Hanga Ádám: Harcolunk, amíg tudunk

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.02.24. 09:32
Hanga Ádám szerint lesz még meglepetés a mieink Eb-selejtezőcsoportjában (FOTÓ: FIBA)
A magyar válogatott hátvédje szerint magunknak köszönhetjük, hogy Izland megfordította a csütörtöki kosárlabda Eb-selejtezőt, és képesnek érzi a csapatot Olaszország legyőzésére.

 

HOSSZÚ UTAZÁST KÖVETŐEN szombat hajnalban érkezett meg a magyar válogatott Szombathelyre, miután csütörtök este 70–65-re kikapott Izlandon az Európa-bajnoki selejtező B-csoportjának 1. fordulójában. A vereség fájó, de érdemes leszögezni, Izland egyetlen kosárra volt a tavalyi világbajnokságtól.

„A mérkőzés nagy részét kontrolláltuk, aztán tíz perc rossz játék megpecsételte a sorsunkat – mondta szomorúan a reykjavíki repülőtéren Hanga Ádám, válogatottunk hátvédje, aki hét pontot, hét lepattanót és öt gólpasszt jegyzett a szigetországiak ellen. – A támadójáték okozta a vereséget, védekezésben a meccs nagy részében többé-kevésbé követtük az edzői utasításokat. A harmadik negyedtől nagyon agresszív védekezést mutattak be, onnantól kezdve én és még néhányan rossz döntéseket hoztunk, sürgettük a támadásokat ahelyett, hogy a szabad embereket kerestük volna, vagy bejátszottuk volna alsó posztra a labdákat, hogy faultokat harcoljunk ki. Nagyon sok labdavezetéssel próbálkoztunk, igazából magunknak köszönhetjük a vereséget.”

Klasszisunk hozzátette, rengeteg, nyolc büntetőnk kimaradt, ami egy kevés pontot hozó mérkőzésen megbosszulja magát. Vasárnap a Schaeffler Arena Savariában máris javíthatnak legjobbjaink az olaszok ellen, akik otthon felülmúlták Törökországot.

„Lesz még meglepetés, nagyon hosszú a sorozat, négy nagyon jó válogatott küzd egymással – így Hanga. – Az olaszok tizenegy Euroliga-játékossal jönnek hozzánk, más stílust képviselnek, nem késztetnek minket ennyire kemény fizikai csatára. Bármi történik, koncentrálunk és harcolunk, amíg tudunk, és úgy érzem, képesek vagyunk legyőzni az olaszokat. Az első másodperctől nekik kell menni, egy pillanatra sem hagyhatjuk levegőhöz jutni őket. A közönség segítségével visszaszerezhetjük az Izlandon elveszített pontot.”

 

A 34 éves játékos úgy véli, rosszul tervezték meg a nemzetközi szövetség naptárát, az nem segíti a sportág fejlődését. Két napja volt rá, hogy megismerje a taktikát, az új edzőket, keveredtek a fejében klubja és a válogatott figurái, igaz, hasonlóval küszködik szinte mindenki Európában. A Crvena zvezda légiósa nagyon jó embernek és szakembernek tartja Gasper Okorn szövetségi kapitányt, megfelelő választás a posztra. Hanga Ádám szerint idő kell még, hogy összeszokjon az együttes, élesben most teszteltek először sok játékszituációt.

A Zvezdával múlt héten megnyert Szerb Kupáról elmondta, a 6500 nézőt befogadni képes nisi arénába 9000 drukkert engedtek be a döntőre, fele-fele arányban Zvezda- és Partizan-fanatikust. Kiélvezni nem volt ideje első szerbiai trófeáját, mert a meccs után rögtön autózott haza, vasárnap reggel 8.30-ra ért a fővárosba a családjához. Az alvás nélküli napnak még most is issza a levét, de biztosak lehetünk benne, hogy az olaszokkal szemben Hanga és társai a szebbik arcukat mutatják.

Megérdemelten nyert Izland. Tudtuk, hogy az edzőváltás utáni első meccs mindig nehéz, és hogy kemény az ellenfél, nem várt ránk sima mérkőzés, ezt az eredmény is megmutatta. Jól felkészültünk, majdnem mindent tökéletesen csináltunk, aztán a harmadik negyed végétől nem a saját játékunkat játszottuk. Átvettük a hazaiak ritmusát, gyorsan akartunk kosárlabdázni, siettünk, nem találtunk vissza a saját ritmusunkhoz, és így a feltámadás is elmaradt. Néhány ponttal kikaptunk, de készülünk a vasárnapi mérkőzésre, és persze majd az Izland elleni hazai találkozóra is.
VÉLEMÉNY: KELLER Ákos, a magyar válogatott centere


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik