Férfi kosár: az egységben bízik a sztárok ellen Vojvoda Dávid

BOBORY BALÁZS (Opatija)BOBORY BALÁZS (Opatija)
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 10:54
null
Vojvoda Dávid (balra) Horvátországban válaszolt kollégánk, Bobory Balázs kérdéseire – a hátvéd reméli, a csehek elleni vb-selejtezőre már a csúcsforma közelébe kerül válogatottunk
Kedden Opatijába utazott a vb-selejtező mérkőzésekre és a szeptemberi Európa-bajnokságra hangoló magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely csütörtökön Horvátország ellen vívja utolsó felkészülési találkozóját. Vojvoda Dávid szerint itt a lehetőség megnézni azokat a védekezési szisztémákat, amelyek az erős csapatok ellen hatékonyak lehetnek.

 

– Az elmúlt években is edzőtáboroztak nyaranta, most viszont nemcsak selejtező mérkőzésekre, hanem Európa-bajnokságra is utaznak. Más hangulatban folyik a felkészülés?
– Szerintem nem, minden ilyen időszak hasonlóképpen zajlik a válogatottban – felelte Vojvoda Dávid, a magyar nemzeti csapat hátvédje. – Nyilván mindenki kicsivel jobb hangulatban látott neki a többhetes munkának, mivel Eb-re készülünk. Nagyszerű két hét áll mögöttünk, elvégeztük a tervezett munkát, és már játszottunk három mérkőzést, kettőt a grúzok, egyet a szlovákok ellen. Nem mondom, hogy kiemelkedőek voltak, mert látszott, hogy előtte pihentünk három hetet, de legalább a meccsek megtörték a tréningek monotonitását.

– Tényleg a múlt héten kapták a csúcsterhelést?
– Igen, kemény edzések voltak. Az első héten inkább csak ráhangoló munkát végeztünk, és három nap után már jött a grúzok elleni első összecsapás. A topformától még messze voltunk, de azért játszottunk, hogy lássuk, hol vannak hibák, miben kell előrelépni. Csütörtökön még van egy felkészülési mérkőzésünk a horvátok otthonában, aztán jövő szerdán már tétmeccs, világbajnoki selejtező vár ránk Szombathelyen a litvánok ellen. Úgy érzem, jó úton haladunk, és bár a vébéselejtezőkkel együtt olyan hét mérkőzés vár ránk, amelyeken nem mi vagyunk az esélyesek, szerintem szerezhetünk meglepetéseket. A kérdés csak az, hogy hol és kik ellen.

– Az erős grúz csapat ellen azért látszott, hogy bőven van fantázia a válogatottban.
– Amióta válogatott vagyok, támadásban szerintem most van a legsokoldalúbb csapatunk. A fiatalok – akik az öt évvel ezelőtti Eb-n még nem voltak ott – beértek, Hanga Ádám visszatért hozzánk, mindenkinek sokkal több a tapasztalata. Szerintem hetven-nyolcvan pontot bárki ellen tudunk dobni, a kulcs az lesz, hogy a védekezésünk mennyire tud összeállni. Olyan ellenfelekkel találkozunk a következő hetekben, amelyek száz pont feletti termésre képesek. Hátul stabilabbnak kell lennünk, mert az a felkészülési meccseken kiderült, vannak hiányosságaink, csak akkor lehet esélyünk, ha védekezésben rendben leszünk. Támadásban van hat-hét játékosunk, akinek bármikor sülhet a keze, ilyen szempontból erős a társaság.

– A következő hét tétmérkőzésen szinte csak európai topcsapattal néznek farkasszemet, amelyeknek a keretében extraklasszisok is találhatók. Hogyan lehet féken tartani a sztárokat?
– Ilyen tudású játékosok ellen csak csapatmunkával tudunk érvényesülni. Egyénileg szinte minden poszton jobbak a riválisok, nálunk Hanga Ádi játszik csak azon a szinten, ahol az ellenfelek többsége. Csapatként jól kell funkcionálni, összezárunk, egységesek leszünk – csak így lehet esélyünk. Ha erőltetjük a gyors támadásokat és az egyéni kosárlabdát, szinte biztos, hogy tönkrevernek minket, mert egyéni kvalitások terén jobbak nálunk – csapatként viszont nem biztos.

– Az elmúlt csaknem egy évtized állandósága lehet a fő fegyverünk?
– Ennek a csapatnak a magja nagyon régóta együtt van, a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan rendszerében készül, ez rengeteget jelenthet.

– Nem unják egymást?
– Dehogy! Én mindig szívesen jövök a válogatotthoz, és szerintem így vannak vele a többiek is. Nincsenek súrlódások, személyes ellentétek a csapatban, tényleg kevés olyan válogatott lehet, amelyik ennyi ideje együtt van.

– Csütörtökön az utolsó tesztelés következik a horvátok ellen, akik hasonló minőséget képviselnek, mint a következő ellenfelek. Éppen ezért van szükség erre az összecsapásra?
– Erős csapat vár ránk, kiváló játékosokkal. Próbáljuk azokat a védekezési szisztémákat gyakorolni, amelyek hatékonyak lehetnek a vébéselejtezőkön és az Európa-bajnokságon. Egymás közti edzésen szinte lehetetlen modellezni ezeket a helyzeteket, csak így tudunk fejlődni. A második világbajnoki selejtezőn, Csehországban már jó lenne csúcsformaközeli állapotban játszani.

– Elégedett lenne a tisztes helytállással, szoros mérkőzésekkel az Európa-bajnokságon, vagy érezne némi csalódottságot, ha nem sikerülne a bravúr, a továbbjutás a kölni csoportunkból?
– Reálisan próbálom nézni a helyzetünket és úgy gondolom, ha Kölnben nyerünk egy meccset, már elégedettek lehetünk. A nyitó mérkőzésen a bosnyákokkal játszunk, akik papíron szintén erősebbek nálunk, de talán még az a kategória, hogy el lehet kapni. A négy nagycsapatból kellene meglepni még egyet, és talán lesz valamelyiknek olyan napja, amikor nem kezeli megfelelően az esélyesség terhét, és stresszel amiatt, hogy minket kötelező legyőzni – ebből a helyzetből jól is kijöhetnénk. Sztojant ismerve a bosnyákokon kívül még lesz egy olyan csapat, amelyre figyelni fogunk, és megpróbáljuk megverni, hogy menjünk még egy kört.

A KERET
Allen Rosco
(Albirex Niigata – Japán), Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque – Franciaország), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Golomán György (Lietkabelis – Litvánia), Hanga Ádám (Real Madrid – Spanyolország), Karahodzsics Kemal (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Keller Ákos, Perl Zoltán (mindkettő Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Pongó Marcell, Somogyi Ádám, Szabó Zsolt, Vojvoda Dávid (mind Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas Vilnius – Litvánia)

Tengerpart, de nem nyaralás
A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtök este Rijekában játszik felkészülési mérkőzést a házigazda horvátokkal. A mieink kedd délben Szombathelyről keltek útra busszal Opatijába, ahol a főhadiszállás lesz, és kora este már uzsonnáztak a szállodában, mielőtt  Ivkovics Sztojan  este edzést vezényelt a társaságnak. Szerdán kétszer is gyakorolnak Hanga Ádámék, majd a csütörtöki összecsapást követően péntektől Szombathelyen, a jövő szerdai, litvánok elleni vb-selejtező helyszínén táborozik az együttes.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik