Férfi kosár Eb-selejtező: kikaptunk az olaszoktól Szombathelyen

Vágólapra másolva!
2024.02.25. 19:41
Vereség az olaszok ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
Sima vereséget szenvedett a magyar kosárlabda-válogatott a harmadik negyedben húsz pontot a mieinkre verő Olaszországtól az Európa-bajnoki selejtező 2. fordulójában Szombathelyen.

 

Az első félidő alapján váratlanul, egyben arculcsapásként ért minket és a szurkolókat is, amit a Magyarország–Olaszország férfi Európa-bajnoki selejtező harmadik negyedében láttunk. Ebben a tíz percben a dél-európaiak átrohantak Gasper Okorn szövetségi kapitány együttesén, amely kilenc dobott pontra 28-at kapott, s ezzel el is döntötték a mérkőzést.

A feldobás előtt még volt egy részsiker, aminek örülhettünk, ugyanis a szerdán a magyarokat öt ponttal legyőző Izland két másodpercre volt attól, hogy hibátlanul zárja az első Eb-ablakot, ám mivel a török-bosnyák Tarik Biberovic duplája a gyűrűben kötött ki, mégis a hazaiak örülhettek Isztambulban szombat délután. Talán nem kell külön hangsúlyozni, hogy a mieinknek nem jött volna jól az északiak bravúrgyőzelme…

Fontos volt, hogy az olaszok elleni legutóbbi súlyos vereség (öt éve 34 ponttal kaptunk ki) emléke ne legyen semmiféle hatással Hanga Ádámékra. A Crvena zvezda klasszisa ezúttal irányítóposzton kezdett, s rendkívül sokat vállalt, úgy tűnik, ő érezte a leginkább, hogy a gárda élére kell állnia. Achille Polonara kosarára Hanga ziccer jött válaszul, majd az olasz újból betalált, látszott, lesz bajunk a Bologna magasemberével. Golomán György remek triplájára Amadeo Tessitori és Polonara is hasonlóval felelt, hattal megléptek a vendégek. Sajnos nem a legjobb ritmusban kezdte a meccset a piros mezes magyar csapat – több dobásunk a gyűrűt sem találta el –, nem úgy Somogyi Ádám, aki amint beállt, gyönyörű kosarat szerzett a támadóidő lejártakor. A két évvel ezelőtti Eb-n nyolcadik helyen záró fehér mezesek szövetségi kapitánya, Gianmarco Pozzecco a 16. percben kért időt először, mert felkapaszkodtunk, majd Perl Zoltán trojkájával már mi vezettünk (30–29). Megélénkült a meccs és a közönség is, Mikael Hopkins távolija után először volt hangrobbanásszerű reakció a nézőktől (33–31).

Precízebbek, koncentráltabbak voltak az olaszok, s jobban, keményebben is védekeztek ekkor, de egy ponttal mégis mi vezettünk a nagyszünetben – ami után jött a feketeleves.

Gyors hét ponttal nyitottak a vendégek, 37–43, miközben a mieink és a közönség is elégedetlenkedett a játékvezetők teljesítményével. Hanga zsákolt, de már tíz volt oda, védekezésben sok volt a hiba nálunk, Gasper Okornnak kellett magához hívnia a csapatát, mert kezdett elúszni a meccs. Nem segített az időkérés, 18-ra nőtt a vendégelőny, mert nem tudtunk betalálni (fordulás után nyolc perc alatt négy pontot jegyezhettünk a magyar csapatnál). A húsz ponttal elvesztett játékrész után már nem igazán lehettek illúzióink, főleg azután, hogy a negyedik negyedben több mint öt perces hazai gólcsendet és az önbizalomtól duzzadó dél-európai együttes örömjátékát kellett nézni. Az összeszokottság és a taktika alaposabb ismerete mutatkozott meg leginkább a játékban, a kétszeres Eb-győztes olaszok egyértelműen érettebb, modernebb kosárlabdát játszottak, s végül könnyedén nyertek.

S hogy mennyire szomjazza a sikert, s áll a csapat mellett a hazai kosártársadalom, azt a meccs vége megmutatta: a 21 pontos vereség ellenére is felállva köszönte meg a találkozón nyújtott teljesítményt a szombathelyi publikum, s ebben (mi legalábbis) semmi cinizmust nem éreztünk.

 

VÉLEMÉNY
Boros Zoltán korábbi 88-szoros válogatott játékos: – Úgy gondolom, hogy láttunk egy jó és izgalmas első félidőt. Volt lendület, gyors játék, s a magyar válogatott egyenrangú ellenfele volt az olaszoknak, s úgy mehetett a nagyszünetre, hogy vezetett. Aztán jött a fordulás és a fordulat, pár eladott labda után gödörbe kerültünk, sokkal agresszívabban védekeztek az olaszok, mint mi, s sok kosarat szereztek válasz nélkül. A felállt védelem ellen küszködtünk, a vendégek gyorsabban játszottak, s sajnos szinte öt-hat perc alatt eldőlt a meccs. Mi nem tudtunk változtatni a támadásban, egysíkú volt ez a szegmens. Statikus lett a játékunk, kevés volt a labda nélküli mozgás, s úgy tűnt, látszólag el is fáradtunk. Nagyon hiányzott a kreativitás, s bebizonyosodott, az olasz bajnokság magasabb szintet jelent. Úgy tűnik, ha nem mennek be a külső dobásaink és felállt védelem ellen kell támadni, akkor akkor elakadunk, vagy bízunk Perl Zoltán vagy Vojvoda Dávid egy az egy elleni akcióiban. Ez kevés ezen a szinten.


KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
B-CSOPORT, SZOMBATHELY
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 62–83 (15–17, 22–19, 9–28, 16–19)
Szombathely, 3000 néző. V: Marques (portugál), Gedvilas (litván), Kunellesz (ciprusi)
MAGYARORSZÁG: Hanga 11, Perl 12/3, Váradi 2, Golomán 7/3, Keller Á. 4. Csere: Tóth Á., Hopkins 9/6, Vojvoda 8/6, Benke Sz. 7/3, Somogyi 2, Lukács N. Szövetségi kapitány: Gasper Okorn
OLASZORSZÁG: Spissu 6/6, Petrucelli 9/3, PROCIDA 9/3, POLONARA 10/6, TESSITORI 12/3. Csere: Mannion 4, PAJOLA 9/3, Ricci 6, Severini 5/3, BORTOLANI 12/6, Casarin, Caruso 1. Szövetségi kapitány: Gianmarco Pozzecco
Az eredmény alakulása. 2. perc: 5–4. 4. p.: 6–12. 7. p.: 8–15. 10. p.: 15–15. 12. p.: 17–24. 18. p.: 33–31. 25. p.: 41–48. 28. p.: 41–59. 29. p.: 43–64. 36. p.: 46–78. 37. p.: 53–78
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn: – Az első félidőben többé-kevésbé minden jól működött, megfelelő energiával játszottunk, ha nem is tökéletesen, de jó eredménnyel mentünk a nagyszünetre. Nem tudom, mi történt a harmadik negyedben, engedtünk az olaszoknak négy, öt, hat pontot és végleg megfordult a találkozó menete. Ettől talán idegesek lettünk, nem hittünk már a győzelemben, nem játszottunk csapatként, és totálisan összeomlottunk. Gyakorlatilag négy-öt perc alatt elvesztettük a mérkőzést, nem védekeztünk, nem is támadtunk. Elnézést kérek a szurkolóktól, akik megtöltötték az arénát, csalódottak vagyunk, ennél többet akartunk. Rosszul kezdtük a sorozatot, de négy meccs még előttünk áll, próbálunk rátalálni a helyes útra és elérni a célunkat, az Európa-bajnoki kvalifikációt. Ami ebben a pillanatban nem tűnik könnyűnek, muszáj feljavulnunk.
Gianmarco Pozzecco: – Kissé fáradtnak tűntünk az első félidőben, nem tudtunk eléggé koncentrálni. A harmadik negyedben elkezdtünk kosarakat szerezni, védekezésben kellően agresszívek voltunk, megnehezítettük a magyarok feladatát. Keményen beleálltunk minden elzárásba, jó döntéseket hoztunk, járattuk a labdát kint és bent is. Nagyon boldog vagyok és büszke a játékosaimra!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik