Indul az utazás az Eb-re: Dublin, Debrecen, Weiler im Allgäu

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 23:36
Hétfő délelőtt Telkiben kocognak a válogatott keret tagjai (Fotó: Török Attila)
Az egyhetes telki felkészülést követően hétfőn Írországba utazik a válogatott, s kedden Dublinban 20.45-től játszik felkészülési mérkőzést, szombaton 18 órától Debrecenben Izrael lesz az ellenfél, aztán irány Németország, az Európa-bajnokság.

Sűrű hétfő vár a válogatott tagjaira. Az ébresztőt és a reggelit követően az edzőpályára vonulnak a játékosok, Szoboszlai Dominik és társai délelőtt 10.30-tól tréningeznek Telkiben. Az elmúlt napokban volt idejük hozzászokni ehhez az időponthoz, Marco Rossi szövetségi kapitány az Európa-bajnoki felkészülés napjaiban többször is délelőtt tartott edzést csapatának. Az alighanem szokásos elemeket – alapos bemelegítés, néhány sprintgyakorlat, egymás közti játék, szöglet- és szabadrúgás-variációk – tartalmazó, mérkőzés előtti utolsó tréning immár a frissítés jegyében telik, a csapat az ebédet követően indul útnak Írország felé.

Nem először dönt így a szakmai stáb.

A keret tagjai szeretik Telkiben elvégezni az utolsó simításokat, a jól megszokott környezetben ráhangolódni az előttük álló feladatra. Nemcsak a dublini, de a szombati, Izrael elleni második felkészülési mérkőzés előtt is az edzőközpontban tréningezik a csapat, és csak azt követően kel majd útra Debrecenbe. Írország és Izrael ellen már nem lesz lehetősége kísérletezgetni a szakmai stábnak, Marco Rossi esetleg egy-két poszton gondolkodik még, így kérdés – amiről a napokban lapunkban is írtunk –, hogy a kapuban Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes kezd-e, esetleg kapnak még egy-egy felkészülési mérkőzést a bizonyításra, bár ennek ellentmond, hogy a kerethirdető sajtótájékoztatón a kapitány úgy fogalmazott, már eldöntötte, kit állít a kapuba Németországban. A dublini összecsapást követően talán okosabbak leszünk…

Kérdés az is, hogy az elmúlt hetekben sérüléssel bajlódó Lang Ádám bevethető állapotban lesz-e, fizikailag utolérte-e magát az elmúlt napokban. Ebben az esetben akár a jól megszokott három belső védő – a vezér Willi Orbán, a játékhiánnyal küzdő Szalai Attila, valamint a felépülő Lang Ádám – kezdhet az Írország elleni meccsen. Ezen a mérkőzésen a szövetségi kapitány még aligha számít a kerethez most csatlakozó három futballistára: Amerikából Gazdag Dániel, Dél-Koreából pedig Ádám Martin is hosszú utazást követően érkezik Magyarországra, s a vasárnap még a Svájci Kupa-döntőben szereplő ­Servette légiósa, Bolla Bendegúz is kimaradt az elmúlt napok felkészüléséből. Velük alighanem a szombati – 18 órakor kezdődő –, Izrael elleni összecsapáson számol a szakmai stáb.

A hétfői érkezést követően Dublinban már minden a meccsre hangolás jegyében telik: a csapat kedden sétál egyet a mérkőzés helyszínéül szolgáló Aviva Stadionban – az 51 ezer férőhelyes arénában rendezték május 22-én az Európa-liga döntőjét, amelyben az Atalanta meglepetésre 3–0-ra legyőzte a Bayer Leverkusent. A stadion 2010-ben nyitotta meg kapuit, és jellegzetes formájáról sokat elárul, hogy több építészeti díjat nyert el.

A magyar válogatott tagjait azonban nem a dublini aréna szépsége érdekli majd feltehetőleg, sokkal inkább az, hogy Írország ellen megfelelő önbizalmat szerezzenek a csapat előtt álló sűrű időszakra. Marco Rossi az elmúlt években számtalanszor hangsúlyozta, a válogatott mezében nincsen barátságos mérkőzés, ez a mostanira már csak azért is hatványozottan igaz, mert kevesebb mint két hét, és kezdetét veszi a németországi Európa-bajnokság. Az írek ellen leginkább a skótokkal szembeni csoportmérkőzés modellezhető, míg az Izrael elleni meccs a svájci játékstílusra hajazhat, Németország ellen pedig az elmúlt években sok csatát vívott a válogatott; kijelenthető, a házigazda elleni Eb-meccs ígérkezik a legnehezebbnek.

Kezdődik tehát az utazás Dublinból Debrecenen át a németországi Eb bázisáig, Weiler im Allgäuig. Ahogy hallani, a játékosok remek hangulatban töltötték az elmúlt egy hetet Telkiben – nem rossz hír ez sem, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a mieink egyik csodafegyvere az utóbbi években a remek csapatszellem.

Izgalmas témát szolgáltat az ír sajtónak a hovatartozás, identitás divatos kérdéskörében Sammie Szmodics . A Blackburn Rovers 28 éves játékosáról néhány hónapja még úgy hírlett, magyar válogatott is lehet. A történet alapja, hogy Szmodics egyik nagyszülője magyar, így akár piros-fehér-zöld mezt is viselhetne. Marco Rossi szövetségi kapitány egy márciusi sajtótájékoztatón elmondta, két bizalmi emberén keresztül tájékozódott a támadó középpályás szándékairól, így a hír csak a játékostól vagy a menedzserétől tudódhatott ki, és ezek után emberileg nincs rá szüksége az összetartó magyar válogatottnál. A szövetségi kapitány okkal gyaníthatta, a labdarúgó azért szivárogtatott, hogy nyomást gyakoroljon az ír szövetségre, mert onnan várta a meghívót, amit meg is kapott: immár kétszeres ír válogatott, vélhetően Magyarország ellen viseli harmadszor az ír címeres mezt.
„A Twitteren olyasmi volt olvasható, hogy nem akarok Írországért játszani, de ez nem igaz, sohasem mondtam ilyet. Mindent megteszek, és most remélhetőleg megkapom a lehetőséget. Láttam, hogy összekötöttek Magyarországgal, ahonnan a nagyapám származott. Hülyeség, nem volt semmi” – mondta Sammie Szmodics sajtótájékoztatón még márciusban. A Blackburn Rovers középpályására mindenesetre érdemes figyelni, a mögöttünk hagyott Championship-idényben 27 góllal lett gólkirály az angol másodosztályban. 
B. Z.
Sammie Szmodics a magyar válogatottságról: „Hülyeség, nem volt semmi...” 
A Nemzeti Sport segítségével most akár 50 000 forint bónuszhoz juthat – a tippmixpro.hu-n ugyanis az új játékosok első befizetett összege megduplázódik. Ehhez mindössze arra van szüksége, hogy regisztráljon, majd az NSO50 kódot használva töltsön fel egy bizonyos összeget. Regisztráció és részletek itt!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik