Remekül hajráztak Ferlingék

BERECZKY ATTILA, DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, DONÁT TAMÁS, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.08.04. 22:36
Címkék
A legutóbbi zágrábi női világbajnoki söntő két résztvevője, az aranyérmes Franciaország és a második helyen végző Magyarország olimpiai felkészülési mérkőzésen találkozott szerdán, Veszprémben, a férfi kézilabda európai hírű fellegvárában. A Fotex-csarnokban minden igényt kielégítő vendéglátásban volt része a világ legjobbjainak, ráadásul szakértő közönség előtt mutathatták meg hol tartanak az athéni felkészülésben. A találkozót a Horváth, Marton bíró kettős vezette, amely néhány napja tett nemzetközi kategóriás vizsgát, és a világbajnoki döntő visszavágóján, vagyis igen rangos találkozón debütálhatott.
Legutóbb másfél héttel ezelőtt Franciaországban találkozott a két csapat, és akkor egy góllal, Mocsai Lajos együttese nyert. A szerdai összecsapás Görbicz Anitának, Veszprém szülöttének, különösen emlékezetes maradt, hiszen 50. alkalommal öltött címeres mezt.
A pokolian forró csarnokban, az első gólt Szabó Melinda lőtte, aki Athénban befejezi pályafutását a francia válogatottban, amelynek évek óta kulcsjátákosa. Az olimpiai ezüstérmes együttesben Radulovics, Lovász, és Kulcsár remekelt, és a lövéseikkel szemben tehetelen volt Dudziak kapus. Pálingernek is akadt volna dolga, mert társai védekezésben óvakodtak az ütközésektől, valamint nem mindig tudták követni a vendégek gyors húzásait. A félidő közepéig felváltva vezettek a sokat hibázó csapatok. Ekkor Pálinger elkezdte halmozni a bravúrokat, társai pedig támadásban csillogtak (11-7). Azt is elbírta az energikusabb magyar válogatott, hogy Radulovics és Kulcsár ziccert hibázott. A mieink újabb könnyelműsködéseit, azonban már kihasználták a franciák (11-13), akik a tesztmérkőzésekre (visszavágó csütörtökön a Papp László Arénában) 16 játékossal érkeztek, és Olivier Krumbholz kapitány pénteken hirdeti ki az Athénba utazó 15 kézilabdázó névsorát.
A szünetben csak ennyit jegyzett meg Mocsai Lajos: "Kicsit hullámzó, akadozó a játékunk."
A vendégek összeszedték magukat a szünetben, és ha nem hibáznak ziccereket, nagyobb különbséggel vezethettek volna (19-21). Frissített együttesén Mocsai Lajos, aki mind a 16 játékosát nevezte a találkozóra. Pállfy látványos ejtéssel mutatkozott be, és Ferling is bizonyította, hogy máris jó formában van. A franciáknál Lejeune, Szabó és Czanó vitte a prímet (23-26).

Görbicz Anita (világos mezben) és a többi magyar játékos fantasztikus finissel mentett pontot Franciaország ellen
Görbicz Anita (világos mezben) és a többi magyar játékos fantasztikus finissel mentett pontot Franciaország ellen
Görbicz Anita (világos mezben) és a többi magyar játékos fantasztikus finissel mentett pontot Franciaország ellen
Mocsai mester Sirinát küldte a kapuba, Siti irányított, és Görbicz húzódott a bal szére. A változtatás után időt is kért a kapitány, hogy a hajrára összeszedje szétesni látszó együttesét (24-29).
A végjátékban újra kevesebb hibával próbált felzárkózni Magyarország, amelynek még frissülnie kell, hogy csütörtökön megverhesse a világbajnokot. A mieink küzdőszellemével azonban nem volt gond, amit bizonyított az utolsó három perc. Ekkor szinte megismétlődött a zágrábi világbajnoki döntő, csak éppen ellenkező előjellel. Ezúttal a franciák adták el tetemes előnyüket, és a mieink, küzdöttek fantasztikusan. Farkas látványos góllal állította be a végeredményt, az utolsó másodpercben.



Tv: a Magyarország- Franciország találkozót csütörtökön 17.45-órakor közvetíti az MTV. ---- A női és a férfikeret szerdán befejezte a közös hévízi edzőtáborozást, és ebből az alkalomból a híres fürdőhelyen, a Hotel Európában olimpia előtti záró sajtótájékoztatót tartott a szövetség. Sinka László, az MKSZ főtitkára, az athéni magyar kézilabda-küldöttség csapatvezetője kiemelte, hogy először edzőtáborozott közösen a két keret és a hévízi körülményeket mind a játékosok, mind pedig a vezetők ideálisnak értékelték.
Mocsai Lajos, a nők szövetségi kapitánya szerint június közepétől óriási munkát végzett a csapat, amelynek ez az összegző, utolsó hét is remekül sikerült. "Nem szeretnék túl nagy terhet tenni a lányok vállára, ezért azt mondom, nem aranyat, hanem érmet szeretnénk hozni Athénból - vélekedett Mocsai Lajos. - A csoportküzdelmek után következik a legkritikusabb mérkőzésünk, vagyis a negyeddöntő, amelynél előrébb egyelőre nem érdemes tervezni. A jelenleg tizenhat tagú keretben Kindl Gabriella és Tóth Tímea vetélkedik a bentmaradásért, és közöttük a világbajnok franciák elleni két mérkőzést követően, várhatóan szombaton döntök."
Ez egyben azt is jelenti, hogy három irányítóval (Ferling, Görbicz, Siti) és két jobbszélsővel (Lovász, Pálffy) utazik a keret jövő kedden Athénba.
A férficsapat mestere, Skaliczki László elmondta, hogy együttese szombatig Hévízen marad, pontosabban innen utazik csütörtökön Csáktornyára, majd szombaton Nagyatádra, hogy a világbajnok Horvátország ellen felmérje, hol tart a felkészülésben. "A sikertelen tavaszi világbajnoki selejtező után a maximumot szeretnénk kihozni magunkból a nyári játékokon - mondta Skaliczki László. - Az edzőtáborozásaink és az eddigi tesztmérkőzéseink kitűnő körülmények között zajlottak és jól sikerültek, amihez elengedhetetlen volt a szövetségtől, az egészségügyi csoportunktól és a pszichológusunktól kapott sok segítség. A képzeletbeli házunk falai tehát állnak, már csak a szép tetőt kell ráépíteni."
A kapitány nem mondta ki, de a szövetség elnöksége megfogalmazta: sikernek tartaná az olimpiai pontszerzést. Vass Sándor, az MKSZ szakmai alelnöke szerint ez reális terv, az éremközeli eredmény pedig óriási bravúr lenne. Ezt megerősítette Karádi Péter elnökségi tag is. A hévízi sajtótájékoztatón az MKSZ több százmillió forint értékű, két és fél évre szóló szponzori szerződést kötött a Pannon GSM-mel, amellyel hosszú távú együttműködést tervez. Ugyanott támogatói megállapodás született a szövetség és az Index.hu Rt. között is. ---- Azt, hogy nem lesz hűvös a magyar-francia meccsen, a helyszínt igazán ismerők már jóval a meccs előtt tudták. Csoknyai István, a Fotex csapatkapitánya már délben a Balatonalmádiban található Neptun strandon (a veszprémi fiúk a terem foglaltsága miatt itt tartották második edzésüket), azt mondta, hogy már a reggeli tréningen nagy volt a hőség a teremben. "El lehet képzelni, mi lesz, ha délután még bezsúfolódik kétezer ember" - mondta Csoknyai.
"Ennyi csinos lányt még nem láttak ezek az öltözők" - jegyezte meg az egyik rendező, amikor a magyar válogatott tagjai leszálltak a buszról. Való igaz, a sok nagy csatát megélt Fotex-csarnokban nem rendeztek még ilyen rangos női meccset. (Tegyük hozzá, nem is könnyű, hiszen a földkerekség két legjobb válogatottja, a horvátországi vb-arany-, illetve ezüstérmese lépett pályára.) A férfimeccsekhez szokott veszprémi publikum is kíváncsi volt a hölgyekre, s bár nem voltak annyian, mint a Magdeburg elleni Bajnokok Ligája-döntőn, azért megteltek a lelátók. A dunaújvárosi Nagy Ivett is ott volt a királynék városában, igaz, kicsit korábban lépett pályára, mint azt néhány hete tervezte. Az éppen a keretszűkítéskor kimaradt balszélső ugyanis az előmeccsen játszott, ahol a válogatottak nélkül felálló Győr és Dunaferr találkozott. Az ugyancsak újvárosi Pálffy Zsuzsa viszont egy hete még álmában sem gondolta volna, hogy Veszprémben címeres mezben hallgathatja a Himnuszt. Mégis ott lehetett, a sors így rendezte… ---- Szabó Melinda: - Jó meccs volt. A közönségnek biztosan tetszett, hiszen sok gólt láthatott. Ezúttal a végjátékunkkal volt gond, hiszen az utolsó percekig jól játszottunk. Ha ekkor nem adunk el néhány labdát, nyerhettünk volna. De most tényleg nem az eredmény volt a legfontosabb.

Pálffy Zsuzsanna: - Remek érzés volt újra a válogatottban szerepelni, remélem, ameddig lehet, itt maradhatok a többiek között és segíthetek a csapatnak.

Kirsner Erika: - Az mindenképpen pozitívum, hogy a hajrában ezúttal mi voltunk a jobbak, hiszen az utolsó öt percben hoztuk vissza a meccset majdhogynem reménytelen helyzetből. A védekezésünkön mindenképpen javítanunk kell, remélem, hogy szerdán Budapesten nyerni tudunk a franciák ellen.

Siti Eszter: - Izgalmas mérkőzést játszottunk a világbajnok Franciaország ellen. Igaz, mindkét oldalon sok volt a hiba, de ez a felkészülésnek ebben a szakaszában még benne van a játékban, bízom benne, hogy éles helyzetben ezek majd elmaradnak. Annak viszont örülhetünk, hogy a hajrában volt tartása a csapatnak és a fantasztikus veszprémi közönség előtt sikerült elérnünk a döntetlent. ---- Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Az utóbbi két nap rendkívül fárasztó programja miatt, nem lehetett elég friss együttesem. Ráadásul a franciák mérkőzéseinek videoelemzése is elmaradt az egyéb fontos, de nem szakmai programok miatt. A lányok mégis nagyon igyekeztek, és hatalmas küzdelemben kiegyenlítettek a hajrában. A támadójátékunk akadozott, sok ziccert hibáztunk, ugyanakkor a végén okosan játszottunk, és kitűnően küzdöttünk. A közönség is rendkívül sokat segített. Csütörtökön koncentráltabb, még nagyobb mérkőzést fogunk játszani a világbajnokkal.

Olivier Krumbholz, a francia vélogatott szövetségi kapitánya: - Rettentően ideges vagyok, mert a mérkőzés végjátékában ugyanazt a hibát követtük el, amit a magyarok a zágrábi világbajnoki döntőben. Ötgólos előnyt nem lett volna szabad eladnunk. Ugyakkor örömmel láttam, hogy kezd összeállni a csapatunk, hiszen a nagyon erős magyarokkal újra jó meccset vívott. Egy-egy játékosom teljesítményével nem lehettem tökéletesen elégedett, de Dudziak kapus, Szabó, Lejeune és Wendling mégis húzóembere volt a csapatnak. A magyarok nem játszottak igazán jól, fáradtnak tűntek a sok edzés után. Szurkolóiknak azonban nem kell aggódniuk a válogatott miatt, mert nagyon jó együttes. A játékvezetőkre egy szavunk sem lehet, korrekten bíráskodtak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik