél ugyanezek a számok nulla, illetve három labdaszerzés.

Forrás: SportsBase

Egy dolog biztos: a szombati mérkőzés sorsa nem Gulácsi Péteren múlott. Az RB Leipzig kapusa négy védése mellett többször és pontosabban passzolt svájci kollégájánál, valamint több alkalommal vett részt a támadásépítésben is – ellenben csupán egyszer juttatta az ellenfél térfelén tartózkodó csapattárshoz a labdát, míg Sommernek ez négyszer sikerült (pechünkre a harmadik svájci gól is az általa előreküldött labdából született).

Forrás: SportsBase

Végül, de nem utolsósorban a magyar válogatott a megnyert párharcok tekintetében uralta a pályát, hiszen a 14-ből nyolc zónában a Rossi-csapat bizonyult  jobbnak – négy területen a svájciak nyertek meg több párharcot, míg két helyen azonos mértékben oszlottak el a megnyert csaták. A legtöbb csata a védelmünk jobb oldalán, annak is az első részében zajlott: ott 12-szer magyar, 14-szer pedig svájci siker született. További érdekesség, hogy számszerűleg úgy a támadó, mint a védekező párharcokból a magyarok nyertek többet – ez azonban már nem változtatott a meccs kimenetelén.

Forrás: SportsBase

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 1–3 (0–2)
Köln, 41 676 néző. Vezette: Slavko Vincic (Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic) – szlovénok
Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik