Golomán György: Jó úton járunk, persze jobb lett volna nyerni…

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.25. 11:04
Golomán György szerint jó úton jár a férfi kosárlabda-válogatott (Fotó: Árvai Károly)
A vasárnap az olaszok ellen Szombathelyen pályára lépő magyar férfi kosárlabda-válogatott erőcsatára, Golomán György bízik benne, hogy a kapitányváltáson áteső, az Európa-bajnoki selejtezőt izlandi vereséggel kezdő együttes a sorozat alatt összeforr.

 

– Mi újság a csapattal? Rendben megérkeztek Szombathelyre Izlandról?
– Mindenképpen van bennünk csalódottság a vereség miatt − válaszolta a Nemzeti Sportnak Golomán György, a szerdán Reykjavíkban 70−65-ös vereséget szenvedő magyar férfiválogatott magasembere. − Mindig rossz vereséggel elhagyni az ellenfél országát, de szerintem tragédia nem történt, benne van a játékban, hogy kikap a csapat, és szerencsére van még öt másik mérkőzés, amelyen lehet javítani.

– A pályán hogy érezték? A ­meccs nagyobb részében mi irányítottuk a játékot, bizonyos periódusokban egyértelműen uraltuk a találkozót − eltekintve attól a sajnálatos csaknem tíz perctől, amikor a hazaiak huszonegy-hármas etapot futottak…
– Igen, ez még fájóbbá teszi a vereséget, úgy érzem, összességében a mi meccsünk volt. Az említett időszakban valóban volt egy olyan sorozata Izlandnak, amelyet nem sikerült időben megfékezni. Több rossz döntést hoztunk, sok dobást elhibáztunk, ami a házigazda felé billentette a mérleg nyelvét. Ezután a hazai pálya minden előnyét kihasználva ellenfelünk jött ki győztesen a végjátékból.

– Ez volt az új szövetségi kapitány, a szlovén Gasper Okorn első mérkőzése a csapattal. Mi változott az előző, Ivkovics Sztojan fémjelezte időszakhoz, állapotokhoz, szabályokhoz képest?
– Kevés időnk volt a közös munkára, felkészülésre, ami nyilván nem előny, hiszen új a stáb és a keretbe is kerültek régi-új játékosok. A rendszer is új, s mivel minden kezdet nehéz, idő kell ahhoz, hogy teljesen elsajátítsuk Okorn elképzeléseit. De úgy érzem, jó úton járunk, persze jobb lett volna nyerni… Bízom benne, hogy a selejtező során összeforr a csapat, s működik majd a játék. Okorn taktikája, szisztémája más elveken alapszik, mint Ivkovicsé, de úgy gondolom, ez a változás jót tesz majd a csapatnak.

– Ön jól és eredményesen játszott, tizenkét pontot és nyolc lepattanót szerzett.
– Nem vagyok a statisztikák, a számok embere, nekem a győzelem a fontos. Én is sokat hibáztam, rajtam is múlt, hogy nem nyertünk. Tanulni fogunk a hibákból, és már az olaszokra koncentrálunk.

– Mit kell tudni vasárnapi ellenfelünkről, amely biztosan verte meg Törökországot az első fordulóban, és állítólag megváltozott kerettel érkezett Szombathelyre?
– Mi is úgy tudjuk, hogy Nicolo Melli nem tagja a csapatnak, ami nyilván taktikai és szerkezeti változtatásokat is jelenthet, hiszen olyan kulcsemberről beszélünk, aki három éve még az NBA-ben játszott, most pedig az euroligás Milanót erősíti. Ez a céljainkat nem befolyásolja, mi ugyanúgy győzni szeretnénk, mint máskor. Nagyon erős a rivális, sok jó, euroligás játékosa van, komolyan kell venni a meccset. Biztos vagyok benne, a hazai pálya nagy előny lesz, jó hangulatú és szoros mérkőzést játszunk neves ellenfelünkkel.

– Hazánk egyetlen euroligás, legtöbbre taksált játékosa, Hanga Ádám újra ott van a válogatottban. Mit ad a csapatnak a jelenléte?
– Ádinak sok a tapasztalata, nagyon magas szinten játszott, Euroligát nyert, igazi vezéregyéniség, aki a rutinjával sokat segít. Ha gond van, ránézünk, s látjuk rajta, ő már tutira átélt hasonlót. Mindenképpen önbizalmat ad, ha velünk van.

– Melli nélkül is a meccs favoritjai az olaszok, de ha legyőznénk őket, mit jelentene a sorozat tükrében?
– Ha nyerünk – ami nagy és értékes siker lenne –, szerintem az izlandi vereség ellenére is jó rajtnak értékelhetnénk az első két fordulót.

 

Az olasz válogatottat egyszer sikerült tétmeccsen legyőzni az elmúlt húsz évben: a 2009-es Európa-bajnokság selejtezőjében Mészáros Lajos szövetségi kapitány együttese a jelenlegi MKOSZ-elnök Báder Márton (15 pont) vezérletével 68−64-re nyert 2008. augusztus 23-án Szolnokon. A meccs után Carlo Recalcati, az olaszok mestere olyan dühös volt, hogy azonnal visszarohant a szállodába, és nem jelent meg a hivatalos és kötelező sajtótájékoztatón sem. A másik három találkozón Olaszország győzött (2008. szeptember 10., 75−68; 2018. szeptember. 17., 69−63; 2019. február 22., 75−41), s az utolsó meglehetősen fájó élmény. A törökök ellen az első fordulóban Pesaróban 87−80-ra nyerő olasz gárda kapcsán a legfontosabb információ, hogy négy helyen változott a kerete a szerdaihoz képest: a meccs embere, Nicolo Melli (17 pont, hét lepattanó, három gólpassz) előzetes megegyezés alapján nem tartott a többiekkel, ahogyan Stefano Tonut sem, akinek a keze a találkozó hajrájában sérült meg. Rajtuk kívül Diego Flaccadori (Milano) és Matteo Spa­gnolo (Alba Berlin) sem jött el Szombathelyre, ugyanakkor Davide Cassarin (Venezia) csatlakozott a csapathoz, amelynek Melli távollétében a 88-szoros válogatott Achille Polonara lesz a kapitánya.

16 éve Szolnokon sikerült


FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
18.00: Magyarország–Olaszország, Szombathely (Tv: M4 Sport+)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik