„Ez a siker úgy kell a magyar kézilabdának, mint egy falat kenyér”

Vágólapra másolva!
2009.05.16. 07:46
A Győri ETO 26–24-re győzött a dán Viborg ellen idegenben a BLdöntő első meccsén, és története legnagyobb sikerét ünnepelheti szombaton Veszprémben, ha a visszavágón is – a válogatott Kovacsicz Mónikával felálló – vetélytársa fölé kerekedik. A korábbi szövetségi kapitány, Mocsai Lajos szerint úgy kell ez a siker a magyar kézilabdázásnak, mint egy falat kenyér.
Vérten Orsolya góljaira nagy szükség lesz Veszprémben
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Vérten Orsolya góljaira nagy szükség lesz Veszprémben
Vérten Orsolya góljaira nagy szükség lesz Veszprémben
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Vérten Orsolya góljaira nagy szükség lesz Veszprémben

A Bajnokok Ligája-finálé első, Dániában lejátszott mérkőzésén kisebb csoda történt: nyert a szakemberek által az esélytelenebbnek tartott Győr, és ezzel a magyar bajnok vált a döntő favoritjává.

„El sem tudom képzelni, hogy itthon, mert Veszprémben tökéletesen hazai pályája lesz, kikapjon a Győr. Ez a siker úgy kell a magyar kézilabdának, mint egy falat kenyér. Hiszem, hogy nem maradunk éhesek” – nyilatkozta Mocsai Lajos az MKB Veszprém férficsapatának vezetőedzője (közvetlenül Győr–Viborg meccs csapata is pályára lép a Szeged ellen a bajnoki döntő első meccsén), aki 1982-ben Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert a Vasassal.

Mindenki ebben bízik, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a tavaly tavasszal történtekről. Akkor az orosz Zvezda Zvenyigorod elleni BL-elődöntő első mérkőzése előtt Görbicz Anita súlyos bokasérülést szenvedett, s Csehovban nem is tudott pályára lépni. A klasszis irányítót nélkülöző győriek így is győztek 25–23-ra, majd a visszavágón Görbicz Anitával kiegészülve, de talán túlságosan elbizakodottan játszva, 27–21-re kikaptak, s kiestek.

Most fogadkoznak a győriek, hogy ez annak ellenére sem ismétlődhet meg, hogy mumusuk a Viborg: az EHF-kupában két finálét (1999, 2004) veszített ellene az ETO.

„Mindenki jó teljesítményt vár a csapattól és tőlem is, de a veszprémi visszavágó sokkal nehezebb lesz, mint az aalborgi találkozó volt. A dánok csalódottak voltak, de már csak a győzelemre összpontosítanak. Ismerem őket, nagyon felkészültek és elszántak. Ebben hasonlítanak ránk” – mondta a szombati meccs előtt a dániai találkozó egyik hőse, Pálinger Katalin.

A pályán nem, viszont a lelátón természetesen ott lesz a sérült Görbicz Anita is. „Már mankó nélkül tudok járni, mozogni, de néha még érzek fájdalmat, és kedden megműtik a keresztszalagomat. Persze a döntő visszavágóján, amelyre szülővárosomban, Veszprémben kerül sor, ott leszek a nézőtéren, s remélem, a mérkőzés után ott örülhetek a díjkiosztón” – fogalmazott az irányító.

Konkoly Csaba, a győriek edzője a mérkőzés előtt arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy jól sikerült a felkészülésük, és, hogy a csapat legnagyobb ereje az egységében rejlik.

„Veszprémben megszoktuk a csarnok nagyobb légterét, a játéktér műanyag borítását, és elvégeztük az utolsó simításokat a taktikánkon. Vigyáztunk arra is, nehogy túlpörögjenek a lányok. Remélem, szombaton szép esténk lesz” – nyilatkozta a szakember.

Magyar gárda csapatsportágban utoljára 2004-ben nyerte meg a legrangosabb európai kupát, akkor a Honvéd férfi vízilabdázói örülhettek. Kézilabdában utoljára 1999-ben a Dunaferr tudott nyerni. Ma délután a Győr lehet a következő.

A 16.15 órakor kezdődő mérkőzést a nyomon követheti Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósításából!

EURÓPAI KUPAMÚLT

A Győri ETO női csapata története 125. európai kupamérkőzése előtt áll. Az utóbbi tíz évben öt kupadöntőt veszített el: négyet az EHF-kupában (1999, 2002, 2004, 2005), egyet a KEK-ben (2006). Női kézilabdában két magyar BEK-, illetve BL-diadal született eddig, ezek a Vasas (1982) és a Dunaferr SE (1999) nevéhez fűződnek.

AZ ELLENFÉL

A világ talán leggazdagabb női klubja, a mintegy 8–8.5 millió euróból (ennyi a leggazdagabb európai férfiklubok költségvetése is) gazdálkodó Viborg HK 11-szer nyert dán bajnokságot, 7-szer Dán Kupát. A BL-ben 2006-ban végzett az élen, legyőzve a Krim Ljubljanát (ebben az évben a Szuperkupát is megnyerte). Az EHF-kupában élen végzett 1994ben (a DVSC ellen), 1999-ben és 2004-ben (a Győr ellen). A dán bajnokságban május 23-án kezdi a döntő három szerzett pontig tartó párharcát az Aalborggal.


A TALÁLKOZÓVAL KAPCSOLATBAN TOVÁBBI RÉSZLETEKET A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN OLVASHAT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik