Kétszer is egyenlített a Tatabánya a Békéscsaba ellen, és megőrizte esélyét az NB II-be jutásra

Vágólapra másolva!
2024.06.02. 17:50
Hiába vezetett kétszer is a Békéscsaba (fehérben), nem tudta eldönteni a párharcot (Fotó: Árvai Károly)
Az NB II-be jutásért vívott osztályozó párharc első mérkőzésén a Tatabánya a Békéscsabát fogadta. Az Előre az első és a második félidőben is megszerezte a vezetést, de a hazaiak mind a kétszer egalizálni tudtak a 2–2-re végződött találkozón.

 

NB III-OSZTÁLYOZÓ
1. MÉRKŐZÉS

OPUS TIGÁZ TATABÁNYA–BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE 2–2 (1–1)
Tatabánya, Grosics Gyula Stadion, 1500 néző. Vezette: Rúsz Márton (Tóth II Vencel, Rózsa Dávid)
TATABÁNYA: Lóth – Molnár T. (Kiprich D., 62.), Buna, Krupánszki, Székely E., Katona K. – Szegleti – Szalánszki (Klausz Á., 75.), Kovács I. (Soltész B., 62.) – Árvai D., Letenyei (Szegő I., 82.). Vezetőedző: Gyürki Gergely
BÉKÉSCSABA: Póser – Kuzma, Albert I., Bora – Hodonicki, Pusztai A. (Zvara L., 76.), Pintér N., Tóth M. (Komáromi Cs., 82.), Kóródi – Sármány (Hulicsár, 72.), Zádori (Vólent, 72.). Vezetőedző: Csató Sándor
Gólszerző: Árvai D. (45.), Szegleti (65.), ill. Sármány (24.), Kóródi (58.)
MESTERMÉRLEG
Gyürki Gergely: – Csodálatos szurkolóink előtt megmutattuk, hogy mi van bennünk, hiszen kétszer is egyenlíteni tudtunk. Úgy érzem, hogy volt olyan periódus, amikor a Békéscsaba, s volt, amikor mi domináltunk, ezért összességében reális az iksz. Egy tökéletes meccsel elérhetjük célunkat, a feljutást a visszavágón!
Csató Sándor: – Az első félidőben kimondottan jól játszottunk, de helyzeteinket nem jó százalékban használtuk ki, s a szünet előtt elkerülhető gólt kaptunk. A második félidőben mindkét csapat megnyerhette volna a találkozót – úgy gondolom, hogy a jó iramú mérkőzésen mi is, és az ellenfél is kihozta magából a maximumot.

A másik osztályozó mérkőzésen:
PUTNOK FC–SZENTLŐRINC 1–1 (Lőrincz A. 10., ill. Pataki B. 70.)

ÖSSZEFFOGLALÓ

2014. június 1-jén játszotta eddigi utolsó NB II-es bajnoki mérkőzését a Tatabánya, a kék-fehérek akkor a Gyirmót FC Győr otthonában szenvedtek megsemmisítő, 7–0-s vereséget, és kiestek. Az akkor utolsóként végző Bányász azóta már a megyei bajnokságot is megjárta, tavaly viszont épphogy lemaradt az NB III-as bajnoki címről – idén azonban összejött az elsőség, így most a Csató Sándor által irányított Békéscsaba elleni osztályozón újra az NB II-es tagságért küzdhetett meg. Méghozzá az ellen a Békéscsaba ellen, amely egy évvel ezelőtt esett ki a másodosztályból, de idén tavasszal nagy fölénnyel, mindössze egy vereséget szenvedve nyerte meg a harmadosztály Délkeleti csoportját.

Remek, sportszerű hangulat – bár a vártnál valamivel kevesebb néző – várta a csapatokat, és mindkét szurkolótábor végig ki is tett magáért. „Küzdjetek a másodosztályért!” – zendítettek rá rendre a Bányász drukkerei, akik elsősorban az NB III Északnyugati csoportjában 17 találattal a góllövőlista második helyén végző Árvai Dánieltől várhatták a gólokat, míg a Békéscsaba kezdőcsapatában egy (holtversenyben) tényleges gólkirály is helyet kapott, méghozzá a Délkeleti csoportban 20 góllal záró Zádori Krisztián.

Remek hangulatot teremtettek a hazai szurkolók (Fotó: Árvai Károly)

Az első percek főként mezőnyjátékkal teltek, egy veszélyes tatabányai beadást, illetve egy Hodonicki Márk-lövést leszámítva sokáig nem igazán forogtak veszélyben a kapuk. Egy védelmi hibát követően aztán a lila-fehérek váratlanul vezetést szereztek, méghozzá egy korábbi NB III-as gólkirály, a 2022–2023-as kiírásban az FC Hatvan játékosaként a legtermékenyebbnek bizonyuló Sármány Kristóf révén. Nem igazán tűnt úgy, hogy a hazaiak magukra találnak, nem tudtak mezőnyfölényt kialakítani, az első játékrész lefújása előtt egy remek átlövéssel mégis egyenlítettek a gólzsák Árvai Dániel révén.

A szünet után aztán a Tatabányát vitte tovább a gól adta lendület, de egy nagy védelmi hibát könyörtelenül kihasznált Kóródi Nándor, így újfent a vendégeknél volt az előny. De nem sokáig, mivel hét perccel később a csabai kapus, Póser Dániel bakizott nagyot, ezt Szegleti Gergely használta ki. A hajrában aztán egyre több lett a technikai hiba, de a Bányász így is megszerezhette volna a győztes gólt, azonban ez nem sikerült, így a visszavágó előtt nyílt maradt a párharc kérdése. Összességében a Békéscsaba kizárólag saját magának köszönheti, hogy kétszeri vezetés után csak döntetlennel utazhatott haza. 2–2

 

Igazságos döntetlen született – értékelt az első hazai találat szerzője, Árvai Dániel. – Más labdarúgók már a nyaralásukat töltik, mi pedig még a feljutásért küzdünk, de úgy érzem, hogy az ilyen mérkőzéseknél jobb promócióját el sem lehetne képzelni a magyar futballnak. Többet birtokoltuk a labdát, s többet kezdeményeztünk – a hektikusság az első meccs izgalmának tudható be. Nem a távoli lövésekből szerzett gólok az erősségeim, de mivel az ellenfél védői jól felkészültek belőlem, s a kapu előtt nem hagytak érvényesülni, ezért meg kellett próbálnom a távoli bombát – szerencsére bejött! A visszavágón talán az a rutinunk dönthet, hogy több rangadót játszottunk az NB III-ban, mint a Békéscsaba.”
A Békéscsaba első találatát szerző támadó, Sármány Kristóf nem állt messze a duplázástól.
„A gólom előtt Kóródi Nándor adott remek passzt balról, s úgy éreztem, hogy azonnal kapura kell lőnöm, szerencsére a bal sarokba landolt a labda – mondta Sármány Kristóf. – Van viszont egy kis hiányérzetem, mert a gólom után a második helyzetet is értékesítenem kellett volna. Végül is jó eredménynek mondható az iksz, a teljes NB III-as idényben meglévő idegenbeli veretlenségünket megtartottuk. Egyértelmű célunk, hogy hazai környezetben megnyerjük a visszavágót és bebiztosítsuk a feljutást, mivel nem foglalkozunk azzal, hogy a szövetség hogyan tölti majd fel a másodosztályt."
VÉLEMÉNYEK

 

PERCRŐL PERCRE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik